Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D5100 / Nadgradnja hobi razreda (test)

Avtor:Matjaž Intihar
22.06.2011 20:20
Stran:

Uvod

V preizkusu kamere »Nikon D3100 / Kamera za nov začetek« sem opisal malo Nikon zgodovine in njihove ponudbe kamer nižjega cenovnega razreda.
V zadnjih letih so to strategijo zelo spremenili in zdaj so močno prisotni tudi v vstopnem in hobi razredu kamer DSLR. Ne samo prisotni, so tudi tehnološko konkurenčni in agresivni v cenovni ponudbi.
Torej Nikon gre v hobi fotografskem svetu s hitrimi koraki naprej in nam nekako na točno dve leti zamenja model v svojem razredu.
Tokrat preizkušena kamera Nikon D5100 je bila predstavljena aprila 2011. Zamenjuje model Nikon D5000 (test), iz junija 2009. Obenem je Nikon decembra 2010 predstavil še kamero iz vstopnega razreda Nikon D3100, ki je nakazala, kaj bo nudila Nikon D5100, ki je razred višje, v hobi razredu.

 

Ohišje kamere Nikon D5100

Ostaja majhnih dimenzij 128x97x79mm in je v velikosti zelo podobna D5000 kot D3100. V primerjavi z D5000 se je teža zmanjšala za 30g in znaša z baterijo 560g.
Ohišje je iz prijetne plastične zmesi, držalo je gumasto, prav tako zadnji del kamere, kjer držimo palec. Gumbov na kameri ni veliko (21), so na dobro postavljenih pozicijah in se jih hitro navadimo. Je pa v njihovem položaju kar nekaj sprememb glede na D5000.
Ob oceni ohišja lahko zapišem, da je zaradi majhnih dimenzij in nizke teže še kako dobrodošlo za vse, ki si ne žele večjih fotokamer. Za večjo moško roko je to ohišje lahko premajhno, toda vedno obstajajo kompromisi. Toda med nami je vse več fotografinj, te pa si žele kompaktnost tudi v svetu kamer DSLR. Nikon D5100 je cenovno še vedno dovolj ugodna, majhna in lahka kamera. Vas to kot hobi fotografa zadovolji? Če ja, potem je držanje v roki drugotnega pomena. Še vedno je tako, da proizvajalci večja ohišja z več tehnike postavijo v višje cenovne okvire.

 

Hitrost delovanja

Ob vklopu je kamera v trenutku pripravljena na delovanje. Tokrat se na ekranu kljub vklopljenemu čiščenju tipala ob vklopu in izklopu kamere napis za delovanje tresenja tipala ne vidi. Deluje tako, kot da sam sistem ne deluje, saj takoj po vklopu že lahko pritisnemo prožilec in ostrimo ter prožimo. Za to poglejte v meni, če imate to funkcijo vklopljeno, po tem pa se o delovanju sistema čiščenja ne obremenjujte več.

 

Baterija

Baterija je iz nove generacije in tiste iz D5000 ne morete uporabljati v D5100. Je pa enaka kot v D3100. Baterija EN-EL14 je zelo zmogljiva. Le popotniški fotograf naj še razmišlja o rezervni bateriji. Za enodnevna fotografiranja pa mora baterija zdržati in še ohraniti nekaj energije.

 

Nastavitve na kameri

Funkcij preko gumbov na kameri ni veliko, menim pa, da jih je za večino hobi fotografov povsem dovolj, ali še celo preveč. Na tečajih in drugih druženjih opažam, da velika večina izkorišča popolno avtomatiko ali slikovne programe.
Glede na to, da je kamera Nikon D5100 že več kot samo vstopni model ima še vedno povsem zadosti nastavitev. Za že malo bolj zahtevne je še kako dobrodošlo, da lahko hitro pridemo do korekture osvetlitve (+/-) ali da recimo na funkcijski gumb (Fn) nastavimo nam najbolj želeno izbiro, recimo ISO.
Gumb za predogled motiva na zaslonu je dobro postavljen, je velik, kar omogoča hiter preklop in začetek snemanja videa.

 

Iskalo

Je solidno svetlo, z vsemi potrebnimi informacijami. Pogled skozi iskalo pokriva 95% motiva z 0.78 kratno povečavo. Ker je slika v iskalu dokaj majhna priporočam vsem, ki imate očala, da se navadite fotografirati brez njih. Saj če ne boste oko prislonili k iskalu niti videli ne boste celotne slike kot samih operativnih številk v spodnjem delu iskala. Na desnem vrhnjem delu iskala imate vrtljivi gumb za nastavitev dioptrije. Vstopnim in hobi fotografov je treba kar poudariti za kaj je ta gumb nad iskalom, saj na tečajih opažam, da ima marsikdo neostro sliko, če tudi ne nosi očal.

 

Zaslon

Velik je danes že standardnih 3 palce. Odlične ločljivosti 921.000 točk. Je vrtljiv, kar nam pride še kako prav pri video snemanju.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com