Naročite se na enovice

http://www.hp-kartuse.si
http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

 

Islandija pod severnim sijem - februar 2020

12.05.2019 16:57

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si


 

Možne so prijave za FotoPOTEP Islandija 8. do 16. februar 2020
(predstavitev bo 4, decembra - Pot do lokacija Prevale 9, IOC Trzin)

Več informacij - Prijave...(e-Pošta)

 

Naši FotoPOTEPi po Islandiji v 2017, 2018 in marec 2019 so uspešno zaključeni. Malo turistov, krasni motivi, led, severni sij... (članek FotoPOTEP - Islandija februar 2017)
Islandija je najhitreje rastoča turistična destinacija. Odpotovati tja od maja do septembra je kot bi šli na ogled Dubrovnika v turistični sezoni. Da se izognemo prveliki gužvi in da ujamemo dovolj jutranje ter popoldanske svetlobe ter zvečer severni sij, potujemo na naš FotoPOTEP Islandija februarja in oktobra.

FotoPOTEP Islandija

Le redko kje so sile narave tako opazne kot na Islandiji, kjer lahko občudujemo prvinsko moč narave v njeni neokrnjeni obliki. Noč ima svojo moč, a le kakšno moč ima šele polarna noč! Zima na Islandiji ima poseben čar, zato ni čudno, da so prav na Islandiji v dolgih zimskih večerih nekoč nastajale sage, na pol izmišljene in na pol resnične pripovedke o prvih naseljencih otoka, njihovih junaških dejanjih in bojih s surovo naravo ter seveda o ljubezni.

Na Islandiji so februarja že dovolj dolgi dnevi. Predvsem je to najboljši del leta za severni sij. Večina Islandiji obišče poleti, v svetlobe, oblakov in dežja polnih dneh, ter tudi motečih turistov ob najlepših motivih. Islandija postaja top turistična destinacija in letos so imeli več kot 20% porast turistov.
Fotograf ve, da je nizka svetloba nekaj neprecenljivega. Februarja je dolgo nizka zjutraj in popoldan, zato jo bomo s pridom iskoristili. Ker bomo severni sij iskali ponoči, nam bodo stativi še kako dobro omogočali večerno fotografijo in dolge čase ob slapovih, morju,... Seveda, tisto najbolj pomembno. Čez dan se opazuje napovedi delovanja sonca in kje najboljša možnost videti severni sij.

Polarni sij ali avrora je naraven fenomen, ki je vzbujal zanimanje in domišljijo že od nekdaj. Čez dan bomo spoznavali naravne znamenitosti Islandije, ponoči pa se bomo v jasnem vremenu podali v lov plesa magične svetlobe polarnega sija.

Let na Islandijo iz enega bližnjih letališč, kjer bomo 8 dni fotografirali in doživljali številne naravne znamenitosti jugozahoda Islandije. Od gejzirjev, slapov in geoloških fenomenov. Zvečer se bomo odpravili v lov za najboljšo fotografijo polarnega sija. Če želite združiti spoznavanje Reykjavika in fotogeničnih delov mest ter zimsko pokrajino Islandije, obenem doživeti polarni sij, potem smo prepričani, da vas bo ta FotoPOTEP navdušil!

Magični fototrenutki potovanja:
Vrhunci potovanja:
• Opazovanje polarnega sija;
• Polotok Snaefellsnes, Islandija v malem;
• Kopanje v toplih vrelcih;
• Izjemna jutranja in večerna zarja;
• Izjemni kontrasti med črno lavo in belim snegom;
 

Predvideni program potovanja:

1. dan: Slovenija - Reykjavik

Transfer iz Ljubljane na eno izmed bližnjih letališč in let na Islandijo. Po pristanku na Islandiji najamemo avtomobile, sledi še prevoz do naših prenočišč v mladinskem hotelu v Reykjaviku ali okolici.

Reykjavik, Hallgrímskirkja, zanimiva luterantska cerkev.

 

2. dan: Gejzir, Gullfoss, Thingvellir

Odpravili se bomo do geotermalnega področja in opazovali izbruhe najbolj aktivnega gejzirja na Islandiji. Geotermalna področja so takrat najlepša, na toplih tleh se sneg ne sprime in tudi sredi zime trava zeleni. Naslednji postanek bomo naredili pri slapu Gullfoss, ki ga bodo, vsaj upajmo, krasile mogočne ledene sveče. V Thingvellirju bomo opazovali mogočne tektonske prelomnice. Ko se stemni pa v lov na svetlobo nočnega neba.

Gejzir

 

3. - 5. dan: Slapovi, Vik, Ledeniška laguna, Polarni sij

Najprej gremo proti vzhodu. Spoznali bomo nekaj atraktivnih slapov, kot sta Seljalandsfoss in Skogafoss. V okolici Vika se bomo sprehodili po črni peščeni plaži, pot pa bomo končali v okolici Klausturja. Odpravili se bomo do nacionalnega parka Skaftafell in če bo pot primerna, se bomo odpravili do Črnega slapa, ki je pozimi okrašen s ledenimi svečami. Eden od vrhuncev potovanja bo zagotovo Ledeniška laguna. Oba dneva bosta namenjena lovu polarnega sija. Če bodo razmere idealne, suhe ceste, jasno nebo in aktivna avrora, bodo lahko ledene gore in ledeniki prava kulisa za polarni sij. Opcija je tudi ogled ledeniške jame. Na poti nazaj do Reykjavika so bomo ustavili še v Skogarju in si ogledali muzej na prostem v (vstopnina ni vključena). Potem se bomo odpravili na sever v Borgarnes.

Seljalandsfoss

Skogafoss

Ledeniška laguna

Ledeniške jame

 

6. - 7. dan: Snaefellsnes, Islandija v malem

Čaka nas Islandija v malem. Spoznali bomo kolonijo tjulnjev, sprehodili se bomo ob čudovitih čereh, povzpeli se bomo na kakšen krater in uživali v magičnih barvah in kontrastih tega polotoka. Dnevi bodo malce krajši kot pri nas, dolgi le okoli 7 ur, dodamo pa lahko še uro jutranje in večerne zarje, ko je svetloba enostavno povedano čarobna. Zvečer se bomo v primeru jasnega vremena odpravili še v lov za polarnim sijem.

Član Galerije e-Fotografija, Nikolas, dela in živi na Islandiji. Za razstavo e-Fotografija je prispeval to fotografijo (več si jih lahko ogledate v Galeriji). Z nekaj sreče, lahko vsaj malo podobno fotografijo polarnega sija, posnamemo tudi mi. Dokaz, da se da!

8. dan: Reykjavik in Modra laguna

Odpravili se bomo v islandsko prestolnico Reykjavik. Sprehod po glavni ulici Laugavegur bo nekaj posebnega. Spoznali bomo glavne znamenitosti mesta, mestno hišo, parlament, Perlon…Popoldne se bomo zapeljali še po polotoku Reykjanes do geotermalnega območja in do Modre Lagune.

Modra laguna. Voda iz središča zemlje vas pomladi.

 

9. dan: Reykjavik

Zgodnji transfer na letališče in polet s prestopanjem proti Sloveniji na eno izmed bližnjih letališč. Sledi še transfer proti Ljubljani.

Reykjavik.

 

Cena potovanja na osebo: 1690 €

V ceno je vključeno:

- povratni let na Islandijo z vsemi letališkimi taksami;
- nastanitve v dvoposteljnih sobah;
- 7 dnevni najem avtomobilov z zavarovanjem;
- vodenje in organizacijo;
Najmanjše število potnikov je 8, največje pa 12.

Cena ne vključuje:

goriva (informativno 40 € na osebo),
stroškov osebne narave, hrane,
kopanja v Modri Laguni informativno 80 € na osebo,
vstopnino v muzej v Skogarju, informativno 15 €.

 

Pomembno:

Potovanje urejamo s pomočjo agencije AVANTURA d.o.o. Ljubljana
Nekaj potnikov bo vozilo najete avtomobile.
Za hrano bomo poskrbeli skupinsko ali posamezno (po dogovoru).
Pričakujemo lahko temperature okoli ledišča.
Ker smo v času leta ko ni glavna turistična sezona na Islandiji se lahko zgodi, da so muzeji zaprti.
Polarnega sija vam ne moremo zagotoviti, ker gre za naravni pojav. Lahko pa vam povemo in pokažemo, da smo ga do sedaj občudovali na vseh naših zimskih potovanjih na Islandijo.
Program je okviren in odvisen od prevoznosti cest. V primeru zasneženosti cest bo program določil vodnik na mestu samem.

 


Prijave

Več informacij...(e-Pošta)

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com