Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Digitalni arhivi danes in jutri

11.09.2013 12:40

Prihod »Kristalne generacije«

Pred nami je bleščeča digitalna prihodnost, v kateri bomo imeli neslutene  možnosti arhiviranja spominov, slik in videov, spletnih podatkov in raznovrstnih digitalnih spominov, tekstov, člankov, komentarjev, tekstov iz forumov in seveda vseh pripadajočih foto in/ali – video zapisov.  Prihodnost ne le da je blesteča, je celo kristalna! 

Znanstveniki že nekaj časa razvijajo tehnologijo prihodnosti, kjer bodo digitalni podatki bodočnosti zapisani v kristale, z obstojnostjo tisoč let! Tedaj bomo lahko v kocko s stranico 1 cm spravili 1TB podatkov! Arhivi na podatkovnih farmah, v oblakih in celo v kristalih, bodo nadomestili vso to kramo, s katero imamo opraviti dan-danes: spominske kartice, DVD-je, trde diske, tako kot  so le-ti nadomestili stare pomnilniške enote, ki se jih še komaj spominjamo: »flopy« diskete s 5,25 palci ali s 3,5 palca premera!

 

Še več kot to: naši foto in video zapisi se bodo v celoti shranjevali kar v oblak: naše civilizirano okolje bo tako v celoti prepleteno z omrežji, da se bodo foto ali video zapisi neposredno po posnetju prenašali na naše zasebno (ali službeno) spletno mesto, na naš oblačni ali domači disk ali njegovega naslednika v bodočnosti. Celo v divjini boste lahhko slike shranili neposredno na arhivsko mesto preko kašne satelitske povezave – če boste hoteli celo na Luni ali na Marsu, morda na podatkovno farmo v orbiti. Tako kot so danes  sestavnih del mobitelov tudi kamere s foto in video funkcijo, bodo tudi vse kamere bodočnosti imele serijsko vgrajeno mobilno in omrežno komunikacijsko enoto (kar se že sedaj nakazuje pri mnogih kamerah), s katero bodo ves čas povezane z arhivskim mestom, kjer se bo spotoma shranjevalo vse vaše kretativno ustvarjanje – za prosti čas ali službo! Hitro je tu vprašanje ali bodo do takrat vaši stari spomini in vaše staro delo sploh preživeli!

Pri silovito naraščujočem obsegu podatkov se vedno znova lahko vprašamo tudi to:  ali bodo naši zapisi čez 10 let, a morda že tudi čez 2 ali 5 let, sploh še berljivi! Stare fotografije in stari filmi bodo zagotovo dočakali tudi 100 let, za naše digitalne medije pa velja tako kratek rok trajanja in omejene življenske dobe, da je le vprašanje, kako sploh postaviti (lastno ali službeno) arhivsko strategijo, če se vsaj malo želimo prebližati življenjski dobi celuloidnega filma in papirnatih baritnih slik!  Imate morda vse svoje najboljše slike  shranjene na DVD ploščah? Super, morda bodo le-ti resnično trajali tudi 20 let, a kaj lahko postanejo neberljivi že po letu ali dveh! Imate vse shranjeno na diskih? Odlično, uporabno in hitro dostopno… toda: kaj če udar strele skuri elektroniko trdega diska ali kar cel disk? Kaj, če pride do okvare ležaja in se poškoduje površina plošče v trdem disku? 

Imate podatke (slike, video in vse ostalo) shranjene na lastnem spominskem RAID polju, pa vam odpove krmilna enota za RAID polje v konfiguraciji 1 ali 5… pa ste v hipu ob vse podatke, družinske spomine in službene arhive. Morda vas lahko nato reši le  peklensko drag poseg, ki zmore popraviti mehaniko ali celo obnoviti podatke ob pomoči  tehnologije, ki jo imajo NASA, CIA in Google vsak zase ali celo vsi skupaj! Ali imate staro tehniko zapisa, pa zanjo več ne najdete čitalcev ali celo vaš najnovešji sistem več ne bere starih formatov ali sploh nosilcev. Kaj pa bo s starimi VHS kasetami ali celo nekoč super popularnimi DV in HDV video kasetami, ki so imele desetletje za rok trajanja (pa večina med njimi na srečo še vedno deluje), a so nekatere med njimi že podložne mehanskim okvaram: sprimejo se trakovi (ker jih nismo vsako leto previli enkrat naprej-enkrat nazaj) morda so se razmagnetile, ali pa so kamere okvarjene, pa jih nimamo več kje sploh predvajati ali pretvoriti iz tračnega digitalnega zapisa v enako obliko na trdem disku. Čeprav so v primerjavi z DVD neprimerno bolj obstojni, pa se tudi njim bliža zadnji rok uporabnosti – ali so že celo odpovedali? POP TV je že pred leti vse svoje stare profesionalne video beta kasete preselila iz tračnega arhiva v digitalno domeno: na najsodobnejšo farmo podatkov v diskovnem polju! Seveda predvsem zaradi nenehnega 'on-line' dostopa, pa tudi zaradi varnostni arhiviranja…

Pa seveda: če imate podatke kje v »oblaku« in ne plačate pravočasno svojega mesečnega ali letnega obroka?  Tam vam lahko takoj nato izbrišejo vse podatke in vas kot stranko z vašimi osebnimi ali službenimi arhivi vred »stornirajo« po domače »skenslajo«! Pa seveda še ena enako huda možnost:  kaj, če gre vaš najeti digitalni arhiv v »oblaku« v stečaj? Znova se lahko obrišete pod nosom! Adijo, pa-pa, vaše slike, vaši HD in podobni zapisi, vaši mega-piksli in hiper-digitalni spomini!

Neki znani (tuji) poslovnež je ob nastopu ekonomsk krize napovedal: »Le paranoično skrbni bodo preživeli!!!«  Velja tu tudi za naše (osebno ali poslovno) dragocene podatke (pri podatkih govorimo seveda o foto in video zapisu, ki so vsi degradirali na »termin« PODATEK!)?  Bodočnost je obetavna, blesteča in sijajna, toda ali bodo to prihodnost (in naše naslednje rodove!) dočakali tudi digitalni foto albumi in arhivi, ali pa se lahko zanesemo le še na večno popularne stare foto albume. Mimogrede: bodo naše sedaj najpopularnejše in najlepše foto knjige takrat še tako barvite ali bodo (prej ali slej) popolnoma zbledele?

Prihodnost ne le da je blesteča, je celo kristalna! Znanstveniki že nekaj časa razvijajo tehnologijo prihodnosti, kjer bodo digitalni podatki bodočnosti zapisani v kristale, z obstojnostjo tisoč let! Tedaj bomo lahko v kocko s stranico 1 cm spravili 1TB podatkov! Do takrat pa se moramo držati paranoičnih nasvetov, da bodo naši zapisi na DVD-jih, blu-ray ali trdih diskih odpovedali čez 3-5 let, ter jih obnavljati v rednih intervalih. Seveda pa moramo o arhiviranju razmišljati vnaprej in ne šele takrat, ko nam nekaj po domače povedano »crkne«! Zato moramo iz mnogih zapisov vedno narediti izbor, ki je vreden posebnega arhviranja, ter takšne podatke vedno spraviti na nekaj različnih nosilcev: na nekaj različnih (narejenih pri različnih firmah) DVD-jev, na dva ali celo tri različne trde diske, pa seveda še v oblak ali dva.

 

Sony je v tem času razvil posebno generacijo arhivskih blu-ray diskov (ODA - Optical Disc Archives), ki jim zagotavljajo rok trajanja 50 let. Torej bodo morda zares le zdržali vsaj kakšno desetletje, dokler nas ne rešijo novi digitalni arhivi »Kristalne generacije«!?! Tudi sedanji blu-ray diski niso od muh: razen 25 GB imamo na voljo tudi take s 50 GB ali celo XXL z 100 GB in štirimi sloji, pa tudi cene so (na srečo) padle v dosegljivo raven. Torej: preostane nam le stalno razmišljanju o pomenu naših digitalnih stvaritev (ki jih seveda pred arhiviranjem očistimo »smeti« in odvečnih podatkov) ter jih nato na ustrezen način arhiviramo na več različnih načinov in medijev v materialnem in IT svetu (kot varnostno kopijo na drugem trdem disku, na nekaj raznovrstnih DVD-jih, morda dodatno tudi na kakšni blu-ray plošči, pa še dodatno na enem ali dveh »oblakih«!)

Vse naenkrat ne more 'crknit'! Do takrat pa vam predlagam, da se držite že zapisanega zapisa: »Who fails to prepare – prepares to fail!!« In morda še kakšne druge misli izpod peresa našega digitalnega foto Guruja Matjaža.

Avtor: Veljko Jukič

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com