Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Leto 2008, leto fotografinj!

Avtor:Matjaž Intihar
12.07.2008 17:11

V uvodniku 32. februarske številke revije e-Fotografija sem zapisal ta naslov in mnenje. Meseca maja sem bil na Nizozemskem in Belgiji. V juniju na Norveškem. In ob pogledu na fotografinje sem samo dobil potrditev kako prav sem predvidel.


Kdo nosi hlače (kamero). Zdaj moškemu še fotografirati ni več treba na dopustu. Žene so si poleg vsega družinskega dela naložile še fotografijo. Vendar fotografija je hobi in užitek ob gledanju svojih fotografij rožic, otrok, itd., je krasno plačilo za trud.

Iz dneva v dan opažam kako hitro se širi fotografija. Je kot virus, ki mu nihče ne najde in niti ne želi najti zdravila. Le zakaj, ko pa je industrija kot uporabniki izredno zadovoljna z napredkom, ki ga je prinesla digitalna fotografska tehnika. Kot prvo, digitalna fotokamera je zaradi “brezplačnega” posnetka dosegljiva vsakomur. Film kamera je bila in je še vedno varna shranjena v omari in družinski fotograf z njo posname le nekaj deset posnetkov na leto. Nikoli ni in ne bo dovolil, da bi otroci vse vprek fotografirali in porabljali film. To je strošek! Prav zaradi tega stroška se danes dogaja velika revolucija. Koliko družinskih posnetkov se je naredilo na željo ženskega spola? Razen nekaj fotk družinskih dogodkov in predvsem otrok, katere je tudi mož z veseljem jemal za svoj motiv, druge želje niso bile izpolnjene. Koliko fotografij rož iz domačih cvetličnih lončkov ali iz vrta ste posneli za ženo, mamo, teto... ? Skoraj nič, je bilo škoda filma. In zdaj v dobi digitalnih fotokamer? Med statističnimi podatki se najde tudi ta, da imajo danes glavno besedo pri odločanju za nakup družinske kamere ženske. Tega se industrija še kako dobro zaveda in poglejte koliko se danes da na obliko in predvsem na barve ohišij. Kako močno je fotografija postala domena ženskega spola mi pove podatek, da je v zadnjih dveh letih na tečajih fotografije, ki jih organizira e-Fotografija vedno več tečajnic kot tečajnikov. Moški večinoma že vse vedo ob samem nakupu kamere in danes pošljejo ženo na tečaj, da mu potem ona razloži nekaj funkcij. In nič koliko tečajnic mi potrdi, da so na tečaj prišle med drugim prav zaradi fotografiranja domačih rož. Te želje jim fotografi v dobi filma nikoli nismo ustregli. Sam se še kako dobro spomnim, kako me je moja mama nagovarjala, da posnamem rože, kadar sem v roke vzel fotokamero. A seveda, takrat sem bil amaterski fotograf, ki fotografira samo na ČB film in samo z rdečim filtrom na objektivu. In zato je danes tu revolucija. Bolj natančno povedano, ženska fotografska revolucija.


Sem pa opazil, da morajo biti možje in otroci ter drugi portretiranci sedaj zelo potrpežljivi. Skoraj nikoli ni fotografinja zadovoljna s fotografijo. Na fotografskih tečajih se hitro opazi, da imajo ženske drugačen pogled na motiv. V veliko primerov znajo bolje izbrati motiv kot moški.

Industrija pa je tega dejstva zelo vesela. V Sloveniji je bilo leta 2007 prodano okoli 95.000 fotokamer. V celem svetu preko 100 milijonov. Fotografija prihaja v vse pore našega življenja. Fotografirajo že otroci v vrtcu s svojimi fotofoni. Razcvet doživlja uporaba enookih (zrcalno-refleksnih) kamer. Če so bile še pet let nazaj domena izkušenih ljubiteljskih in profesionalnih fotografov, so danes prisotne na vsakem koraku. V Sloveniji je bilo v letu 2007 prodano okoli 5000 zrcalno-refleksnih kamer. Za letošnje leto se predvideva še večje povpraševanje po teh kamerah. Med tem pa se potihem že na splošno spoznava, da je kakovost današnjih 10, 12M točkovnih kompaktnih kamer na zelo nizkem nivoju. Industrija nam je nudila mega točke namesto kakovosti. Toda izgleda, da se bo v letošnjem letu tudi to spremenilo, saj fotografi že sami spoznavajo kako so jim tri, dve leti stare kompaktne kamere naredile bolj kakovostno fotografijo.

Ob vseh tehničnih novostih pa doživlja vse večji razcvet izdelave fotografij in počasi že tudi izdelava fotoknjig. In zopet so ženske tiste, ki ta del industrije ženejo naprej. Zato lahko še enkrat zatrdim, letos bo leto fotografinj. Prisluhnite jim!

Fotografije povedo vse. Družinska in popotniška fotografija sta se že v veliki meri spremenili. Ženske vse bolj vstopajo tudi na področje poklicne in izrazne fotografije. Na zgornji sliki je španska fotografinja za popotnikom dobro znane brošure Lonely Planet.

Upam, da sem z omenjenim člankov odvzel strah vsem tistim predstavnicam ženskega spola, ki se v nakup ali uporabo digitalne kamere še ne upajo. Za nakup, uporabo in učenje fotografije pa je že na strani e-Fotografija zadosti člankov. Torej, le pogum in kmalu boste v družinski, popotniški fotografiji že popolnoma prevladale. Ne pozabite pa si za domači družinski album izpisati fotografij na papir. Le tako si boste lahko čez nekaj let še lahko ogledovale vaše odlične fotografije. 

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com