Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus C-5060 WideZoom

Avtor:Matjaž Intihar
28.10.2003 15:56

Napovedal sem že, da se bodo kakovostne kompaktne digitalne kamere najvišjega razreda počasi začele umikati DSLR kameram. Toda sedaj kupci tega visokega razreda še obstajajo. Toda treba jim je ponuditi nekaj novega svežega, tisto, kar drugi ne ponujajo oziroma kar nam DSLR še ne omogoča z lahkoto.

In to je. Kompaktna kamera z tisoč in eno nastavitvijo in objektivom, ki nam nudi tisto kar želimo. In če je to široki kot, potem boste s kamero C-5060 zadovoljni. Na koncu pa mora biti zadovoljiva še cena.

Camedia C-5060 Wide Zoom me je prav zaradi širokega kota 27mm pritegnila. Z njo se da posneti marsikateri zanimiv motiv tudi v pogojih, kjer nam recimo Canon G5 ali Sony V-1 zatajita. Tehnični podatki kamere, ki si jih lahko ogledate v tabeli spodaj kažejo, da je C-5060 zelo zmogljiva kamera. Vendar je vedno najbolje, da nam pokaže kako se obnese v praksi. Vendar C-5060 ni osamljen na tem področju. Eden od konkurentov, Nikon nam z modelom CoolPix 5400 že ponuja podobno kamero s širokim kotom zajema 28mm.

Sprva sem se malo začudil nad obliko kamere. Olympus je le podjetje, ki je znano tudi po dobrih oblikovnih rešitvah kamer. Vendar je očitno tehnika zmagala nad obliko. V tehniki pa ima kamera kaj ponuditi. Je zelo zmogljiva, predvsem pa hitra. Prav hitrost odziva je največja rak rana kompaktnih digitalcev. Pri Olympusu pa so se odločili, da bo tudi kompaktna C-5060 že zmogla solidne odzivne čase. Po priklopu kamere optika ne potrebuje več nekaj sekund da se pripravi v delovni položaj. Ostrenje in proženje kamere je učinkovito, hitro in natančno. Lahko rečem, da je to tista kamera, ki si jo je večina naprednejših in zahtevnejših fotografov želela pred leti. Danes pa so malo drugačni časi. DSLR kamere pritiskajo na razred najboljših kompaktov. Ti pa seveda sedaj vračajo odgovor z vsem tistom kar smo jim včasih očitali. Širok kot zajema, hitrost odzivnosti po vklopu in proženje ter kakovost fotografije. v vseh teh elementih se je C-5060 močno približal cenejšim DSLR kameram. Mislim, da je sedaj zadnje obdobje tako zmogljivih kompaktnih digitalnih kamer. Olympus je s tem modelom nakazal, da se bliža njihov vrhunec. In C-5060 je že tako zmogljiv in predvsem hiter, da je lahko tudi zanimiva alternativa za vse tiste, ki si želijo kompaktno kamero s lastnostmi DSLR kamer. C-5060 se je tem njihovim zahtevam z širokim kotom in odzivnostjo močno približal. O tisočih možnih nastavitvah, katerih DSLR kamere nimajo pa ne gre zgubljati besed. Seveda če jih potrebujete, oziroma ste ljubitelj vseh možnih nastavitev na kameri. Vsekakor priporočam, da pred nakupom dražjih kompaktnih in najcenejših DSLR kamer usmerite pogled tudi na to kamero. Mogoče je za vas ta kamera boljša izbira od trenutno željene DSLR kamere. Vprašajte se za namen, za kaj boste kamero potrebovali in izbira bo lažja. Zavedajte se, da za marsikateri način fotografiranja kompaktna kamera veliko bolj prav pride. Če pa je toliko zmogljiva kot C-5060 pa dileme ni več.

Vsi tisti, ki iščete zmogljivo digitalno kamero in niste ravno fotografi, ki redno menjajo objektive in ste do sedaj kompaktnim digitalnim kameram zamerili ker nimajo širokega kota in hitrosti odzivnosti dobro premislite ali je že pravi čas za vstop v DSLR svet. DSLR svet je še poln pasti, majhne izbire, visokih cen in predvsem močno povprečne kakovosti, če pogledamo kaj nam obljubljajo v prihodnosti. Dobro premislite. Ali dobra kompaktna digitalna kamera, ali slaba DSLR. Predvsem pa, DSLR svet nam je na svoja vrata šele dodal zvonec. Kje je še do tistega trenutka ko se nam bodo radodarno odprla.

Seveda pa za ljubitelje video zapisa ne smem pozabi, da C-5060 zmore že kar solidno ločljivost zapisa 640 x 480 točk.

Na C-5060 so dodali odličen pripomoček pri fotografiranju marsikaterega motiva. Vrtljivo TFT iskalo nas reši marsikaterega težavnega kota pogleda na motiv. Ga pa niso obrnili tako, da se odpre v znano smer od konkurenta, ampak se odpre navzgor.

Pogled na kamero in TFT iskalo iz drugega zornega kota. Ima pa C-5060 še eno dobro lastnost. Iskalo, tisto pravo, ki ga poznamo iz klasičnih analognih kamer je vredno omembe. Da se ga uporabiti. Seveda, tisti ki si to po nekaj dnevnem druženju s kamero to tudi želi.

Kamera je zaradi vrtljivega iskala pridobila na globini. Gumbov na vrhu kamere in informacij na LCD zaslonu na vrhu je kolikor želite. Tudi C-5060 je nabita z vsemi potrebnimi in nepotrebnimi lastnostmi. Toda tu so in kdor želi, zmore in zna jih lahko izkoristi. Edino kar sem na tej kameri res pogrešal je gumb za takojšnjo možnost spreminjanja ISO nastavitev. Pač to lastnost le potrebujem, ko kamero preizkušam.

Tako kamera kot objektiv sta naproti modelu C-5050 pridobila na velikosti. Oblikovno C-5060 ni modni krik. Vendar je uporabna, lepo sedi v roki, nastavitev in gumbov se hitro navadimo.

Če ste že lastnik njihovih kamer, potem bo spoznavanje z gumbi in lastnostmi v meniju enostavno. Tudi premikanje med poglavji v menujih je po nekajkratni uporabi logično.

C-5060 se pokaže kot robustna kompaktna kamera.

Detalj iz desne zgornje strani kamere. Vse je na svojem mestu. Niso odkrivali tople vode.

Olympus, Wide ZOOM, 5,1 mega točk. Glavni napisa na sprednji strani.

Pogled na glavne gumbe.

Odlična pridobitev C-5060 je objektiv z zelo širokim kotom 27mm. Ima pa kamera še navoj in na njo bo možno dodati še dodatno predlečo.

In kakovost zapisa. Pri 27mm kakovost zapisa ni primerljiva z recimo pravkar predstavljenimi objektivi iz SLR razreda. Vendar je ta za svoj namen odličen.

V makro nastavitvi in samo nekaj cm od motiva je zapis linij veliko boljši.

Pri najdaljši goriščni razdalji 110mm težav pri kakovostnem zapisu ni.

Želite zajeti celotno omizje? S C-5060 teh težav nebo. Pri tem posnetku sem uporabil bliskavico. Še vedno pa je zadosti tople svetlobe od ambienta samega.

Popačenje slike značilno za širokokotne objektive. V notranjih prostorih nam velikokrat zmanjka možnosti zajema motiva. Stene sob nas vedno ovirajo pri fotografiranju. C-5060 nas s svojimi 27mm velikokrat reši iz težav. Tudi osvetlitev je odlična.

Kamero se da odlično uporabiti v makro fotografiji. Vrtljivo TFT iskalo sedaj še izboljša delo in predvsem lažji je pogled na motiv.

Za fotografiranje manjših predmetov, se mi zdijo kompaktne kamere še celo bolj primerne od refleksnih.

Normalna makro nastavitev.

Super makro. Ostrimo lahko od 3cm oddaljenosti.

Odlična ostrina. Detalj iz Li-Ion baterije.

Take globinske ostrine z DSLR kamero nikoli ne boste dobili.

ISO 80, čas osvetlitve 1 sekunda

ISO 400, čas osvetlitve 1sekunda. Pri višjih občutljivostih majhno tipalo z majhnimi točkami pokaže svojo slabost. Izražen je šum. Izgubila se je tudi ostrina.

Primerjava: ISO 800, osvetlitev 1 sekunda s DSLR kamero EOS D60. Razlika pri višjih občutljivostih je očitna.

Tokrat sem se bolj usmeril na tehnični del fotografije. V nadaljevanju pa več z fotografijami, ki jih ponavadi naredi običajen uporabnik kompaktnih digitalnih kamer. 

$$PAGE$$

Če si želite majhno kamero, potem vas C-5060 ne bo pritegnila. Če pa želite hitrost dela kakršne dosedaj niste bili vajeni pri kompaktnih kamerah in predvsem široki kot 27mm in vrtljivi zaslon, je to kamera za vas. Poleg tega pa ima še pet milijonov točk in nekaj drobiža.

In tu se C-5060 pokaže v vsej njeni moči. Čvrsto magnezijevo črno ohišje, dober oprijem, množica nastavitev in gumbov, možnost uporabe dodatne bliskavice, napisi 5,1 mega točk, wide zoom, celo 27mm zmore, uporaben 4X digitalni zoom, že opisani vrtljivi TFT zaslon in hitra odzivnost tako po vklopu ( 3 sekunde ) kot po pritisku na sprožilec ( 0,4 sekunde vključno z vsemi merjenji ) to kamero potiskajo čisto v vrh kompaktnih kamer. Na koncu pa je še slika dobra.

In ker slika pove več kot pet strani teksta, sem kamero vzel v mesto in hribe ter fotografiral dokler je baterija zdržala. In...

Prej sem zapolnil 512MB xD kartico preden je baterija dušo izpustila.

Tudi z kompaktno kamero se da posneti zanimive motive.

Fotografirano pri goriščnici 5,7mm (27mm). Velika globinska ostrina nam omogoča zajeti motiv tako, da se z zaslonko niti ne obremenjujemo. Za to poskrbi majhna goriščna razdalja.

Ena motivna fotka za dušo, bi rekel film fotograf.

Od širokega kota do 4X digitalnega zooma. Fotografirano pri goriščnici 5,7mm (27mm)

Fotografirano pri goriščnici 12mm (50mm)

Fotografirano pri goriščnici 22,9mm (110mm)

Fotografirano pri goriščnici 22,9mm (110mm) in uporabljen 4X zoom

Barve so pri 80ISO občutljivosti lepo izražene.

Fotografirano pri goriščnici 22,9mm (110mm)

Fotografirano pri goriščnici 22,9mm (110mm)

Fotografirano pri goriščnici 22,9mm (110mm) in uporabljen 4X zoom

Kljub makro fotografiranju je globinske ostrine še vedno veliko. Škoda ker ni bilo zadosti svetlobe, da bi lahko bolj zaprl zaslonko in tako dobil ostro celotno glavo.

Brez bliskavice.

Pomoč vgrajene bliskavice.

Jesenske tople barve.

Na levi strani v nebu od kjer prihaja direktna sončna svetloba, se risba izgubi. Toda motiv je močno kontrasten in tudi DSLR kamere znajo še slabše zajeti tak motiv.

Fotografirano pri goriščnici 22,9mm (110mm).

Tudi s kompaktno kamero lahko poiščemo zanimive motive. Naproti pravi DSLR kameri pa smo omejeni. kot prvo zaradi zelo kratkih goriščnic. Zelo težko je kontrolirati globinsko ostrino.

Kamera zna odlično služiti tudi popotniškemu fotografu.

Tudi pri 200ISO je zapis še vedno dober. Tako črna guma kot sneg sta še vedno tonsko lepo izražena.

Tudi direktni odboj svetlobe ne oslepi kamere.

Kljub močno kontrastnemu motivu je avtomatika dobro opravila svoje delo. Sneg ni presvetljen.

V širokem kotu je že vidno popačenje. Na obeh straneh sta steni že močno ubočeni.

Na kamero lahko dodamo še dodatni leči tako za tele kot širokokotno območje.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com