Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Nikon D800 in nočna reportažna fotografija / TEST v praksi

24.04.2012 16:02

36 milijonov točk v fotokameri DSLR. Je to uporabno samo za studijsko fotografijo pri nizkem ISO ali se bo fotokamera dobro odrezala tudi v reportažni fotografiji? Še posebej v slabih svetlobnih pogojih, kjer se uporablja vrednosti ISO 1600 in več. Da kamero preizkusim še v tem segmentu fotografije, sem jo popeljal v nočno klubsko življenje.

Nikon je s fotokamero D800 prvi, ki je v svetu 35mm kamer DSLR presegel mejo 30MP. Fotokamera premore kar 36 milijonov točk. Ima 12 milijonov točk več od najbližje Nikon zasledovalke in kar 15 milijonov več od nove Canon paradne kamere EOS 5D MkIII. Zato je bilo veliko govora, da bo kamera Nikon D800 imela enostavno preveč t.i. šuma pri visokem ISO in, da objektivi niso dorasli tolikšnim milijonom točk na tipalu. Toda pojdimo lepo po vrsti.

Nikon D800 bom opisoval izključno iz pogleda reportažne fotografije v slabih svetlobnih pogojih ��" splošni/obširnejši test Nikon D800 sledi čez čas. To pomeni, da za dobre fotografije potrebujemo tudi zunanjo bliskavico in priporočljivo je imeti tudi objektiv s kar se da odprto zaslonko. V tokratnem testu sem poleg Nikon D800 uporabil objektiv Nikkor 24-70 f/2.8 in bliskavico SB-900.

Pri tovrstnem tipu fotografije se posvečamo predvsem prenastavitvam časa, zaslonke, vrednosti ISO in prenastavitvam moči bliska. Ker je svetlobe izjemno malo, moramo dobro poznati fotokamero, da tudi v temi najdemo prave gumbe preko katerih prenastavljamo nastavitve. Zato je izredno pomembna dobra ergonomija fotokamere ��" da so gumbi lahko dosegljivi. Seveda ne smemo pozabiti na avto fokusni sistem, sistem merjenja svetlobe/bliska ter kar se da svetlo iskalo, da vidimo motiv, ki ga fotografiramo.


Levo Nikon D800, desno Canon EOS 5D MkIII. Nikon ima za tiste z malo večjimi prsti nerazumljivo ožje držalo, kot smo ga pri njih v kamerah višjega razreda poznali do sedaj.

Pa pojdimo lepo po vrsti. Oblika ohišja in postavitev gumbov je tipično Nikon. Kar pomeni, da bo vsak že obstoječi Nikon uporabnik hitro na ti z novo pridobitvijo. Kako fotokamera sede v desno roko je sicer stvar posameznika, a za tiste z daljšimi prsti je osnovno držalo (grip) pri Nikon D800 občutno premajhno. V primeru, ko več ur v roki držite D800 z relativno težkim objektivom Nikkor 24-70 f/2.8 in pritrjeno bliskavico SB-900 na vrhu fotokamere, vas pošteno bolijo prsti (kljub temu, da imam fotokamere dnevno v rokah po več ur). Pred nakupom dodobra "pomerite" Nikon D800 v vaših rokah. Verjamem, da se da tem tegobam izogniti z nakupom dodatnega "battery gripa", ki ga žal nisem uspel preizkusiti.

Obstaja še ena malenkost, ki izstopa pri ergonomiji D800. Pri vseh Nikon fotokamerah je gumb za vklop/izklop in spreminjanje moči bliskavice postavljen na enaki poziciji. Temu se niso odrekli niti na Nikon D800, toda kljub temu so ohišje tako spremenili, da je ta gumb pomaknjen tik ob ohišje in je zaradi gume - ki je postavljena zraven in ščiti kontake - težje dosegljiv kot pri predhodnjikih. Ampak to vas bo motilo samo v primeru, v kolikor spremembo moči bliska upravljate preko ohišja fotokamere in ne direktno preko zunanje bliskavice - stvar navade. Vse ostalo je na svojem mestu in lahko dostopno.


čas: 1/8 sekunde, zaslonka: F2.8, ISO 2000

Ko se lotimo fotografiranja bomo s prvim pogledom skozi iskalo videli kako zelo veliko je. A velikost ni edino, kar je pomembno. Zaradi vgrajene bliskavice (ki je odlični dodatek, ko zunanje bliskavice nimamo pri roki) je samo iskalo temnejše, kot pri fotokamerah, ki vgrajene bliskavice nimajo. Zato je v slabih svetlobnih pogojih težko pravilno kadrirati in izostriti na želenem mestu, saj dostikrat ne vidim motiva ampak bolj kot ne vidimo silhueto (v primeru fotografiranja portretov) kjub temu, da je na D800 pritrjen objektiv s svetlobno močjo f/2.8. Toda potrebno je razumeti, da je nočna klubska fotografija ekstremni primer s katero se boste srečali izjemno redko. Pri klasični večerni fotoreportaži - gala dogodki, sprejemi - s tem ne boste imeli težav.


čas: 1/4 sekunde, zaslonka: F4, ISO 2000


čas: 1/2 sekunde, zaslonka: F3,5, ISO 1600

To so pa tudi edine tri "zamere", ki jih fotokameri lahko pripišem. Ko začnemo s fotografiranjem nas najprej razveseli več kot odličen avto fokusni sistem (AF). AF deluje izjemno hitro in kar je še bolj pomembno, izjemno natačno. V večeru sem naredil preko 500 fotografij. Na niti eni fotografiji ni bilo zaznati, da je AF sistem napačno ocenil razdaljo. Fotografije niso imele ne "front", ne "back" fokusa. Sistem s pomočjo bliskavice izostri tudi v popolni temi. Potrebno je povedati, da je AF sistem tako hiter in natančen, da če tudi so ljudje ki jih fotografiramo v gibanju, z ostrino ne bomo imeli težav. Potrebno je le hitro in odločno pritisniti na sprožilec in že naslednji trenutek bo ostra fotografija prikazana na TFT zaslonu.


čas: 1/5 sekunde, zaslonka: F3.5, ISO 2000


čas: 1/5 sekunde, zaslonka: F3.2, ISO 2000


čas: 1/5 sekunde, zaslonka: F3.2, ISO 2500

Ko smo že ravno omenili TFT zaslon, ostanimo tu in zraven dodajmo še nekaj besed o merjenju svetlobe. Merjenje svetlobe je pri Nikon že pregovorno najboljše. Z Nikonom potrebujemo najmanj korekcij pri osvetlitvi ali potemnitvi posnetka. Kljub temu pa se kdaj želimo o pravi osvetlitvi prepričati tudi preko TFT zaslona. Korekcijo bliska je bilo pri večini fotografij potrebno nastaviti na korekturo v minus, večinoma -0,7EV. Razlika med prikazom posnetih fotografij na zaslonu in kasnejšim dejanskim stanjem na različnih računalniških zaslonih pa je vidna predvsem v tem, da je slika premalo kontrastna. Svetli deli niso tako izraziti, kot kasneje na računalniških zaslonih in temni deli se prikazujejo svetlejši, kot kasneje. O TFT zaslonu na D800 se je že pisalo tudi na tujih spletnih straneh in verjamem, da bodo z nadgradnjo firmwara to tudi spremenili.


čas: 1/4 sekunde, zaslonka: F4, ISO 2000


čas: 0.8 sekunde, zaslonka: F6.3, ISO 1000


čas: 1/4 sekunde, zaslonka: F3.5, ISO 1000 - ostrina je izjemna


čas: 1/2 sekunde, zaslonka: F4, ISO 1600


čas: 1/6 sekunde, zaslonka: F4, ISO 1600

Kakovost fotografije

Zdaj, ko smo že opisali nekatere pomembne lastnosti, naj zapišem še nekaj besed o najpomembnejšem elementu Nikon D800, kakovosti fotografije.
V slabih svetlobnih pogojih sem fotografije posnel od vrednosti ISO 1000 do ISO 6400. Osvetlitveni časi niso bili kratki, temveč se v teh svetlobnih pogojih gibajo tudi okoli pol sekunde, kar pomeni, da se šum na fotografijah pojavi še hitreje. Zaradi tipala s 36 milijonov točk in posledično njihovo gostoto se je pričakovalo, da Nikon D800 ne bo imel odličnih rezultatov pri visokem ISO. Še preden si to ogledamo lahko rečemo, da je tipalo v Nikon D800 odlično in ni nobene bojazni, da bi se šum pojavil na fotografiji kaj hitreje, kot pri že obstoječih kamerah z dobrimi desetimi milijoni točk. Ne samo to, tudi barve in dinamičen razpon sta pri teh vrednostih ISO še vedno vrhunska in po fotografijah sodeč na opazno višjem nivoju, kot predhodnji modeli fotokamer.


čas: 1/4 sekunde, zaslonka: F4, ISO 2000


čas: 1/30 sekunde, zaslonka: F2.8, ISO 12800 - ostrina se ohrani, barve so se vedno odlično zapisane.


čas: 1/5 sekunde, zaslonka: F4, ISO 2000 - obrazi so močno osvetljeni a ne preosvetljeni...


čas: 1/20 sekunde, zaslonka: F3.5, ISO 1000 - ... tu pa vidimo obraz manj osvetljen. To je posledica korekcije še dodatne nastavitve bliskavice v minus in temnenja fotografije v računalniškem programu. Kljub temu, da je zgornja fotografija močno osetljena, bi lahko v NEF načinu dobili praktično identične rezultate, kot pri tej fotografiji. Zdaj je samo stvar lastne presoje, kakšne fotografije so vam bolj všečne. Jaz raje gledam "svetlejše" fotografije.


čas: 1/8 sekunde, zaslonka: F3.5, ISO 1000


čas: 1/5 sekunde, zaslonka: F3.5, ISO 1600 - zaradi močne projekcijske svetlobe v ozadju, je slika močno preosvetljena in na fotografiji manjka polovica obraza osebe. Morda pa nam tako velik dinamični razpon ponudi Nikon D900.

Ko nastavimo parametre na fotokameri: čas 0,5 sekunde, zaslonka F3.5, ISO 2000 in osvetlimo portret z bliskavico, kaj hitro pričakujemo, da se bo zaradi dolgega čas in visoke ISO vrednosti v prvi vrsti zmanjšal dinamični razpon, moč barvnega zapisa in v kolikor bomo še kaj popravljali posneto fotografijo v računalniških programih močno povečala stopnja šuma. A nič od tega se na fotografijah iz Nikon D800 ne zgodi. Tudi fotografija posneta na ISO 6400 in kasneje obdelana v računalniškem programu za obdelavo fotografij - srednji toni posvetljeni za skoraj dve zaslonki - ne prikaže šuma. A najbolj od vsega se bodo lahko uporabniki D800 razveselili resnično uporabnega dinamičnega razpona. Pri ISO 2000 lahko fotografijo tako svetlite, kot temnite v svetlih, srednjih ali temnih tonih in podatkov za obdelavo kar ne bo zmanjkalo. Iz NEF datoteke lahko izvlečete mnogo več, kot smo to do sedaj pri NEF datotekah večine predhodnjih kamer.


čas: 1/6 sekunde, zaslonka: F3.5, ISO 1600


čas: 1/8 sekunde, zaslonka: F3.2, ISO 6400

Bliskavica je kljub korekturi v minus v določenih primerih nadosvetlila posnetek, tako da je bil obraz portretiranca preosvetljen. Kljub temu se da z obdelavo NEF datoteke zelo veliko rešiti. Na določenih fotografijah boste videli izjemno svetle obraze, a te obrazi niso preosvetljeni. Če pozorno pogledamo bomo videli, da fotografija vsebuje praktično vse detajle na obrazu. V kolikor jo potemnimo, bomo te detajle tudi bolj jasno videli.


čas: 1/8 sekunde, zaslonka: F3.2, ISO 1000


čas: 1/5 sekunde, zaslonka: F3.2, ISO 1000

Zaključek o Nikon D800 iz nočne reportaže

Ob zaključku lahko zapišem, da me je Nikon D800 kljub bolečim prstom zaradi premajhnega držala na ohišju več kot navdušil. Ko v praksi fotografiraš z D800 spoznaš, da kamera resnično hitro deluje in da brez težav lahko ujameš trenutek ki šteje. Ob pregledu fotografij na računalniških zaslonih in ob sami obdelavi fotografij, se ti še dodatno nariše nasmeh na obraz, saj fotografije vsebujejo veliko detajlov, ki so pomembni, da nam omogočijo obdelavo fotografij brez izgube barv, ostrine itd. Edina negativna stvar je, da so JPEG datoteke velike od 20 do 25MB in NEF datoteke okoli 50 MB. Toda dodaten dolg nasmeh se zopet prikrade na obraz vsem tistim, ki si svoje fotografije povečajo v večje povečave. Že Nikon D3x je dal odlične rezultate, toda samo pri manjši ISO občutljivosti. Nikon D800 nam da še večje povečave in kar še dodatno šteje, tudi iz tistih posnetkov, ki so zajeti z višjim ISO.

Žiga Intihar

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com