Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

DiCaPac / vodotesne torbice za fotoopremo

Avtor:Matjaž Intihar
22.07.2008 17:19

Naše fotografske kamere nam odlično služijo v normalnih pogojih uporabe. Digitalni zajem slike pa ni prinesel samo enostavnosti fotografiranja ampak tudi željo fotografirati v vse bolj zahtevnih pogojih. Prav zato se je že nekaj proizvajalcev odločilo ponuditi kompaktne kamere, ki imajo zaščiteno ohišje proti vodi, vlagi in drobnemu pesku. Toda te kamere so zaradi svojih lastnosti višjega cenovnega razreda in s kar nekaj tehničnimi omejitvami naproti cenejših kameram, ki se bolje izkažejo v normalnih pogojih fotografiranja. Večina kupcev kompaktnih kamer se tega zaveda in za tistih nekaj dni preživetih ob vodi, močni vlagi ali drobnem pesku iz puščave ne čuti potrebe po nakupu kamer z zaščitenim ohišjem. Tega se zavedajo tudi proizvajalci dodatne opreme. Za veliko kompaktnih kamer, ki nimajo zaščitenega ohišja nudijo posebna dodatna ohišja. Vendar to so velika, nerodna in draga ohišja iz plastike. Imajo pa ta posebna ohišja, ki so namenjena za točno določeno kamero tudi dobro lastnost. Večina njih nam omogoča, da našo kompaktno kamero vzamemo na potop v več 10m globino.

Večina družinskih fotografov pa si želi samo eno. Za čim manjši strošek dobiti možnost fotografirati tam, kjer jim kamera sama ne omogoča. Zato ta draga in okorna ohišja niso dobila veliko kupcev. Seveda, razen ljubiteljskih potapljačev, ki so si želeli svoj potop tudi zabeležiti.

 

Sam sem že leta 1979 iskal možnost kako fotografirati pod vodo. Kamera Nikonos, ki je bila za podvodno fotografijo prilagojena je bila zelo namenska in draga. Prav tako posebna ohišja, pa še ta so bila prilagojena samo profesionalnim kameram. Tako sem si omislil lažjo pot. Vreča za podvodno fotografiranje Ewa Marine je omogočala, da sem se s svojo SLR kamero približal manjšim ribam, ježkom in podobnim zanimivostim.

 

Danes? Ob pogledu na male vodotesne torbice DiCaPac sem se spomnil na vrečo Ewa Marine. Tudi DiCaPac vodotesne torbice so podobne in nam omogočajo, da v vodi ali puščavi lahko fotografiramo.
Sistem tesnjenja lahko pri podvodnem fotografiranju najprej vzbudi malo dvomov. Ni nobenih posebnih tesnil. Ampak samo dvojno »ježek« tesnjenje. Vendar očitno sam pritisk naredi svoje.

 

Tokrat vam vodotesne torbice DiCaPac predstavljam. Čeprav sem jih delno že preizkusil v vodi, bom njihov večji preizkus predstavil kasneje. Želim se še nekajkrat potopiti na dovoljenih 5 metrov, predvsem pa posneti filme kot fotografije in le te predstaviti, kot dokaz, da se tudi s tem majhnim stroškom da približati drugačnim pogojem. Predvsem pa rešiti problema vode ali prahu.
Med preizkusom vodotesne torbice za fotografijo sem preizkusil še DiCaPac za zaščito iPod-a. V kompletu je tudi zaščita za slušalke. Torej lahko brez težav poslušate vam ljubo glasbo na blazini sredi morja. Obenem pa nam DiCaPac nudi še vodotesne torbice za mobilne telefone. Torej je že v tej celotni ponudbi neka garancija, da niso neko »garažno« podjetje in da nam nudijo resno kakovost »tesnitev«.

 

Sam sem se o možnem potopu s kamero z vodotesno torbico DiCaPac že prepričal. Torej brez bojazni, ne bo zatajila. Seveda, pa gre vedno lahko tudi kaj narobe. A vedite da v takih primerih je velikokrat kriv tisti, ki je tesnila zapiral, ali se potopil pregloboko, kar pa bo s potopom na dah za normalno glavo le redek dogodek.
Zadovoljiva je tudi cena. Da imamo zaščiteno kamero, da lahko fotografiramo v bližini ali pod vodo, tam kjer je visoka vlaga, blato ali droban puščavski pesek, cena med 25 do 30€ nikakor ni pretirana.

Preizkus v praksi... Članek KLIK


Vodotesnih torbic DiCaPac je več vrst. Ta je namenjena malim kameram, katerim objektiv ob vklopu in zumiranju ne gre iz kamere.


Ena izmed malo večjih vreč je namenjena kameram, katerim je objektiv gibljiv.


Že ob pregledu ponudbe vodotesnih torbic lahko opazimo, da so nekatere namenjene za kamere, katerim se objektiv ob vklopu, spremembi zuma giblje.


Že ime MobilePack pove vse. Nudijo nam vodotesne torbice tudi za mobilne telefone. Ta je namenjena tistim preklopnim.


Sistem za zaščito vdora prahu, vlage, vode je preprost. Najprej zatesnimo notranje tesnilo, nato še zunanje.


Preprosti način zatesnitve preko ježkov, ki pa ob pravilni (enostani) uporabi deluje učinkovito.


Najprej pa je na voljo še ena pregrada v obliki trše plastike, ki s pomočjo utorov poskrbi za začetno tesnitev.


Ta model vodotesne torbice je namenjen kameram, katerim objektiv ne gre iz kamere.


Na zadnjem delu ovitka so navodila in dobro vidni zapisi, za katero kamero je določen tip DiCaPac primeren. nudijo nam zaščitne vreče za skoraj vse kompaktne kamere.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com