Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fotografska knjiga o kompoziciji

18.05.2008 08:04

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Odlično darilo je lahko tudi darilni BON "za znanje"! Boni so lahko namenski za določene tečaje, delavnice ali po želji glede na znesek.


Direktno naročilo preko spleta:
http://www.e-fotografija.si/tecaji/
GSM 041 727 039 vsak delovnik med 8-10h
Več informacij na: tecaji@e-fotografija.com

Kupili smo digitalno fotokamero, ki omogoča zapise prek tipala na spominske kartice. Kamere so lahko različnih tipov, ki tudi zelo različno omogočajo poseg v fotografijo že v kameri in posledično tudi vplivanje na kakovost in vsebino posameznega posnetka. Pri kompaktnih in hibridnih tipih kamer že v tovarni poskrbijo, da dobimo slike, ki so nam všeč, ne da bi se kaj posebej mučili z nastavitvami. Pri kamerah DSLR pa posnetki že zahtevajo dodatno obdelavo v programih za obdelavo slike, pri čemer lahko vplivamo tudi na kakovost in vsebino slike. Za vse vrste kamer in tudi fotografij pa veljajo pri zgradbi slike določena osnovna pravila kompozicije, ki so nam v oporo pri ustvarjanju takih fotografij, ki bodo imele tudi nekaj več v sebi in ne bodo samo nek trenutni dokumentarni »škljoc«, eden izmed mnogih, na katere bomo v poplavi posnetkov kmalu pozabili.

Zato moramo najprej spoznati svojo kamero, njene tehnične možnosti, se naučiti rokovanja z njo, da bomo lahko izkoristili številne nastavitve, s katerimi sodobne digitalne kamere ne skoparijo, pa v večini primerov fotoamaterji ostajajo pri samodejnih nastavitvah, edina nadaljnja opcija pa je še nastavitev P (program). Ostajajo pa neizkoriščene možnosti različnih goriščnih razdalj, s tem pa seveda tudi uporaba različnih objektivov, kreiranje z različnimi odprtinami zaslonke, kreiranje z različnimi časi osvetlitve in tudi z uporabo različne občutljivosti ISO, ki vpliva na možnost različne uporabe zgornjih elementov. In ne nazadnje ni vseeno, v kakšnem iskalu ali na zaslonu bomo uokvirjali motiv, preden pritisnemo sprožilec. Vse to in še kaj bomo uporabili za kreacijo dobre slike - fotografije, ki mora govoriti sama zase in ne potrebuje dodatne razlage.
V uvodu sem omenil, da glede kompozicije veljajo osnovna pravila. Da bi jih razumeli, moramo spoznati, kako dojemamo svet okoli sebe.

Vprašali boste, kako. O tem boste izvedeli v obeh priročnikih. Vedeti moramo, s katerimi elementi snemanja in kompozicije lahko poudarimo dogajanje na sliki tako, da bo tudi drugim povedala to, kar smo videli in doživeli. Zato s svojim izdelkom ne smemo biti prehitro zadovoljni. Spominjamo se namreč, kaj in kako smo doživljali to, kar je na sliki, tisti, ki niso bili z nami, pa ne. Zato se velikokrat zgodi, da nekdo kaže slike in navdušeno pripoveduje, gledalci pa ostanejo neprizadeti, ker tega, o čemer govori, ne vidijo.

 


 

O avtorju knjige "Kompozicija"

Oskar Karel Dolenc je po izobrazbi univ. dipl. ing. strojništva in profesor fotografije. Inštruktor in mentor na fotografskem področju, med drugim tudi pri mednarodni fotografski zvezi FIAP, kjer je kar nekaj let deloval v komisiji za izobraževanje mladine na fotografskem področju. Piše in prevaja fotografsko literaturo, aktivno predava na italijanski šoli za vizualne komunikacije-Institutti Calligari-oddelek za Slovenijo in tečajih e-Fotografija.
Veliko se je ukvarjal z reklamno fotografijo in sodeloval pri številnih monografijah, med njimi »100 orgel na Slovenskem«, » Kočevske cerkve«, » Stoletje v gorah«, itd..
Z izpovedno fotografijo se ukvarja že dobrih 50 let in v tem času je uspešno sodeloval na več kot 450 skupinskih razstavah in imel 50 samostojnih razstav.
Bil je soustanovitelj in dolgoletni predsednik Fotogrupe ŠOLT-Ljubljana, je častni član kar nekaj fotoklubov, član skupine BHT (Blau Helm Treager) pri nemški fotografski zvezi. Trenutno je aktivni član kluba e-Fotografija in predsednik FK Ljubljana. Za svoje udejstvovanje in razstavljanje je dobil številne nagrade, med njimi najvišje priznanje FZS za življenjsko delo - »Plaketo Janeza Puharja«. Fotografira: portret, akt, naravo-fotolov, njegova najljubša tema pa je pokrajina.

 


 

Knjiga Kompozicija (80 strani, format A5), avtorja Oskarja Karla Dolenca

Cena knjige 15€ (DDV je vključen) 
 

Založnik:
Image DTP d.o.o.
Berčičeva 8b
1260 Lj-Polje

Naročila preko spleta: www.e-fotografija.si/tecaji/

Več o knjigi Fotokamera, avtorja Matjaža Intiharja (Predstavitev - vstopi)

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com