Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Intervju Yoshiuki Takechi in Andrej Dierckx / Pentax

04.11.2004 10:22

avtor: Alan Orlič

 

Pentax je eno od zanimivejših, morda že kar kontraverznih fotografskih podjetij. V svoji ponudbi imajo vse, od srednjega formata do najmanjših digitalnih kompaktnih mlinčkov. Pred časom je kazalo, da bodo skočili v sam vrh digitalne fotografije, a so se premislili, eden od glavnih razlogov naj bi bila svetovna stagnacija in s tem manjše povpraševanje po digitalnih fotoaparatih. Govorim o njihovem projektu digitalnega fotoaparata z tipalom velikosti 35mm formata, ki nikoli ni ugledal luč sveta. A če se spomnimo podobnega, Contaxa N Digital, kje je sedaj to podjetje? Za letošnjo Photokino so pokazali kar nekaj zanimivih novosti. Številka ena je zagotovo novi *istDs, ki ima tudi v Sloveniji zelo mamljivo začetno ceno. Tudi njih je pograbil modni val, ki se širi in njihov Pentax Optio X je eden od zanimivejših modelov. Na sejmu sem se pogovarjal z g. Yoshiukijem Takechijem, ki je pomočnik generalnega managerja za fotografijo pri Pentaxu ter g. Andrejem Dierckxom, vodjem mednarodne prodaje. Povedala sta marsikaj zanimivega, med ostalim tudi to, da lahko v prihodnje pričakujemo tudi od Pentaxa profesionalni digitalni fotoaparat. Zaenkrat jih zanima predvsem amaterski razred, ki ima skokovito rast. Če pogledamo le novinca, *istDs ima tudi v Sloveniji zelo mamljivo ceno. Pri objektivih imajo samosvojo filozofijo, namreč želijo ustreči obema svetovoma, digitalnemu in analognemu. To pomeni, da naj bi bili brez težav uporabni v enem ali drugem sistemu. Še zanimivejši je njihov pristop k objektivom za kompaktne fotoaparate. V ta namen so ločili del podjetja, ki se ukvarja le z razvojem in proizvodnjo objektivov za kompaktne fotoaparate in fotofone. Trenutno njihove objektive uporablja le Samsung, a novi kupci so že na vidiku. Kako pomemben je ta segment najbrž pove dejstvo, da je samo v tem letu Samsung predstavil že dva fotofona, prvega z ločljivostjo 3 milijone, drugega pa z kar 5 milijoni pik. Do konca leta napovedujejo fotofone z kar 10 milijoni pik, tako da se pustimo presenetiti. Zanimivo, da sami ne mislijo poseči na ta trg, kajti filozofija Pentaxa je predvsem v kvaliteti in možnostih, ki jih fotofoni ne bodo mogli doseči. A pojdimo k intervjuju.

 

 

Yoshiuki Takechi in Andrej Dierckx.

 

A: Pentax je fotografsko podjetje z dolgo tradicijo in tudi v digitalnem svetu vam gre dobro, a zaenkrat pokrivate predvsem amaterski razred. Bomo v prihodnosti videli tudi profesionalni fotoaparat?

 

YT: Zanekrat nam je pomembno, da pokrivamo amaterski in polprofesionalni razred, ki najhitreje raste. Seveda razmišljano tudi o profesionalnih uporabnikih in v prihodnosti bomo naredili tudi takšen fotoaparat.

 

A: Današnji objektivi niso primerni za digitalne fotoaparate, predvsem jim manjka široki kot. Boste nove objektive priredili na velikost tipala?

 

YT: Naša filozofija je, da ostanemo zvesti tudi kupcem starejših fotoaparatov, ki bi take objektive radi uporabljali. Zato bomo gledali, da bodo naši objektivi ustrezali obema svetovoma, digitalnemu in analognemu.

 

AD: Politika našega podjetja je, da pazimo na to in se bomo zagotovo trudili ustreči obema, digitalnemu in analognemu svetu.

 

A: Eden od novejših Samsungovih mobilnih telefonov že uporablja Pentaxov objektiv in ima dokaj visoko ločljivost, 3 milijone pik. Se vam zdi to prihodnost fotografije in ali razmišljate tudi kaj v to smer?

 

YT: V ta namen smo ustanovili odsek, ki se ukvarja le z objektivi in jih lahko kupi kateri koli proizvajalec. Zaenkrat je to storil le Samsung in iščemo nove stranke.

 

A: Na Japonskem so že v prodaji mobilniki z 2 milijonoma točk, naslednje leto pa po vsej verjetnosti že s tremi, ali se čutite morda ogroženi s te strani?

 

YT: Ne, mi že sedaj prodajamo fotoaparate z najmanj 4 milijoni točk, večinoma že z 5 milijoni, poleg tega kvaliteta slike iz mobilnega telefona pri isti ločljivosti še nekaj časa ne bo ujela digitalnih fotoaparatov.

 

AD: Tu je še en razlog, zahtevnejši uporabniki bodo vedno raje segli po fotoaparatu kot telefonu, saj slednji predstavlja le enostavno orodje, kako narediti sliko. Pentax ostaja zvest kvaliteti in se ne bo spustil na nivo najcenejših digitalnih fotoaparatov in poizkušal tekmovati z mobilniki.

 

A: Napovedi kažejo, da bodo mobilni operaterji postali največji izdelovalci fotografij ...

 

AD: Da, toda poglejte dlančnike (PDA). Omogočajo tako rekoč vse, od urejanja teksta, preglednic in celo fotografij, a za resno delo se boste še vedno raje usedli za prenosni oziroma osebni računalnik.

 

A: Kakšno število pik je po vašem mišljenju optimalno za uporabnike, morda na eni strani amaterske in na drugi profesionalne fotografe?

 

YT: Pravzaprav število pik niti ni tako pomembno.

 

AD: Digitalni fotoaprat pri 6 milijonih točkah in občutljivosti ISO 100 je primerljiv z klasičnim filmom pri ločljivosti 24 milijonov točk. Problem je drugje, v objektivih. Slednji morajo biti veliko kvalitetnejši za digitalne fotoaparate kot klasiko, kajti kljub 6 milijonom točk je pravzaprav izkoriščenih le okoli 5. Kar pomeni, da je še nekaj zaloge že tu.

 

A: V prihodnosti, kje bodo prej težave pri razvoju, v strojni ali programski opremi?

 

AD: Gre za kombinacijo obojega, saj se moramo kot proizvajalec truditi, da programska oprema (obdelava signala) deluje najbolje s strojno opremo (tipalom).

 

A: Fotografija se je v zadnjem času razdelila na dva pola, prvi ostaja tradicionalno fotografski in novi, ki spada pod okrilje zabavne elektronike oziroma modnih produktov.To nakazujejo tudi nekateri vaši novi modeli, boste to področje pokrivali tudi v prihodnje?

 

AD: Seveda, pokriti moramo celotno področje in imeti proizvode za vse prodajne kanale. Že sedaj delimo proizvode na tri skupine, visoki razred. modne ("draguljski" modeli) proizvode in vhodni razred, ki zadovolji predvsem začetnike.

 

A: Boste v prihodnje modele kompaktnih fotoaparatov vgrajevali tudi umirjevalnik slike?

 

AD: Razlog, da se nismo odločili za slednjo možnost je oblika našega novega fotoaparata (Pentax Optio MX), ki ga držimo kot pištolo in je s tem slika dokaj stabilnejša. Drugi razlog je sam patent umirjanja slike, ki ga mi nimamo in bi morali za njega plačati, kar bi podražilo proizvod za vsaj 100 do 200 evrov.

 

A: Še zadnje vprašanje, kakšne možnosti naj bi imeli fotoaparati prihodnosti?

 

AD: (Smeh) Če bi vedel ... konkretno lahko povem le to, kaj bomo videli v naslednjem letu. To je izboljšane možnosti zajema videa in predvsem boljša kvaliteta slike. Morda se sliši skromno, a je to dokaj zahteven projekt.

 

 

Pogled na del novih digitalnih kamer.

 

 

Paleta srednjeformatnih kamer.

 

 

 

 

 

 

*istDs.

 

 

Optio MX.

 

 

Optio 750Z.

 

 

Predstavitev kamer.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com