Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fujifilm HS 20 EXR - Enoroki popotnik (prvi vtisi)

06.10.2011 03:00

Pravzaprav se je vse pričelo z vprašanjem mojega foto kolega, zakaj ni nobene fotokamere za levičarje. Morda jo bodo spet kdaj predstavi, kot nekaj modelov v analognih časih.
In tako smo prišli do imena Fuji, ki je znova predstavil novi model, najdemo pa ga po dolgem času tudi na slovenskem trgu. Tokrat smo preizkusili Fujifilm HS 20 EXR, naslednico megazum kamere Fujifilm HS 10 (prvi vtisi).

 

Fujifilm HS 20 EXR - Prvi vtis

Že hiter pogled na kamero kaže na bratovščino z Nikonom, tako po obliki kot namestitvi gumbov in nekaterih barvnih vložkih na ohišju. Sedaj pa še posebej s kvaliteto slike. Novi Fujifilm HS 20 EXR ima sedaj 16 milijonov slikovnih pik in novi CMOS senzor.
Kamera nudi 30x zum, ki je sestavljen iz 15 leč v 11 skupin. Zaslonka se giblje od f/2.8 do f/11. Uporabniki prejšnjega modela HS 10 bodo takoj opazili, da nekaterih že nameščenih rešitev ni več; dvakratni zum, več posnetkov na eno sličico in drugo. Ima pa Fujifilm HS 20 EXR zato nove rešitve, od prepoznavanja obrazov, živali, slikanja v izredno slabih svetlobnih pogojih do posebnih scen, fotografiranja v parkih z različno svetlobo, polsence in drugo. Lahko bi rekli, da naj bi bil novi model bolj uporabniški.
Fujifilm HS 20 EXR lahko obvladujemo le z eno (desno) roko, gumbi so dobro razporejeni in dostopni. Fotografije lahko že ob slikanju daste v foto knjigo, prav tako pa pri prepoznavanju obrazov kamera sproti dela arhiv z možnostjo vnosa imena osebe...

Makro funkcija nudi možnost slikanja od 1 cm. Za izbiro prikaza barv je na voljo več tipov filma. Kamera nudi in velik, svetel zaslon.
Hitrost fotografiranja je zvišana na 8 sličic v sekundi, snemanje videa pa v polni HD tehniki s do 320 sličic v sekundi. Ljubitelji slikanja arhitekture in narave imajo na voljo vgrajeno »vodno tehtnico« (horizont), ki nam kaže vodoravno ali nagibno lego kamere. Ta pripomoček pride prav pri fotografiranju panoramskih posnetkov, ki so sedaj omogočeni za 360 stopinj.
Sama kamera v roki dobro leži, veliko je že pripravljenih programskih scen, od prejšnjih 6 na 27. Bolj zahtevnim so končno dodali TTL možnost bliskavke in žičnega prožila. Fuji je namreč pričel s prodajo bliskavke s svojim imenom, z vodilno število 42 pri ISO 100.

 

Kakovost slike

Novi CMOS senzor tudi v slabi svetlobi nudi (vsaj na monitorju) odlične posnetke. Povečava pa kasneje le pokaže, da brez šuma ne gre. Je pa zavidljiva kvaliteta barv, saj je mogoče nastaviti tipe filmov iz programa Fujifilm tako, da so namensko za posamezne posnetke /Provia,Velvia,Astia/ ter sepia in črnobelih posnetkov.
V pomoč za boljšo fotografijo so nam tudi nastavitve za slikanje ognjemetov, pokrajin, obrazov, živali(pes in mačka sta ločena), sončnih zahodov, rož itd.


Nočno fotografiranje iz roke.


Nočno fotografiranje in pomoč bliskavice.


Bližinski posnetek in bliskavica.

 

Končni prvi vtis

Popotniki in zahtevni družinski fotografi bodo našli v Fujifilm HS 20 EXR zvestega prijatelja, ki dopušča hitro in kvalitetno slikanje z vnaprej nastavljenimi slikovnimi programi. Obrazi oseb, narava, makro posnetki nas ne bodo razočarali, pri povečavah prizorov s slabo svetlobo pa lahko pričakujemo viden šum, kar pa je za kamere tega razreda nekaj povsem normalnega. Je pa vsekakor optika zelo kvalitetna in do sedaj presega predstavljene modele. S svojimi 700 grami teže nas kamera v nahrbtniku ne bo ovirala, saj namesto treh objektivov, ki bi jih za te goriščnice uporabljali pri kamerah DSLR, nosimo le enega. Priporočam pa dobro preučitev in naučitev navodil, ki obsegajo kar 125 strani in niso, tako kot niti meni v kameri, v slovenščini. So pa v drugih 35 jezikih.
Prav tako bo v veselje vsem tistim, ki fotografirajo manualno (ročno), se izkazujejo v posebnih efektih in snemajo video v polni HD tehniki. Cenovno pa je slovenska ponudba zelo ugodna z dvoletno garancijo.

Marjan Vraničar

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com