Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Izbira papirja - CEWE fotoknjiga

20.11.2017 18:09

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Že nekaj let so fotoknjige v večji meri naše spremljevalke. Predvsem fotografinje s fotokamero ujete spomine rade hranijo še na papirju. Digitalni zapis tam nekje na disku računalnika, ni nikoli dosegljiv za ogled fotografij s kolegicami.

Če nekako vemo kaj lahko ob začetku naročila pričakujemo od fotoknjige glede formata (je zapisan v cm ali kot grafična mera A4...) in platnice (mehka, trda), je večja težava glede papirja.

Na spletni strani največjega ponudnika fotoknjig na našem trgu CEWE.si, je tudi zavihek z opisi možnih papirjev. Pa vendar. Laik težko razume kaj mu želijo povedati v tistih kratkih stavkih. Še najlažje je, če si lahko že kje ogledate kakšen primer.

Na predavanjih e-Fotografija o fotoknjigi imamo vedno na voljo primere fotoknjig z različnimi papirji. Ker pa vsi ne morejo, niti ne vedo, da se lahko o knjigi pozanimajo in vidijo več, prispe na mail marsikatero zanimivo vprašanje.

In vse več jih je prav zaradi izbire papirja. Šel sem na stan CEWE.si in pri fotoknjigah odprl zavihek “papir”.

 

Papirji za fotoknjigo CEWE

Za lažje razumevanje ob naročilu fotoknjige CEWE podajam moj širši pogled in uporabniško vrednost o papirjih, na katerega vam bodo pri CEWE natisnili knjigo.

Poglavja o papirju so:

- Digitalni tisk

- Digitalni tisk - premium mat

- Digitalni tisk s sijajnim premazom

- Fotopapir sijaj

- Fotopapir mat

- Fotopapir premium mat

 

 

Digitalni tisk

Zakaj je na začetku zapis digitalni tisk, če pa izbiramo papir? Zato, ker imamo dve možnosti. Izbrati papir in tisk kot ga poznamo iz revij, brošur ali drugo opcijo, izbrati fotopapir, katerega poznamo iz klasičnih fotolaboratorijev.

Osebno mi pod tem poglavjem manjka še zapis, na kateri papir se bo tiskalo digitalno? Kajti osnovi papirj “premium” kot zapišejo v nadaljevanju, tudi meni bolj malo pove. Zato bom začel zapis s tehnologijo tiska, in nadaljeval s papirji.

Tisk, osvetljevanje

Zdaj se povsod podaja besedo digitalno, kar pa nam malo pove. Tudi digitalno ima množico kakovostnih razredov. Glede tiskanih fotoknjig (digitalni tisk) je dobro vedeti, da večji ponudniki nudijo visoko kakovost preko “hladnega” tiska, s tehnologijo HP Indigo.


HP Indigo

 

V novi elektronski dobi je fotografija še vedno ostala fotografija. Dodalo se ji je še besedo digitalna. Nič drugače ni pri tisku. Le s to razliko, da v tisku zapis digitalni pove o kakovosti in tehničnem izdelku toliko, kot beseda fotokamera v fotografiji. Obstaja velika razlika v kakovosti in uporabniški vrednosti med recimo kompaktno in kamero DSLR.

Torej digitalni tisk je podoben klasičnemu tisku, le da so sedaj v pomoč elektroni, ki nanašajo še vedno pigmente na papir. Obenem nam ta način tiska omogoča mini naklade. Recimo samo en izvod. V klasičnem tisku bi bil tisk ene knjige enake cene kot 200 izvodov. Obenem bi bila knjiga v mini produkciji s klasičnim offset tiskom (tisk iz ploskve) enormno dražja.

Bolj pomemben podatek glede digitalnega tiska je, da CEWE tiska knjige po digitalnem postopku s stroji HP Indigo. Načinu digitalnega tiskanja s tehnologijo HP Indigo rečemo tudi hladno tiskanje in je zasnovan na tekoči barvi “Electrolink”. Ta barva v sebi zadržuje naelektrene delčke pigmentov velikosti enega mikrona. Na podlagi impulzov, ki prihajajo iz datoteke, se ti delčki nanašajo na gumo in pridemo do iztisa, ki je zelo podoben tistemu iz klasičnega offset tiska.

Bodite pozorni ob izdelavi fotoknjig, da vaš ponudnik uporablja to tehnologijo. Kakovost je opazno višja, kot jo nudijo z raznimi stroji za kopiranje, poznanimi kot “Xerox” tehnologija tiska. Ti z naelektrenimi prašnimi pigmenti, ki so nanešeni na papir s pomočjo toplote ne omogočajo enake kakovosti izpisa, kar je predvsem za fotoknjigo še kako pomembno.


Kopirne naprave so namenjene za digitalni tisk letakov, brošur, itd., kjer fotografija ni glavnega pomena.

 

Še en podatek. Tiskana fotoknjiga nam omogoča dve vezavi. Prva je najbolj enostavna s kovinskimi sponkami, ali pa s plastičnimi spiralami. Ti dve vezavi sta možni s tanjšim papirjem in ne preveč stranmi, saj se zunanje strani zaradi nalaganje pole na pole čedalje bolj umikajo iz hrbta. Obenem imamo tu možnost samo mehkih platnic.

Pri debelejših knjigah se uporablja broširana vezava in možnost tudi trdih platnic. Hrbet se poreže in zlepi v platnico. Na ta način je izdelano največ fotoknjig. Zdaj pa k papirju.

 

Digitalni tisk - Papir “premium”

Pod izbiro digitalni tisk je o papirju zapisano več, a papir je označen samo z besedico “premium”.

Da bo bolje razumljeno, to je sijajni premazni papir. Sijajno in gladko strukturo tega papirja dobro poznamo iz kakovostnih tiskanih revij in katalogov. Ta papir nam omogoča tisk z odlično barvno zasičenostjo in kontrastom. Večina uporabnikov za fotoknjigo izbere ta papir.

V fotoknjigah s trdimi platnicami boste dobili papir gramature 200g/m². Kar je poštena gramatura in posledično debelina papirja, ki daje fotoknjigi voluminoznost in odličen občutek pri listanju fotoknjige. V revijalnem tisku se za revije s kakovostnim tiskom uporablja papir gramature 135 ali max. 150g/m². Nam poznane tedenske revije iz trafik imajo papir gramutere okoli 90g/m². Revija e-Fotografija je natisnjena na papir gramature 115g/m².

Če naročite fotoknjigo v vezavi s sponkami (pri naročilu piše fotoknjižica), ima “premium” papir grmaturo 150g/m².

Pri naročilu fotoknjige  XXL panorama s platnenimi platnicami ali imitacijo usnja, se uporabljamo 250g/m² papir “premium”.

Skratka; Pod “digitalni tisk” pri CEWE dobimo tisk na nam bolj poznani sijajni revijalni in knjižni papir, katerega imenujejo “premium”.

 

Digitalni tisk - Papir “premium mat”

Razlika med svetlečim in mat papirjem je v strukturi zgornjega premaza na osnovnem papirju. Pri sijajnem (premium) je površina nanosa povsem gladka in svetleča. V mat izvedbi je površina že po občutku matirana in po videnem manj odbojna. To ne pomeni slabše kakovosti papirja, ampak samo drugačno strukturo, oziroma zgornji nanos, ki mu daje odličnost glede nanosa barve.

Premimum mat papir izberite takrat, ko ne želite tako močno intenzivnih barv in kontrasta kot pri svetlečem “premium” papirju. Veliko fotografov se odloči ČB fotografije natisniti prav na premium mat papir.  Na premium mat papirju je tudi bolj prijetno gledati fotografije pri močni direktni svetlobi, saj je opazno manj odbojev.

Še ta podatek. Premium mat papir je za fotoknjigo v gramaturi 170 g/m². Ampak so z mat videzom tudi platnice.

 

Digitalni tisk s sijajnim premazom

Zdaj že vemo. Ob izbiri pod “digitalni tisk”, dobimo pri CEWE tako imenovani “premium” papir. Oziroma papir je že v papirni tovarni dodatno obdelan s sijajnim premazom.

To kar nudijo pod tem naslovom, pa je fotoknjiga tiskana na “premium” papir (sijajni papir), v zadnji fazi tiska pa se nanese še UV lak. S tem smo dobro zaščitili našo tiskovino pred umazanijo. Saj veste koliko je lahko prstnih odtisov, ali kakšnih drugih pack na vaših straneh v fotoknjigi. Pač vsi ne pazijo, da bi vaša fotoknjiga bila za vedno lepa.

Tu pomaga dodatni sloj UV laka, saj umazanijo lahko brez težav obrišemo. Obenem nam UV lak doda še večjo trdnost papirja, manj je mečkljiv in ranljiv na praske, ter težje se zaviha ali strga. In mnogim tudi pomembno, navidezno imamo še višjo zasičenost barv in kontrast.

Skratka, kdor želi jasne, kontrastne in barvite fotografije v fotoknjigi in seveda boljšo zaščitenost, potem izbere fotoknjigo z dodatnim premazom (UV lak).

 

 

Fotopapir

V testu fotoknjige CEWE (članek) sem že predstavil razliko med tiskano fotoknjigo (digitalni tisk) in tisto, ki je izdelana na klasičen fotopapir, kot ga poznamo iz nam znanih fotoalbumov še iz filmskih časov.

Zapisal sem; “CEWE ima v ponudbi še možnost izdelave fotoknjige na klasični fotopapir. Njega osvetljujemo s svetlobo, zato uporabljamo RGB način izpisa. Zaradi debeljšega papirja in lepljenja dveh strani, je pri enakem številu strani fotoknjiga vidno debelejša.

Razlika med tiskano in izpisano knjigo je takoj opazna. Že pri samo 24 straneh debelina knjige. Foto papir je debelejši in izpis je samo na eni strani papirja. Zato je treba liste zlepiti. Nekoga tudi to lahko moti. Nekaterim pa debelejša knjiga da večjo vrednost sami knjigi.

 

Kakovost izpisa je odlična in klasičnemu fotografu še kako znana iz fotografij. Obenem je obstojnost slike na fotopapirju daljša, ni vidnega rastra saj se osvetljuje z laserjem in višjo ločljivostjo (250 – 300 ppi) kot jo nudi klasični tisk.

Fotopapir ima večjo površinsko trdnost nanosa in lažje obrišemo umazanijo iz strani.

In kar je lahko celo najbolj pomembno, zaradi načina vezave v hrbtu ne izgubimo vidnega polja slike, ko smo le to postavili čez dve strani. Zato je ta postopek zelo primeren za panoramske fotografije.”

Zgoraj tiskana knjiga, spodaj knjiga na fotopapirju. Če knjigo odpremo je hitro opazna razlika v pogledu na celostransko sliko.

 

Po osvetljevalnem postopku imamo na razpolago tri papirje.

Fotopapir sijaj

Fotopapir mat

Fotopapir premium mat

Podobno kot pri tiskani fotoknjigi ima sijajni papir višjo odbojnost, kar posledično prinese večjo zasičenost barv. V mat izvedbi so barvne z malenkost nižjo zasičenostjo, vendar ni večjih odbojev pri močni svetlobi.

Premium mat se od klasičnega mat razlikuje z bolj fino strukturo, manjšim odbojem odsevov, višjo zasičenostjo barv in je manj dovzeten za mehanske poškodbe ter umazanijo, kot so prstni odtisi in drugo. Na volje je s programom verzije 6.2.6., ki je na voljo od novembra 2017 (Članek: novosti programa 6.2.6.). Omogoča nam tudi tisk dodatne barve/laka (zlata, srebrn, lak) na naslovnici.

Knjiga na fotopapirju je opazno debelejša pri enakem številu strani. Zato je ta papir tudi za izkoristiti, ko imamo manj strani, ali pa želimo iz rok zaradi debeline in teže dati “bogat” občutek knjige.

 

Za konec

Upam, da vam bo zdaj lažje razumljeno kaj pomeni oznaka papirja pri CEWE fotoknjigah. Več o tehnologiji tiska, izpisa, vezave in razlike v kakovosti, je na strani e-Fotografija.si zapisano v članku “Fotoknjiga CEWE - Test”.

Kot drugje v fotografiji tudi pri fotoknjigi ni možno reči, ta postopek, oziroma papir je pravi in najboljši. Vsak sam si izbere tisk ali osvetljevanje in svoj “naj” papir. Oziroma izkušeni za namensko določene fotoknjige izbere bolj primeren papir. Glede na potrebno kakovost izpisa, debelino knjige, platnice, itd. Večina pri CEWE izbere prvo možnost s “premium” sijajnim papirjem. Pri fotopapirju je prav tako več knjig narejenih na sijajni fotopapir.

Izbira papirja je povsem osebna in ni možno reči, ta je najboljši za vse. Večkrat sem že imel predavanja na temo fotoknjige in predstavil tudi možnosti priprave fotografije, oblikovne rešitve, formate in papirje. Ta predavanja bodo tudi v letu 2018. Najave bodo na e-Fotografija.si in v tiskani reviji e-Fotografija (revije v PDF datoteki).

Drugi članki o fotoknjigah in programu CEWE.si
Fotoknjiga - pregled programa CEWE.si
Fotoknjiga CEWE - Test
Nove možnosti programa 6.2.6.
Video v CEWE.si fotoknjigi

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com