Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Makro bliskavice

11.12.2004 13:56

avtor: Alan Orlič

Olympusova obročasta bliskavica daje v primerjavi z KM še za odtenek mehkejše sence, zaradi krožne žarnice

 

Makro je bil že od nekdaj zanimiv za fotografe, s prihodom digitalnih zverinic pa tako rekoč vsak lahko stopi v ta svet. Kljub temu, da predvsem s kompaktnimi fotoaparati ni več potrebe po posebnih objektivih, ampak kvečjemu pridejo v poštev predleče, del dodatne opreme ostaja - makro bliskavice.  Praktično vsak večji proizvajalec ima v svojem programu tudi to, na voljo pa so tudi od neodvisnih proizvajalcev.

 

 

Olympusova dvojna bliskavica omogoča brezstopenjsko nastavitev dvojnih bliskavic posebej

 

Sestava makro bliskavic je dokaj podobna, namreč glava in telo bliskavice sta ločena in povezuje ju kabel. Za razliko od ostalih izmenljivih bliskavic pri slednjih se glava bliskavice nastavi na objektiv. Večina proizvajalcev ponuja dve glavi, obročasto in dvojno, obe sta zanimivi za svoj način fotografiranja. Če nekako rečemo, da je je obročasta uporabna predvsem v medicini in bližnjih posnetkih, kjer so potrebne mehke sence, je dvojna v naravi bolj uporabna, predvsem zaradi možnosti raznolike postavitve obeh bliskavic. Preizkusili smo bliskavice dveh proizvajalcev, Konice Minolte in Olympusa. Oba ponujata tako obročasto kot dvojno bliskavico in kljub osnovnim podobnostim so med njima razlike. Olympus ima pravo obročasto bliskavico, ki jo sestavlja žarnica v obliki krožnice. Daje zelo mehko svetlobo, a ker ima le eno svetilo, nima možnosti nastavitve moči med levo in desno polovico. Konica Minolta ima malce samosvojo obročasto bliskavico, ki jo sestavljajo štiri manjše bliskavice. Vsako lahko vklopimo in izklopimo ter s tem ustvarjamo svetlobne učinke. Če sta si obročasti bliskavici dokaj različni, sta dvojni že veliko podobnejši, a tudi tu je razlika. Olympus ima poseben obroč, ki omogoča brezstopenjsko nastavitev položaja obeh glav bliskavic, medtem ko ima Konica Minolta le nekaj položajev. Zato pa ima slednja posebne teleskopske podaljške, ki jih damo med obroč in bliskavico ter jo tako lahko umaknemo recimo za predmet fotografiranja. S tem pridobimo zanimivejše sence in večjo tridimenzionalnost objekta.  Pri obeh, Olmpyusu in Konici Minolti lahko nastavimo moč posamezne bliskavice, pri prvi do 1/64 moči, pri Olympusu pa do 1/256 moči. Slednji ima tudi zelo lepo rešeno razmerje moči med eno in drugo, saj le zavrtimo vrtljiv gumb in lahko izbiramo med razmerjem moči.

 

 

KM obročasta bliskavica je sestavljena iz 4 bliskavic, na robovih so vidne luči za pomoč pri ostrenju

 

Katera bliskavica, obročasta ali dvojna je bolj uporabna, je odvisno predvsem od načina fotografiranja. Obročasta daje veliko mehkejšo svetlobo, kot dvojna, a je tudi šibkejša in uporabna le na majhnih razdaljah, medtem ko dvojna v sili lahko nadomesti tudi klasično bliskavico. Je namreč močnejša, kot vgrajena, kar je dovolj dober razlog za uporabo.  Obročasto bliskavico pa lahko kljub šibki moči uporabimo še drugje, recimo pri portretih. Dajejo namreč prav posebno svetlobo, ki jo z drugimi bliskavicami ali svetlili težko ustvarimo, saj odpravijo vsako senco na obrazu. Za konec pa še en nasvet, ni nujno, da je makro bliskavica vedno na objektivu, izkoristite kabel, ki vam omogoča še dodatne možnosti.

 

 

Konica Minolta dvojna bliskavica na Dynax 7D

 

 

Še en pogled na dvojno bliskavico, glavo lahko usmerjamo po želji.

 

 

Malenkosti v gozdu so hitro zanimiv motiv, dvojna bliskavica, 1/125s, f22, ISO 200

 

 

Moč lahko nastavljamo za vsako bliskavico posebej - Suha roža, osvetljena z dvojno bliskavico, 1/125s, f29, ISO 200

 

 

Obročasta bliskavica - Poizkušanje z obročasto bliskavico in lovljenjem okoliške svetlobe, 1/15s, f18, ISO 800

 

 

Nočni posnetek z luno v ozadju, zaslonka f5.6, čas 1/60s, ISO800 - popačenje lune je že očitno

 

 

Obročasta bliskavica poskrbi za lepo enakomerno svetlobo, 1/200s, f14, ISO100

 

 

Čebela na paši, obročasta bliskavica, 1/200s, f11, ISO 100

 

 

Fotografirano proti jutranjemu soncu, zato je ozadje svetlo, obročasta bliskavica pa je služila le kot dosvetlitev, 1/125s, f14, ISO 100

 

 

Praprot je bila presvetljena iz nasprotne smeri, tokrat kar z navadno bliskavico na kablu, 1/80s, f13, ISO 200

 

 

Dvojna bliskavica ima več možnosti za zanimivejšo dosvetlitev, 1/20s, f5.6, ISO 100

 

 

Ozadje ni nujno, da je vedno črno, zopet pomaga bliskavica, ki zamrzne objekt, 1/20s, f5, ISO 100 - AS deluje odlično

 

 

Dvojna bliskavica, obe usmerjeni tako, da sta predvsem osvetljevali ozadje, 1/30s, f7,1, ISO 200
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com