Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D810

Avtor:Matjaž Intihar
08.07.2014 13:56

Nikon D810 - brezkompromisni stroj za fotografe in videografe

Nikon D810 je naslednik pred dobrima dvema letoma predstavljenega fotoaparata D800, ki je bil prvi Nikonov t.i. HD-SLR fotoaparat polnega formata FX s slikovnim tipalom z ločljivostjo 36,3 milijona slikovnih točk, namenjen filmski in TV-produkciji. Novinec je z novim slikovnim procesorjem Expeed 4 (enakim, kot je v D4s) zmogljivejši in hitrejši – zmore do 7 posnetkov na sekundo, snemanje HD-videoposnetkov v polni ločljivosti 1080/60p, novo slikovno tipalo pa prinaša razširjeno občutljivost ISO 32 do 51.200 (enakovredno).

Nikon D810 uvaja številne tehnične novosti, ki med fotografiranjem zmanjšajo notranje tresljaje za večjo natančnost pri zajemu fotografij, funkcija Picture Control 2.0 pa omogoča napredno obdelavo in optimizacijo posnetkov že v fotoaparatu samem. Novo slikovno tipalo polnega formata FX brez nizkoprehodnega filtra (OLPF) omogoča zajem več podrobnosti v fotografijah in videoposnetkih. Izvirni obseg občutljivosti ISO 64 do 12.800 je razširljiv na vrednosti, enakovredne občutljivostim ISO od 32 do 51.200, novi slikovni procesor Expeed 4 pa prinaša boljše upodabljanje motivov in zajem fotografij ter videoposnetkov z novimi algoritmi za večjo ostrino in čistost ter boljše prehode barvnih tonov.

51-točkovni sistem samodejnega ostrenja (AF Multi-CAM 3500FX) omogoča natančno fotografiranje v najvišji ločljivosti z do 5 posnetkov na sekundo, v načinu izreza DX, v katerem lahko posnamemo fotografijo v ločljivosti 15,3 milijona slikovnih točk, pa s hitrostjo do 7 zaporednih posnetkov na sekundo. Nikonov novi način delovanja AF s skupino točk omogoča hitro zaznavanje in boljšo sledljivost gibljivim motivom ter izboljša izločitev ozadja pri fotografiranju majhnih motivov oziroma motivov blizu motečega ali zelo kontrastnega ozadja. Aktiviramo lahko tudi elektronsko sprednjo zaveso zaklopa za preprečevanje učinkov tresenja mehanike fotoaparata na zapis fotografije, kot je na primer zameglitev najfinejših podrobnosti.

D810 bo z napredno uporabniško izkušnjo zadovoljil še tako zahtevne snemalce, saj zmore pri hitrosti snemanja 50p in 60p posneti videoposnetke v polni ločljivosti 1080p z občutno nižjim šumom in učinkom moire ter zmanjšanim učinkom lažnih barv. Omogoča izrez formata FX in DX in čisti izhod HDMI, poleg tega pa lahko nestisnjene posnetke zajemamo tudi z zunanjim video snemalnikom. Nikonovo 3D-zmanjševanje šuma zmanjšuje naključni šum, popačenja in utripanje pri snemanju z visoko občutljivostjo ISO. Prikaz preosvetljenih delov na LCD zaslonu (8-centimetrski/3,2-palčni, ločljivost 1,23 milijona točk) s protiodsevno prevleko natančno kaže, kateri deli so videti prežganii (beli). Prek vhoda za stereo mikrofon ter izhoda za slušalke lahko natančno uravnavate raven zvoka pred in med snemanjem, razpon zvoka pa omogoča izbiro »široko« ali »glas«.

Za zagotavljanje kar največje svobode pri naknadni obdelavi je v sistemu Picture Control druge generacije na voljo nastavitev »Flat/Enakomerno«, ki ohrani vse podrobnosti in podatke o tonu v svetlih delih posnetka in sencah, medtem ko »Clarity/Jasnost« omogoča natančno prilagajanje kontrasta in razločevanje detajlnih struktur.

Z ohišjem iz magnezijeve litine in zaščito pred vremenskimi vplivi in vdorom prahu je D810 pripravljen za delo tudi v slabših pogojih.

Nikon D810 bo na voljo od 17. julija po priporočeni ceni 3.249 EUR (ohišje).

Avtor: Nikon Slovenija

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com