Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
 http://www.cyberstudio.si/
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587

Od losov na Nordkapp do kitov in Lofotov

06.01.2017 01:55

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Od polnočnega sonca do pokrajine na Lofotih za vikat!

2017 FotoPOTEP Nordkapp - Lofoti je odlično uspel. V letu 2018 ga bomo ponovili. Bi se tudi vi odpravili tja, kjer sonce v poletnih mesecih nikoli ne zaide in je svetlobe za fotokamero vedno dovolj? FotoPOTEP po Finski, Švedski in Norveški se bo odvijali znotraj polarnega kroga in v začetku junija nas tudi ob polnoči boža sonce. Fotografirali bomo neskončne gozdove Laponske, polnočno sonce na NORDKAPPU, posebno doživetje bo spoznavanje kitov glavačev in vrhunec FotoPOTEPa – LOFOTSKI OTOKI. Potujemo z najetimi avtomobili, tako je veliko možnosti za ustavljanje in fotografiranje. Na Lofotih pa za obiskati isti motiv pri še bolj zanimivi svetlobi. Seveda si bomo ogledali tudi klasično turistične zanimivosti. Od muzeja Laponcev in Vikingov, šli z ladjico v iskanje kitov in ork, se odpeljali na najbolj severni otok Evrope in od blizu spoznali na desetine ptic, ter se povzpeli za lepši razgled na kakšen hrib. Si želite še kaj več?

1. do 12. junij 2018
Informacije in prijave (Več...)

Od Osla do Nordkappa je toliko kot od Osla do Rima. Ja, dežela je ozka in dolga, zelo dolga. Zato bomo mi ujeli najlepše motive na severu/vzhodu dežele, nad severnim tečajnikom. Kar pomeni, da bo na voljo 24ur svetlobe. Začenjamo na Švedskem, nadaljujemo do losov in med granitnimi gorami sledimo soncu. Nordkapp nam lahko pričara polnočno sonce in izlete na otoke s pticami.

Na poti znajo biti še debele zaplate snega, kljub možnim temperaturam nad 20 stopinj. Za konec pa štiri dni res kičastih, a neverjetnih otokov z visokimi granitnimi gorami, ozkimi prehodi, visoki mostovi, ribiškimi vasicami z rdečimi lesenimi hiškami, belimi peščenimi plažami kot na Sejšelih, a žal hladno vodo. Vendar kulise Lofotov so nekaj posebnega. Kot nalašč za pravi FotoPOTEP.

1. dan / SLOVENIJA – KIRUNA – ZAČETEK POTOVANJA PO SKANDINAVIJI

Transfer na bližnje letališče in polet na sever Švedske v Kiruno, ki velja za najsevernejše mesto Švedske in je znano po rudniku železove rude. Prevzamemo avtomobile in tu je začetek FotoPOTEPa znotraj polarnega kroga. Najprej si ogledamo ledeni hotel, nato se odpravimo na Finsko, v mirno in sproščeno vasico Muonio, kjer bomo fotografirali ob našem prvem polnočnem soncu.

2. dan / SKOZI NESKONČNE GOZDOVE SKANDINAVIJE do JEZERA INARI

Potovanje po Skandinaviji nadaljujemo skozi neskončne gozdove Laponske do jezera INARI. V Inariju je zanimiv narodni muzej, kjer hranijo duhovno in materialno dediščino Laponcev. Jezero Inari, ki ga obdajajo borovi gozdovi, nudi odlične motive v nizki svetlobi. S svojimi več kot 3000 otoki deluje bolj labirint vodnih poti, kot pa odprto jezero.

3. in 4. dan / INARI – PORSANGER FJORD – NORDKAPP – NAJSEVERNEJŠA TOČKA SKANDINAVIJE

Naše potovanje znotraj polarnega kroga nadaljujemo proti severu, vse do severa Norveške – Nordkappa. Ko prečkamo finsko-norveško mejo, se ustavimo v Karasjoku. Kot zanimivost, tukaj so pozimi leta 1886 izmerili -51,4 °C, kar je najnižja registrirana temperatura doslej na Norveškem. Potovanje po severu Skandinavije nas vodi ob 4. najdaljšem fjordu Norveške Porsanger. Ustavljamo se v ribiških vasicah. Popoldne dosežemo otok Magerøja in prispemo v slikovito ribiško mesto Honningsvag, najsevernejše mesto Norveške, če izvzamemo Longyearbyen na Svalbardu. Ob poti bo več zanimivih krajinskih motivov. Zvečer bomo že na Nordkappu in opazovali polnočno sonce. Če bo lepo vreme, bo lebdenje in drsenje sonca nizko nad obzorjem prava paša za oči. Dodaten dan preživimo na otoku Magerøja. Ponuja se opcijski izlet opazovanja ptičev ali pa izlet z ladjo pod Norkappom in seveda ribolov. Prav tako lahko gremo peš do najsevernejše točke otoka Magerøja, hoje je za okoli 5 ur. 

5. dan / HONNINGSVÅG – ALTA – DIVJA SEVERNA OBALA NORVEŠKE

Po nadaljujemo ob pravih in nepravih fjordih. Prave je izoblikoval ledenik. Ves dan potujemo po največji, najredkeje poseljeni in najbolj divji pokrajini Norveške – Finnmark. Vožnjo ob spektakularni obali med še vedno zasneženimi gorami in veličastnimi fjordi prekinemo s postanki za fotografiranje. Če bo vidljivost dobra, bomo ozrli tudi ledeni Oksfjordbreen. V tej pokrajini so že konec 19. stoletja zgradili prvi observatorij polarnega sija. Dan končamo v okolici Storsletta.

6. dan / VESTERÄLEN – ANDENES

Nadaljujemo ob spektakularni in razščlenjeni obali, potem pa zavijemo na otok Senja. Ustavimo se tudi pri največjem trolu na svetu. Troli so nadnaravna bitja v nordijski mitologiji in skandinavski folklori. Po staronordijskih virih so to bitja, ki živijo v gorah ali jamah. Živijo v majhnih skupnostih in so le redko pomagali ljudem. Popoldne ujamemo trajekt v Andenes. Odpravili se bomo na otočje Vesterälen, ki se skupaj z Lofotskimi otoki raztegujejo v Norveško morje. To je Norveška v malem. Morje je bučno in edina industrija teh vasi je običajno ribolov. Otočje Vesterålen je manj divje od obeh skupin – je nežnejše in manj gorato, z več travniki in pašniki. Dan končamo v ribiškem mestu Andenes, ki je znano po odličnih izletih za ogled kitov.

7. dan / OGLED KITOV V ANENESU

Dan je namenjen fotografiranja kitov. V objektiv bomo lahko ujeli največje zobate kite – glavače, ki zrastejo do 20 metrov in tehtajo do 55 ton. Kiti glavači se prehranjujejo pretežno z lignji in so odlični potapljači, za plenom se lahko potopijo tudi več kot 2000 m globoko. Mimogrede nas zna pozdraviti jata ork. Popoldne izkoristimo za spoznavanje otoka Andøya.

8. dan / ANDENES – LOFOTI

Tu je pravi fotografski raj in vse je odvisno od tega, kam nas bodo motivi in svetloba zapeljali. Zato je spodnji opis naših možnih poti zgolj naključen. Poti med vasicami so kratke, dan ima 24ur in na najlepših motivih se zadržimo lahko ure in ure. Trije polni dnevi nam nudijo tudi možnost, vračati se na najlepše lokacije in poiskati najboljšo svetlobo.
Norveške Lofote imenujemo tudi lofotski zid, ker se skoraj vertikalne granitne gore dvigajo iz Norveškega morja. Številne slikovite ribiške vasice, ujete med obalo in mogočne gore naredijo otočje posebej privlačno. Vasice krasijo tradicionalne rdeče hiše »rorbuer«, ki so nekoč služile za prenočišča sezonskim ribičem, danes pa jih je večina spremenjenih v prijetne apartmaje. Ob obali Lofotov ustvarja zalivski tok največjo temperaturno anomalijo na svetu glede na zemljepisno širino. Poletja so prijetno topla in zime presenetljivo blage. Ob obalah Lofotskih otokov so največja ribolovno območje trsk na Norveškem in videli bomo kako jih sušijo na lesenih podstavkih. Pot nadaljujemo do Vikinškega muzeja, kjer se seznanimo z življenjem Vikingov pred 1000 in več leti. Če bo le možno, se bomo zapeljali še s pravo vikinško ladjo.

9. dan / LOFOTI – NOVI VRHUNEC POTOVANJA PO SKANDINAVIJI

Lofotski arhipelag je sestavljen iz sedmih glavnih otokov, ki so povezani z mostovi ali trajektnimi povezavami. Proti jugu, gremo vse do vasice z najkrajšim imenom, Å. V vasi Reine, ki jo je najbolj bran tedenski časnik Norveške konec 70-ih let razglasil za najlepšo vas na Norveškem, naredimo daljši postanek. V lepem vremenu se ponuja tudi vzpon na 448 metrov visoko goro Reinebringen, od koder se ponuja sanski pogled na vas in širšo okolico.

9. dan / LOFOTI – prosto v iskanje najlepših motivov

Lofoti nudijo neverjetno pestrost motivov vsakemu krajinskemu fotografu. Zato je želja vsakega poiskati še kakšnega novega, ali ponoviti že fotografirano z novimi idejami. Na voljo imamo cel dan in vsak avto lahko po svoje išče najlepše motive.

11. dan / LOFOTI – NARVIK – ABISKO – KIRUNA 

Za začetek se odpravimo v slikovito ribiško vasico Henningsvær, ki se ponaša z izjemno lepo tradicionalno arhitekturo, večina vasi se nahaja na otokih Heimøya in Hellandsøya. Nadaljujemo na Švedsko. Ustavimo se v narodnem parku Abisko, ki je poln skritih naravnih biserov, od dolin z brezovimi gozdovi, cvetočih planinskih travnikov in seveda bleščečih deročih brzic. Park je obdan na treh straneh z visokimi gorami, na severu pa Abisko krasi največje skandinavsko alpsko jezero, Torneträsk. Abisko je zlahka dostopen in je že dolgo priljubljeno izhodišče za pohode v gore na Laponskem. V Kiruni bomo končali našo sijajno avanturo znotraj polarnega kroga.

12. dan / SLOVO OD SKANDINAVIJE

Dopoldne si ogledamo znamenito cerkev v Kiruni, potem pa je čas še za zadnje nakupe. Sledi še vožnja do letališča, oddaja avtomobilov in let na bližnje letališče, od koder imamo potem še transfer do Ljubljane.

Destinacija: Finska, Norveška, Švedska
Trajanje: 12 dni
Odhod: 01/06/2018
Prihod: 12/06/2018
Cena: €1,690

Informacije in prijave (Več...)

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com