Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fotografski duhovi / Kaj je narobe z mojo kamero?

Avtor:Matjaž Intihar
04.12.2003 23:41

Veliko bralcev se vas je že oglasilo s podobnimi težavami, kot so spodaj zapisane, oziroma kot je predstavljena še na spodnjih fotografijah.

Bralec

Konec maja sem kupil aparat CANON Ixus 400 in dosedaj poslikal že več kot 2000 fotografij. Zgodi pa se mi ponoči pri avtomatskem fotografiranju, ko se vklopi fleš, da se v ozdaju, kjer bi moralo biti črno-tema, pojavijo nekakšni sivi krogci fleki, kot bi bila na objektivu kaplice. Mislil sem, da pride do svetlobnega efekta, da se svetloba od česa odbije,vendar se od neba nima kje odbiti, Če ni kaj v ozadju. Prilagam vam dva primera,kjer je slikano avtomatsko s flešem in druga ročno brez fleša ISO 400. Ne vem, kaj je razlog teh pojavov. A je mogoče to težava aparata ali pa imam samo jaz ta problem pri takšnem načinu fotografiranja. Takih slik imam do sedaj približno 20.

 

 

Ghost / Duh.

Ta večkrat opaženi efekt se zgodi zaradi majhnosti tipala, s tem povezano majhno goriščnico objektiva, veliko globinsko ostrino in pogojeno z uporabo bliskavice, ki se skoraj pri vseh manjših digitalcih nahaja skoraj v optični ravni objektiva. Torej, nič ni narobe z vašo kamero ali tipalom, kot vam znajo razložiti kolegi. V bistvu je to prah na objektivu ali v njegovi optični osi. Zaradi izredne globinske ostrine in direktnega bliska svetlobe iz bliskavice, pa nam ta mala umazanija naredi neverjetne efekte. Videl sem že zvezdice, pa črte, povsem medlo sliko itd. V skoraj vseh primerih pa pride do napake takrat, ko kamera zaradi slabe svetlobe ne more izostriti oddaljenega motiva in izostri v ospredju. Takrat kamera misli, da bo svetlobe preveč, zaslonka se zapre in direktna svetloba iz bliskavice, ki je skoraj v osi objektiva zadene ob prašne delce.
Z uporabo dodatne bliskavice, ki bo višje nad optično osjo objektiva, se bo posledično efekt belih pik močno zmanjšal ali v celoti izničil.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com