Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Matjaž Intihar / predstavitev

11.08.2000 21:17

Leta 1976 sem se šel kot ljubitelj fotografije, ki je preko fotoklubov sodeloval na mnogih fotorazstavah, izobraževat na grafično šolo kot reprodukcijski fotograf. Spoznal sem se s profesionalnim delom na reprodukcijskih kamerah, s steklenimi ploščami, filmi velikih formatov in različnih gradacij ter delom v temnici. Obenem z zametki digitalizacije kot, fotostavkom, skenerjem in digitalnim zapisom preko grafičnih postaj. V časopisni hiši Delo me je poklicno vseskozi aktivno spremljala kemična kot digitalna tehnologija priprave fotografije za tisk, preko skenerjev. Fotografija mi je kot hobi postala že v osnovni šoli in doma sem razvijal čb kot barvne filme ter fotografije. V Delu sem imel možnost spoznati vse načine razvijanja filmov, obenem tudi barvni dia proces E-3, E-4 in E-6. V Delu smo s Francijem Virantom in Igorjem Modicem ustanovili Foto sekcijo Delo. Že prej pa na Vevčah Fotoklub ljudske tehnike. Na začetku digitalne dobe sva z Oskarjem Dolencem ustanovila Fotoklub AT Canon, ki se je kasneje preimenoval v FK Ljubljana. Danes delujem v Klubu e-Fotografija.

V sredini 80-tih sem v Papirnici Vevče delal v poizkusni tiskarni in se spoznaval s skrivnostmi papirjev in odtisa, obenem spoznaval računalniške programe Ventura, Corel, FreeHand, PageMaker, Photoshop in Photo Styler.

Program Photoshop v poklicnem delu uporabljam že od njegove prve verzije (1988), že prej sem preko skenerjev uporabljal program DaVinci, kateri je bil Illustrator, Photoshop, InDesign in Imposition skupaj.

Leta 1989 s kolegi odpremo tiskarno ETIC, od leta 1994 delujem v lastnem podjetju za grafično pripravo tiska, Image DTP. Poznavanje analogne in digitalne fotografske kot grafične tehnike priprave ter iztisa, mi je dalo enkratno možnost pravilnega pogleda na novo prihajajočo pot v klasični fotografiji in celovit pogled od fotografije do končnega izdelka. Ker se je v grafični tehniki začel prehod analogno/digitalno že 10 let prej in sem v njem vseskozi aktivno deloval, sem dobro vedel, kdaj bo digitalno prešlo tudi v klasično fotografijo. Obenem sem že iz grafičnega sveta poznal celotno tehnologijo od zajema do obdelave in izpisa. Od leta 1980 predavam in izobražujem v fotografijo. Sprva preko fotoklubov, od leta 1995 pa intenzivno predavam in piše članke o digitalni fotografiji.

Leta 2001 sem napisal in izdal prvo slovensko knjigo o digitalni tehnologiji in fotografiji e-Fotografija (PDF datoteka) in leta 2002 začel pisati, urejati in izdajati brezplačno fotografsko revijo e-Fotografija (PDF datoteke).

Do danes sem napisal že štiri knjige o fotografiji in fototehniki, brošuro za Photoshop(PDF datoteka) ter brošure na CD-ju za kupce Canon in Nikon fotokamer. Spisal sem preko 4000 fotografskih člankov in preizkusov opreme.

Od leta 1996 že redno vodim fotografske tečaje in tečaje obdelave slike ter priprave za tisk. (Razpisani tečaji fotografije...)

Vodim tudi FotoPOTEPe po celem svetu od Aljaske, Balija, Islandije, Tajske, Tenerifov, Toskane, Združenih arabskih emiratov, Namibije, Norveške, Šrilanke... (Razpisani FotoPOTEPi...)

V zadnjih treh letih aktivno vključujem digitalni tisk v fotografijo preko svetovanja in predavanj, Avtera, Canon, CEWE, Digifot, HP, Xerox...

Ob vstopu digitalne tehnike med fotografe sem bil predavatelj na Canon EOS Akademiji, sem član mednarodnega združenja preizkuševalcev fotografske opreme DIWA Awards s sedežem v Amsterdamu.

Matjaž Intihar na  /  Instagram  -  FaceBook
 

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

 

 
 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com