Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Ob 25 letnici sistema Canon EOS

Avtor:Matjaž Intihar
09.07.2012 17:01

Canon je fotografsko podjetje s plodno 75 letno tradicijo. Po prvih kopijah nemških fotokamer so začeli vse bolj z lastnim razvojem in inovacijami. V hobi in naprednem razredu so bili v času analognih kamer vseskozi med vodilnimi v prodajnih rezultatih kot s tehnološkimi novostmi. Zadnjih 20 let analognih kamer DSLR so si primat med hobi fotografi vseskozi delili z Minolta. Nikon je imel popoln nadzor v profesionalnem svetu. V 70-tih se začne bolj razločno kazati, da prihaja v fotokamere tudi elektronika. Leta 1976 je Canon kot prvi predstavil fotokamero v kateri je večino glavnih funkcij krmilil procesor. Kamera Canon AE-1 je postala čez noč popolna uspešnica in nočna mora konkurence.


Canon AE-1 (črna), moja prva "japonska" zrcalno refleksna kamera. Pisalo se je leto 1977.

V začetku 80-tih je avtomatsko ostrenje (AF) že kazalo, da ima svoj potencial. Na začetku še veliko skeptičnosti in dvomov, toda leta 1986 je kamera Minolta 7000 že postavila AF mejnik. Canon je čakal in čakal in leto za tem, kot zadnji od velikih predstavil svoj sistem AF in predvsem kamero z novim imenom EOS. Zaradi tega tehnološkega preskoka je prenehalo delovati marsikatero fotopodjetje, oziroma je imelo skozi leta več ali manj težav ponuditi nekaj vsaj tako tehnološko naprednega kot so nudile kamere EOS.

EOS sistem (1987)
V sami elektroniki kot krmiljenju kamere je imel Canon največ izkušenj in naprednih rešitev. Sistem EOS (kameri EOS 650/620) je leta 1987, prinesel pravo revolucijo. AF preko motorčka v objektivu in prav tako krmiljenje zaslonke. Ostali so poganjali AF preko motorčka v kameri in kardanske osi, zaslonko pa še vedno mehansko preko vzmeti.


Kameri Canon EOS 650 in EOS 620 (l.1987) sta bili začetnici sistema EOS (Electro-Optival-System) in EF (Electro-Focus) objektivov. Kameri z držalom in baterijo v njem sta tudi začetnici današnjih oblikovnih rešitev. Prvi EF objektivi še vedno v celoti delujejo in podpirajo delovanje.

Ko je Canon začel še širiti paleto profesionalnih objektivov in predstavil kamero EOS 1, se je prvič po letu 1959 zgodilo, da so Nikon profesionalni uporabniki vrgli oko na konkurenco. Leta 1996 in Olimpijske igre v Atlanti so bile velika prelomnica. Hitro AF ostrenje sistema EOS konkurenca enostavno ni dohajala. Canon je dodal še stabilizacijo slike in tehnološki napredek je prepričal vse, katerim je bila fotografija poklic. Od takrat naprej je Canon vodilni v fotografski tehniki v vseh razredih in prav celostni sistem EOS, jim je poleg lastnega razvoja tipal prinesel kar 25 letni primat.


Canon je sistem EOS razširil še z ohišji video digitalnih kamer (EOS Cinema system).

EOS po 25 letih (2012)
Kot že omenjeno, večina podjetij, ki je še delovala v svetu DSLR, je imela težave zaradi sistema EOS. Mamiya, Fuji, Contax, Praktica, Ricoh so enostavno prenehala delovati v svetu kamer DSLR, ali pa so bili potrebni popolne in dolgotrajne reorganizacije (Leica). Če pogledamo danes znana podjetja je Olympus po vstopu v AF svet kmalu spoznal, da z razvojem lastnega OM SLR sistema ne bo zmogel več. Minolto je kupil Sony. Pentax je prevzel Ricoh. Nikon se je za nekdaj nezaslišano obrnil tudi v amaterski svet, še prej se je lovil v svetu AF, stabilizacije slike in pred leti digitalnem razvoju.

Prihod digitalne tehnologije na začetku prejšnjega desetletja ni spremenil veliko. Še celo več. Digitalna profesionalna kamera Canon EOS 1D (test) je bila leta 2002 popolna senzacija in tista kamera, ki je bila nepogrešljiva pri vsakem profesionalnem fotoreporterju. Mejnik so bile zimske Olimpijske igre v Salt Lake City. Digitalni modeli kot EOS D60, EOS 1D, EOS 300D (test) in naprej so pokazali, da Canon s svojim lastnim tipalom premore najboljšo tehnologijo tudi za sam zajem slike. V celotnem 25 letnem obdobju je bilo tudi v sistemu EOS nekaj padcev in slabih rešitev, toda sistem kot celota lahko preživi, če je naslednja tehnična rešitev boljša. Danes po 25 letih in prodanih več kot 50 milijov kamer EOS in 70 milijonov objektivov, ima sistem EOS konkurenco samo še pri Nikon in Sony. Sony po nakupu Minolte počasi in vztrajno razvija svoj sistem Alpha in se že resno tehnološko bliža ali celo prehiteva tekmeca. Podjetje Nikon je skozi padce, ki jih je prizadejal ravno sistem EOS vztrajalo, predvsem pa so imeli vedno svoje zveste uporabnike in prišli so nazaj. Canon sistem EOS ima izredno široko bazo tako v amaterskem kot profesionalnem svetu. So še vedno vodilni v sistemu DSLR. Vendar danes po 25 letih lahko rečemo, da je Nikon s kamerama D4 in D800 pokazal, da je že tik za ali ob boku Canon, Sony kot še edini tekmec v preostali trojici pa počasi gradi sistem Alpha na novi bolj elektronski osnovi.


Ob obletnici je Canon predstavil digitalno kamero z enakim imenom kot prva EOS kamera. Le da so k številki EOS 650, dodali še D. Lahko bi enako kot pred 25 leti dodali model EOS 620D in jo v enakem ohišju samo malo dodatno elektronsko in mehanično dodelali.

In če ne bo Canon do letošnjega sejma Photokina (greste z nami na sejem?) predstavil res kaj revolucionarnega, ne bodo v svetu DSLR več eni in edini na vrhu. Ni kaj, 25 let vodstva v vseh segmentih fotokamer je popolna doba. V fotografskem svetu ni hitrih premikov. Canon ima še vedno najširšo bazo uporabnikov, ti pa v svetu DSLR nikakor ne menjajo opremo čez noč. To se dogaja počasi, ravno pri sistemu EOS in njegovi superiornosti se je videlo, da profesionalci in napredni fotografi potrebujejo desetletje ali celo več za prehod na novi sistem.


Ekipa slovenskega Canon predstavništva je v hotelu plaza priredila srečanje ob jubileju.

Canon želim še naprej uspešno. Predvsem pa, da nam hitreje ponudijo nove rešitve tudi danes. Obilo tehničnih rešitev smo že poznali v analognih kamerah (polprozorno zrcalo, očesno ostrenje - članek), a jih Canon ne da med digitalne. Karkoli se še skriva, bo za novo vodilno obdobje potrebno pokazati. To pa je tudi gonilo razvoja kot ponudbe za nas fotografe. Vedno si želimo še več in Canon je tu dal in verjamem, da bo še dal obilen prispevek. Niso zaman vsa leta med tremi največjimi podjetji po številu prijavljenih patentov. Naj nam da kopico novosti in novih rešitev tudi ob tej 25. EOS obletnici

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com