Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D2h / delovanje zaklopa

Avtor:Matjaž Intihar
15.12.2003 16:16

Če imate le možnost primite v roke to kamero. Spoznali boste kaj je to foto kamera. Ohišje kamere skriva zmogljiv zaklop. Predvsem pa zmogljiv pomnilnik za kar 40 fotografij v seriji.

V D2h ne iščem malenkosti, ki jih "foto strokovnjaki" iščejo pri kompaktih in že pri 300D. Letošnji konec leta je moda govoriti o šumu. Kdor danes še razpravlja o pixlih ni več IN. D2h, pa ima šuma pri višjih občutljivostih toliko, da bi vsi "novodobni strokovnjaki" samo zastrigli z ušesi in se spraševali zakaj tako težka in draga kamera pa toliko "šuma".

Vendar bo edino ta kamera z "veliko" šuma reporterja rešila težav. Še sploh pa reporterja, ki je do sedaj uporabljal že malo priletno D1h. Nikonovi uporabniki so dobili svoj Digitalni Stroj.

In ker kamera ni namenjena široki potrošnji ampak fotografu, ki potrebuje zaneslivo kamero, ki naj "vedno" deluje, je brezpredmetno, da opisujem ohišje, gumbe na kameri, število točk, količino šuma, težo, velikost in še in še nepomebnih podatkov, ki se opisujejo v consumer razredu.

To je kamera za redke foto izbrance in ti potrebujejo povsem nekaj drugega kot domači uporabnik kamere ali ljubitelj fotografije. Zato o branju nepomebnih lastnostih (veste že katere so) pojdite na dPrewiev in ostale tuje najboljše internetne strani in iščite razlike med vašo Coolpix 5400 in D2h. In ugotovili boste, da je vaš kompakt boljši in še cenejši. Ima več točk, manj šuma, boljše barve... Ma kaj se gredo ti profiji! HAHA. No malo za šalo in za nekatere za res!

In prvi preizkus, ki sem ga s D2h opravil je seveda delovanje zaklopa in to kar jo danes močno dviguje nad najbrž že odhajajočo, vendar še vedno dobro reportersko kamero EOS 1D. To je, število posnetkov v seriji. Ta podatek je veliko bolj pomemben za bodočega kupca te kamere kot pa slikice, mere in ostale močno nepomembne številke.

In po proženju in petih sekundah delovanja, fotografu duša zapoje. Ta dolgo delujoči zvok delovanja zrcala in zaklopa je za fotografa vajenega analognih SLR kamer kot najboljši koncert. Do sedaj so serijo 8 posnetkov v sekundi lahko tako dolgo poslušali le redki. Tisti, ki so na kameri imeli nastavek za film v roli.

In takole deluje zaklop na D2h

Nikon D2h in njegov 40 posnetkov v 5 sekundah. Prava "singerica". Baterija je bila samo 3/4 polna saj sem želel videti kako zaklop deluje v povprečnih pogojih. Čas osvetlitve 1/2000 sek., objektiv Nikkor 60mm makro, zaslonka 5,6.

In enkrat je vsake lepe pesmi konec. Vendar nam jo D2h nudi kar celih pet sekund.

Pred dvemi leti pa sem preizkusil tudi EOS 1D. Tudi ta kamera deluje enako v številu zajema posnetkov. Vendar z možnostjo zajema samo 16 posnetkov v zaporedju v spomin. In ker se očitno rabi več, bo najbrž kmalu tudi prišlo več. Tehnika gre naprej.

Delovanje zaklopa na EOS 1D (januar 2001)

Takole pa sem pred dvemi leti preizkusil zaklop kamere Canon 1D. Tako kot D2h, z zajemom prvih osmih posnetkov v sekundi nima težav. Nato pa zaklop prične zakasnjevati. Ker pa je od razvoja 1D minilo že dve leti so zaradi takratne tehnologije zmogli narediti hitrost prenosa podatkov in pomnilnika za samo 16 posnetkov v seriji. In ker ima 1D že dve leti, kar je za digitalni foto svet veliko, bo kmalu tu novo orožje. Kako bom dal njemu ime se morem še izmisliti!

Na zadnjih štirih posnetkih se že vidi, da zaklop 1D ne deluje na 1/12 ali 1/13 sekunde. (Ker je bil ta preizkus opravljen z eno izmed prvih kamer - jan. 2001 - je možno, da so sčasoma popravili hitrost procesiranja. Če bi hotel narediti primerjalni test, bi moral primerjavo opraviti še enkrat danes z novo kamero 1D). Zakasnitev v primerjavi s D2h je 1/53 sekunde, s tem da D2h še kar strelja naprej, medtem ko se mora 1D malo spočiti za nadaljni posnetek. Vendar vedeti, je treba, da je od preizkusa 1D že dve leti. Kaj nam bo prineslo naslednje leto? Večjo hitrost, natančnost??? Se pa ne tem preizkusu pokaže tisto, kar sem za ime Nikon vedno trdil. So perfekcionisti. Ali fotograf opazi to razliko ali ne, ali bodo zaradi tega pri produktu zaslužili manj ali ne, treba je narediti tehnično dovršeno kamero. (Canon ima med foto reporterji to kamero že dve leti, poudarjeno dve leti! Se zavedate kaj je ta kamera s temi karakteristikami pomenila takrat?). Vendar to lahko trdim samo za nekatere njihove pro izdelke. Nikakor pa to ne velja za vse. Za serijo F, F2, F3, F5 in kot kaže tudi D2h velja, da so v veliko elementih za svoj čas tehnično dovršene. (Barva posnetkov pri 1D je različna zaradi uporabe utripajoče luči).

In ugotovitev. Oboji ne lažejo. 8 posnetkov v sekundi in 40 ter 16 v seriji. No Canon v drugi sekundi malo "goljufa". In se zopet potrjujejo moje besede. "Kdor bolje goljufa boljši je!" No po deležu kamer med profiji in končnem finančnem profitu. Lahko pa opazite, da zaklop v kameri D2h deluje med 1/12 in 1/13 sekunde v celi seriji. In še enkrat moram poudariti. Ob tem preizkusu bi moral še enkrat narediti preizkus tudi z novo 1D, če bi hotel kameri preizkušati med seboj. Pa te potrebe ni. Nova tehnika pa prinaša nove lastnosti. In Nikon ima seveda prednost v tem, da je lahko v kamero vgradil veliko najnovejše tehnologije, med drugim tudi shranjevenje in procesiranje podatkov, Canon 1D pa je že dve leti stara kamera. Zato se z upravičenostjo sprašujem. Kaj bo prinesel odgovor na D2h? (Enake ali boljše karakteristike?)

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com