Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Minolta Z1 (I. preizkus)

Avtor:Matjaž Intihar
21.10.2003 15:51
Minolta Z1 oblikovno deluje vesoljsko. Za to ceno, kaj več od plastičnega ohišja ne moremo pričakovati. Ima pa kamera veliko nastavitev glede možnosti zajema fotografije, močan tele zoom objektiv, EV iskalo, možnost dodatne bliskavice. Kljub temu pa je kamera še zadovoljivo kompaktna. Oblika in pa držanje kamere v roki pa je osebna ocena vsakega posameznika posebej. Če ste zadovoljni z ohišjem EOS 300D, vas bo ob prvem dotiku tudi Z1 zadovoljila.

Tudi v deževnem vremenu so barve lepo izražene. Zapis svetle barve je odličen. Nikjer ni presvetlilo posnetka.

Namen

Kot prvo bi poudaril kar njen namen. Do sedaj je bil Olympus od fotografskih podjetij edini, ki je ponujal te extra dolge zoom objektive. In kar nekaj kupcev si želi prav to. Izredno dolgo goriščno razdaljo. Zato bi v prvi vrsti kamero postavil v domeno popotniških fotografov, ki si radi močno približajo oddaljene motive. Seveda s poudarkom, da iščejo kamero, ki je prijazna tudi s ceno.

Bliskavica na kameri zadovoljivo opravi svoje delo. Kljub veliki beli površini, je posnetek odlično osvetljen. Merjenje svetlobe je odlično opravilo svoje delo. Močna odbita svetloba pa oslepi tipalo. Na delih kjer se pojavi odbita svetloba je močno izražena kromatska aberacija.

Tudi za preslikave Z1 ni najbolj primerna. Opaža se rahla neostrina na robovih. 10X zoom objektiv le mora imeti nekaj opaznih napak.

Prednost

In v teh dveh pogledih je Minolta Z1 odlična. Goriščna razdalja 58mm nam ponudi ekvivalent 35mm razredu kar 380 mm. Tudi pri tej goriščnici lahko samo s samo 1/125 sekunde zadovoljivo zamrznemo posnetek. Pri tem nam pomagu tudi odlična svetlobna jakost objektiva. 2,8 - 3,5. Digitalni 4X-ni zoom pa nam približa željeni oddaljeni motiv dobesedno v doseg naše roke. Na oddaljenem objektu si lahko preberete še tako majhne črke ali ogledate detalje. Cena pa je drugi element, ki navdušuje. Pri nas je priporočena cena 119.990 SIT. Kar pomeni, da se jo da dobiti še ceneje.

38mm. Na robovih je izražena neostrina in v kontra svetlobi izražena kromatska aberacija. Zavedati pa se je treba v katero cenovno skupino spada kamera in koliko dobrih lastnosti premore. Popolnosti optike pa nikoli ne bo. Tudi pri SLR kamerah takih objektivov ne vidimo pogosto. Se pojavi le preveč napak ob konstrukcijsko tako zahtevnih objektivih. Zato še nekrat poudarjam na tej kameri je poudraek na dolgi goriščni razdalji, prizanesljivi ceni in še zadovoljivi kakovosti. Ne moremo pa končni rezultat to je fotografijo ocenjevati s kamero ki nima tako močno izraženega zoom objektiva.

200mm

4X-ni digitalni zoom.

Prvi vtis

V kameri je vgrajeno iskalo s pomočjo TFT tehnologije. EV (electric viewfinder). In zaradi močnega zoom objektiva in velikosti kamere je kar priporočljivo, da gledamo na določene motive preko iskala. Ker pa se slika prenaša preko objektiva imamo zadovoljiv pogled tudi na premikajoče se objekte. Še vedno je pri daljših goriščnicah mnogo laže spremljati premikajoči objekt preko pravega iskala, kot preko TFT zaslona na zadnjem delu kamere. To se še posebej lepo izrazi, ko fotografiramo zaporedno. Z1 nam omogoča spremljanje premikajočega objekta in pet posnetkov do zapolnjenega pomnilnika. Toda za ta cenovni razred povsem zadovoljivo.

Minolta Z1 nam omogoča tako manualno kot avtomatsko ostritev. Kamera nam sama, ko jo premaknemo začne iskati ostrino, tako, da je hitreje pripravljena na posnetek. Sam sem ta sistem raje izklopil. Pač nisem preveč vajen sodobnih programskih rešitev, ki te včasih med delom tudi motijo. Polje ostrenja je dovolj široko, se pa spreminja glede na goriščno razdaljo. Ostrenje poteka preko pasivnega sistema, saj pri daljših goriščnih razdaljah aktivni sistem ne omogoča natančnega ostrenja. Je pa potreba po večjih kontrastih na motivu včasih moteča. In predvsem pri uporabi digitalnega zooma včasih niti izostriti ni možno.

Ker sta prva dva dneva druženja s kamero močno deževna zaenkrat samo toliko. Več čez nekaj dni ob ponovnem opisu kamere in z več fotografijami. Tokrat sem na hitro, ko je vreme dopuščalo posnel nekaj fotografij, da sem sploh lahko ocenil kaj kamera zmore.

deževno jesensko vreme nam ne prinese lepeh toplih jesenskih barv. Zato sem za spodnjo sliko uporabil lastnost "vivid" močnejše zasičenosti barv. Slika je takoj bolj všečna.

"vivid"

50ISO in 1 sekunda osvetlitve. Zaradi dolge osvetlitve pri slabi svetlobi je tudi tu šum opazen.

400 ISO in 1 seknda osvetlitve. Šum je izržen. Ostrina na črkah pa se ni izgubila.

380mm, 1/15 sekunde

380mm, 1/30 sekunde

380 mm, 1/60 sekunde. Večkrat sem ponovil posnetek pri samo 1/60 sekunde. Dvakrat mi je celo uspelo obdržati ob pritisku na sprožilec tako mirno roko, da posnetek ni stresen. Ob povečavi pa je še vedno vidna neostrina zaradi nemirne roke. Torej vsaj še enkrat krajši čas kot je goriščnica še vedno velja. Z1 ima najdaljšo goriščno razdaljo 58mm. V primerjavi s 35mm pa je kot zajema slike enak kot ga ima v tem razredu 380mm objektiv.

380mm, 1/125 sekunde. Posnetek ni stresen.

V seriji mi je uspelo zajeti šest posnetkov. Spremljanje premikajočega objekta pri dolgi goriščni razdalji lahko opravimo samo preko pravega iskala in ne preko TFT zaslona. Kamera ima nekaj zakasnitve, vendra se da fotografirati in ne zgrešiti premikajočega motiva.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com