Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Mini foto stojala v praksi

Avtor:Matjaž Intihar
09.05.2012 16:07

V fotografiji poznamo več nepisanih pravil. Med njimi so tudi taka, ki veljajo za določeno zvrst fotografije bolj kot za drugo. Enako velja tudi za fotografe. Eni jih upoštevajo, cenijo, uporabljajo v praksi, drugi se za njih sploh ne zmenijo in vedno znajo najti izgovor, zakaj nepisano pravilo ni potrebno. In zakaj so pravila? Tudi zato, da jih kršimo!
Seveda nam lahko vsak nasvet, ali nepisano pravilo nudi veliko ali malo.

V naravoslovni fotografiji in pri fotografiranju v slabih svetlobnih pogojih, kjer lahko delujemo z dolgimi časi osvetlitve in ne želimo dvigovati občutljivost, so stojala še kako odličen pripomoček. Še celo tako odličen, da vam bo marsikateri krajinski fotograf dejal, da kdor uporablja stojalo je fotograf, kdor ne, je »škljocar«!
Žal je veliko stojalo nerodno in večina se ga izogiba. Toda včasih smo kar malo jezni nase, da ga nimamo s seboj, saj primanjkuje svetlobe in časi osvetlitve so predolgi.

V fotografskih torbah in nahrbtnikih je vedno še nekaj prostora za manjše dodatke. Sivinski in polarizacijski filtri so že eden izmed teh pripomočkov. Zelo prav nam lahko pride tudi mini stojalo.

Če pustimo ob strani klasične jutranje, večerne motive, ko nam veliko in težko, ter za nošnjo nerodno stojalo pride prav, se lahko tudi drugje znajdemo v situaciji, ko je kamero treba umiriti.

 

V večini muzejev in tudi drugih notranjih delih zanimivih stavb vas ne bodo pustili fotografirati s stojalom. Z mini stojalom, ki je lahko v žepu vaše jakne, ali celo že vseskozi pritrjen na kamero, si lahko pomagate. Postavite ga lahko na tla, streho avtomobila, široko ograjo, mizo ali polico. Pomembno je, da vam stojalo pomaga umiriti kamero in s tem ne stresti posnetek in ne kako veliko je. Seveda imajo velika stojala svoje prednosti, a če ga ne moremo uporabiti, ga ne nosimo s seboj...
Mini stojala niso uporabna samo za kompaktne kamere. Večina njih brez težav drži tudi kamero DSLR, če le ni objektiv predolg in s tem premočno premakne težišče iz samega ohišja na katerega je privito mini stojalo. V tem primeru držimo stojalo. Še vedno bolje kot, če brez njega tresemo kamero.


Mini stojala so iz raznih materialov in z različnimi nastavki za kamero. Pred nakupom se vprašajte za kateri namen bi največkrat uporabljali to stojalo, s katerimi kamerami in s pomočjo nasvetov bo laže njati sebi najbolj primerno mini stojalo.


Ni rečeno, da plastično stojalo ne bo moglo nositi večje kamere. Pomembna je sama konstrukcija. Stojalo je tako majhno, da tudi plastika lahko zdrži veliko.


Mini stojalo lahko izkoristimo za več namenov. Lahko nam nosi bliskavico, luč, manjši odbojnik...


Ker rabijo mini stojala majhno površino, nam lahko odlično služijo za bližinsko in makro fotografijo.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com