Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Dežna pokrivala

30.08.2006 19:02

Voda proti elektroniki

 

Verjetno ni fotografa, ki mu ne bi med katerim od fotografiranj zagodlo vreme, po možnosti kakšna krajša, a toliko silovitejša nevihta.

 

Pri profesionalnih fotoaparatih in objektivih so proizvajalci razmišljali o tej nevščečnosti, pri vseh preostalih modelih pa je cena pomemben faktor. Kljub temu niso poceni in kakšrnakoli zaščita je še vedno cenejša kot nakup novega.

 

Aquatech SportShield SS-200

 

Aquatechova pokrivala so namenjena predvsem zrcalno refleksnim fotoaparatom in profesionalnim videokameram. Temu primerno so tudi narejena in imajo ustrezno ceno. Na voljo je kar nekaj različnih modelov, ki pokrijejo goriščnice objektivov od širokokotnih do tele. Na fotoaparat ga spravimo zelo hitro, praktično v nekaj sekundah. Še prej moramo vzeti s fotoaparata okular, saj ima zaščitno pokrivalo svojega. To dodatno preprečuje dostop vode do fotoaparata. Rokav je le eden, spremembo goriščnice na objektivu izvajamo kar preko pokrivala. Zadnja stran je prozorna in omogoča dober pogled na LCD zaslon. Prozorni izrezi so tudi na zgornji strani in omogočajo pregled nad nastavitvami fotoaparata. Ima celo možnosti za luknje, kar nam omogoča pritrditev bliskavice oziroma stativa. Za bliskavico ne rabite biti v skrbeh, saj zanjo obstoja posebno pokrivalo, ki je v celoti prozorno. Aquatechova rešitev je odlično zasnovana in fotoaparat brez težav varuje tudi v hujših nalivih, edini del, ki je izpostavljen je sprednji del objektiva, a tudi ta je ponavadi zaščiten s sočno zaslonko.

 

 

 

 

 

Kata E-702

 

Kata ima dva "dežna plaščka",v večjega brez težav vstavimo Canona 5D skupaj z 70-200mm f2,8 objektivom, profesionalni uporabniki, ki imajo še večje objektive pa lahko dokupijo podaljšek, ki jih pokrije. Manjši je dovolj velik za srednje velik zrcalno refleksni fotoaparat z manjšim objektivom oziroma za večje kompakte s sončno zaslonko. Pokrivalo je večinoma narejeno iz prozorne plastike, ki ima zelo dobro temperaturno odpornost, otrdi namreč šele pod -10oC. Do fotoaparata pridemo skozi dve posebni odprtini, ki omogočata enostavno rokovanje. Pogled skozi prozorno plastiko sicer popači sliko, a važno je, da je cel fotoaparat pokrit in na suhem. Pokrivalo nataknemo zelo hitro, z malo vaje dobesedno v nekaj sekundah.

 

 

 

 

 

Prozorna vrečka

 

Če so prazni žepi velika ovira, obstaja še cenejša rešitev. Zanjo potrebujemo ustrezno sončno zaslonko, prozorno vrečko ustrezne velikosti in samolepilni trak. Vrečko damo preko fotoaparata tako, da s samolepilnim trakom odprtino zalepimo na sončno zaslonko in dežno pokrivalo je pripravljeno. Izgled je sicer zelo ubog, ampak pomembna je zaščita.

Aleš Borlak

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com