Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Intervju z g. Kazuto Yamakijem / Sigma

01.11.2004 10:12

avtor: Alan Orlič, Matjaž Intihar

 

Z Matjažem sva se že kar nestrpno prestopala pred Sigmin razstavnim prostorom in čakala na najin intervju. Bila sva namreč do sekunde točna, gospa na sprejemnem pultu pa je že deset minut iskala gospoda, s katerim naj bi imela intervju. Nisva imela sreče, da bi se pogovarjala s predsednikom, g. Michihiro Yamakijem, sva pa zato govorila z njegovim sinom, ki je ... da, uganili ste, podpredsednik podjetja. Izkazal se je za zanimivega sogovornika in nama poleg intervjuja natresel kar nekaj zanimivih podatkov. Na primer, Sigma v enem mesecu naredi okoli 50.000 do 60.000 objektivov, kar je za neodvisnega proizvajalca zelo dobro. Začeli so že leta 1961, pod svojo blagovno znamko pa so začeli šele leta 1968. Od takrat naprej so strmo rasli in postali eden od vodilnih neodvisnih proizvajalcev objektivov na svetu. A pojdimo k intervjuju.

 

 

Kazuto Yamaki

 

A: Glede na čedalje večjo popularnost fotofonov, boste morda začeli tudi z objektivi za te naprave?

 

S: Ne, zaenkrat nas to ne zanima. Fotoaparat je naprava, za katero uporabnik plača kar nekaj denarja, naj bo hobi ali profesionalna raba. Telefon je po drugi strani udobnost, tako rekoč dosegljiv vsakomur in njegov povprečen uporabnik ni pripravljen veliko vložiti vanj, tako da za nas to ni zanimivo. Mi se osredotočamo predvsem na visoko zahteven in profesionalen trg.

 

A: Ste prvi neodvisni proizvajalec, ki je naredil objektive za Olympusov 4/3 sistem, lahko pričakujemo še kaj novih objektivov prihodnje leto?

 

S: Napovedali smo že nekaj objektivov, ki bodo dobavljivi proti koncu leta.

 

A: Kaj pa teleobjektivi, imate na primer 80-400mm objektiv z vgrajenim umirjevalnikom slike, boste morda tudi te preuredili za 4/3 sistem?

 

S: Mogoče v prihodnosti, zaenkrat ne razmišljamo v tej smeri.

 

A: Če bi naredili kaj takega, bi prvi ponudili umirjevalnik slike za 4/3 sistem ...

 

S: Dobra ideja, bomo razmislili o njej

 

A: Kaj pa vaši digitalni fotoaparati, zaenkrat imate SD10, lahko pričakujemo še kaj v prihodnosti?

 

S: Seveda, delamo na tem in tudi prihodnji fotoaparat bo uporabljal Foveonovo tipalo in naš SA bajonet.

 

A: Kam se bo novi fotoaparat uvrstil, v nižji, višji ali visoki razred?

 

S: Za razliko od velikih proizvajalcev, kot je na primer Canon, ne moremo ponuditi tako širokega razpona, zato nam je pomembno, da so naši izdelki dosegljivi.

 

A: Lahko torej pričakujemo digitalno različico modela SA-7?

 

S: Lahko bi rekli nekaj takega, da.

 

A: Razmišljate morda tudi o drugih proizvajalcih tipal ali ostajate z Foveonom?

 

S: Foveon je za nas zelo pomemben partner in njihova tipala so nam zelo všeč. Imajo namreč še veliko potenciala in dajo od sebe visoko ločljivost. Vedeti morate namreč, da ima CCD že 30 let zgodovine za sabo, Foveon pa le nekaj let. Verjamemo, da bo v prihodnosti ta tip tipala presegel CCD na vseh področjih.

 

A: Glede na to, da je število fotoaparatov z tipalom velikosti APS-C že precejšne (Sigma SD10, Canon 20D ...), razmišljate morda tudi o objektivih s fiksnimi goriščnicami?

 

S: Razmišljamo tudi v tej smeri ti objektivi bodo seveda predstavljeni v naši DC liniji, ki je namenjena le digitalnim fotoaparatom.

 

 

Posneto z 8mm fish eye.

 

 

 

 

 

 

Sigma 18 - 125mm f/3,5 - 5,6 DC.

 

 

Sigma 18 - 125mm f/3,5 - 5,6 DC.

 

 

Sigma 18 - 125mm f/3,5 - 5,6 DC.

 

 

Sigma 150mm f/2,8 APO Macro
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com