Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Led Lenser X21 / Sonce v roki

Avtor:Matjaž Intihar
31.01.2009 22:17
Stran:

Fotografija, prevedeno iz grške besede pomeni risanje s svetlobo. Ali res rišemo s svetlobo fotografijo v naši fotografski kameri. V resnici niti ne. S katerim pripomočkom pa bomo risali? Sonce nam da svetlobo na širokem področju, svetloba iz bliskavice je trenutna, svetloba raznih luči in žarnic pa je zaradi premajhne moči, velikosti in visoke temperature večkrat neprimerna za delo.


Za delovananje potrebujemo štiri baterije serije D.


Svetilka je shranjena v trdnem plastičnem ohišju.


Prednji del je zelo širok.


Prednji del ohišja lahko premikano in s tem usmerjamo snop svetlobe.


V prednjem delu svetilke je sedem Led diod, ki so vstavljene v reflektorje, pred njimi pa so leče, ki usmerjajo svetlobo, da se ne izgubi ob robovih.

 

Toda tehnika se razvija. Če smo si v Postojnski jami člani Kluba e-Fotografija še v decembru svetili pot z majhnimi svetilkami in ob dolgih časih osvetlitve z njimi komaj kaj opazno zarisali svetlobo na kapnike, je bil januarski foto potep po jami nekaj povsem drugega. Dobesedno sem lahko risal s svetlobo. Se spomnite Luka iz filma vojne zvezd. S svetlobnim mečem je mahal naokoli in strašil pošasti iz galaksij. Toda v letu 2009 smo dobili v roke drugačen svetlobni meč. Z njim lahko zares rišemo s svetlobo motiv na naše tipalo. Tej napravi se reče baterijska svetilka, imenuje pa se Led Lenser X21. Sam ji pravim kar »sonce v roki«.

 

Člani kluba e-Fotografija fotografiramo v jami motive, ki jih je že pred 100 leti fotografiral češki fotograf Dvoržak. Razstavo njegovih in naših fotografij si boste lahko ogledali meseca marca. Toda naše bliskavice niso kos tehniki osvetljevanja izpred 100 let. Res da so s pomočjo močnih oksidantov, hipermangana s primesmi magnezija po osvetlitvi rovi bili še nekaj ur v dimu, toda fotke so enkratne. Močna mehka svetloba je odlično osvetlila velike prostore v jami. Mi moramo bliskati z večimi malimi bliskavicami kot sredi največje nevihte, da se jamski rov in kapniki razpoznajo.


Ko v popolni temi posvetimo, vidimo kako močan snop svetlobe proizvaja svetilka.

 

Ker se večkrat pokaže, da je lahko sodobna tehnika v zaostanku pred tisto »primitivno« izpred 100 in več let, je kot nalašč prišla ponudba zastopnika baterijskih svetilk Led Lenser, da naj preizkusim baterijo za možnost uporabe v fotografiji. Kaj boljšega kot preizkus v pogojih, ki sonca še videli niso.


Svetloba je zelo direktna in le malo se je razprši ob robovih.

 

Baterijska svetlika že na začetku preseneti. Dobimo jo v lični, trdni plastični škatli, v kateri so poleg svetilke še pas za nošenje in štiri baterije tipa D. Ko primemo Led Lenser X21 v roke, nam da takoj občutek profesionalne izdelave. Kljub temu, da je svetilka iz kovinskega ohišja, pa le ta v roki ne deluje hladno, niti trdo. Prav prijetno jo je držati v roki. Če primerjam s fotografsko kamero, kot bi držal v roki profesionalno kamero sebi najljubšega proizvajalca. Res ergonomsko dobro, vrhunska oblika in izdelava ter prijetno za uporabo.


ISO 25600. Zaradi moči svetlobe Led Lenser X21, lahko fotografiramo pri krepko manjši občutljivosti in ohranimo višjo kakovost fotografije.

Baterija je dolga 395mm, v njo damo štiri baterije tipa D. Prednji del svetilke je nekaj posebnega. Je zelo širok, svetlobni snop sestavlja sedem močnih Led svetilk, pred njimi pa sedem reflektorjev in leč, za pravilen svetlobni snop. Kljub štirim velikim baterijam in vizualno velikemu prednjemu delu, baterija s svojimi 1488g ni težka, ali nerodna za rokovanje in nošenje. Ergonomsko res odlično leži v roki, tudi gumb za vklop je na pravem mestu. Svetilka nam nudi dve poziciji delovanja. Polovično in polno moč. Obenem lahko še zumiramo snop svetlobe s prednjim obročem. V praktičnem delu smo baterijsko svetilko Led Lenser X21 uporabljali dva dni. Potepali smo se po rovih Postojnske jame in da ne opazimo zmanjšano moč svetlobe, energija iz štirih novih baterij zdrži po moji oceni cca. 3-4 ure kontinuiranega delovanja. Mi smo šele po dveh dneh opazili slabšo svetilnost, saj baterija ni bila skozi vklopljena ampak samo ob potrebi fotografiranja, osvetlitve poti, ali zanimivega rova.


Moč svetilnosti se lepo kaže pri tej fotografiji.

 

Ob prvem vklopu svetilke sem dobil prispodobo za naslov, »sonce v roki«. Kolegi, s katerimi smo bili v jami, so dobesedno onemeli ob prvem vklopu svetilke. Vsi, ki so gledali proti svetilki, so še nekaj minut krepko godrnjali nad »slepoto«.


Svetilki je priložen uporabni pas za nošenje.


ISO 3200, 1/10 sek., f/4 (samo svetloba iz Led Lenser X21).


Led Lenser X21 nam lahko služi namesto bliskavice.


ISO 1600, 1/60 sek., f/5,6


ISO 25600, 1/25 sek., f/4 (samo svetloba iz Led Lenser X21).


Medtem ko statista s pomočjo manjše ročne svetilke in ambientalne svetlobe komaj razbereta kaj jima kaže list na papirju, je ob vklopu Led Lenser X21 povsem drugače.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com