Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Olympus mju 720SW / Kamera za posebne namene

Avtor:Matjaž Intihar
16.05.2006 18:11

 

Olympus nudi vse več modelov kamer v svojem najbolj poznanem razredu mju. Leta 2003 so predstavili svoj prvi digitalni model mju 300. Od takrat so naredili že 11 različnih modelov teh digitalnih kompaktnih kamer.

Model mju 720SW pa je mali kovinski posebnež. Z obliko se je močno oddaljil od klasične »mju« oblike, prav tako v njegovih najbolj poudarjenih funkcijah. Toda kot sem že podal v članku »Kompaktne digitalne kamere so našle svojo pot« je treba v kompaktnih kamerah iskati predvsem njihovo pravo uporabniško vrednost. Kajti fotografirati t.j. zajeti sliko se da z vsako. Kakovost slike je iz večine kompaktnih kamer odlična za fotografe katerim so namenjene. Torej poiščimo pravo uporabniško vrednost kamere Olympus mju 720SW.

 

Ohišje že na pogled deluje zelo robustno.

 

Ko kamero primemo v roke nam majhno (91x58x20mm) aluminijasto ohišje nudi dobro ergonomijo in jo tudi z eno roko enostavno držimo in z malo prakse upravljamo. Teža kamere 153g brez baterije nam dodatno doda zadovoljiv občutek, da ob hladnem kovinskem ohišju dobimo pravi občutek, da v roki držimo dobro ohišje.

Prvi podatek, da je mju 720SW nekaj posebnega nam pove že modra nalepka na prednjem delu kamere. Do sedaj so nam vse kamere razreda »mju« nudile zaščito vitalnih delov pred vdorom vlage, dežnih kapelj ali prahu v ohišje. Kamera mju 720SW gre še naprej. Zaščitili so jo še bolj in sedaj zdrži pritisk treh atmosfer. Kar pomeni, da se z njo lahko potopimo v vodo tudi do tri metre globoko. Torej nam mju 720SW lahko odlično služi za družinsko/popotniško fotografiranje v »mokrih« pogojih. Ko sem kamero potopil v banji (na žalost vreme še ni primerno za pravi mokri podvodni preizkus) pa sem zasledil sledeče. Kamera se potopi! Kar pomeni, da bodite pozorni med plavanjem v vodi na to lastnost in imejte kamero privezano ob roki. Zapestna vrvica, ki jo dobimo ob kameri je vodoodporna in dovolj dolga, da jo zategnemo ob zapestju.

 

Velik zaslon ima povprečno ločljivost 115.000 točk. Se pa na njega zelo dobro vidi tudi ob močni svetlobi iz ozadja.

 

Test robustnosti. Kamero sem nekajkrat spustil na tla in še vedno deluje.

 

Sledeča zanimivost kamere, ki nam jo na prednjem delu kamere kaže oranžna nalepka je zaščita kamere tudi na močnejše udarce. Olympus nakazuje, da je kamera zaščitena, oziroma predvsem notranji elektronski deli tako vpeti v njej, da ji ne škoduje tudi udarec, ko nam kamera pade na tla iz višine 1,5m. Sam sem v praksi preizkusil (Olympus to obljublja), padec kamere iz več kot enega metra. Kamera še vedno deluje. Si pa je Olympus pridržal pravico do eventualnih garancijskih popravil ob večjem uničenju kamere. Da ne bi trdili, da je kamera padla iz samo enega metra na tapison, a bila bi močno poškodovana. Olympus daje garancijo do poškodb, ki so skladne z njihovimi testnimi napotki. Toda ve se, da normalen uporabnik ne meče foto kamere na tla po nepotrebnem. Če pa se vam že zgodi pa takle »shock proof« pride zelo prav. In Olympus je tudi s to lastnostjo krepko dvignil uporabnost te kamere.

Tretja dobrodošla lastnost te kamere pa je, da ima kamera MENU v slovenskem jeziku. Kar gre zahvala predvsem slovenskemu predstavniku Olympus Slovenija, ki je sam prevedel navodila za MENU kamere za vse nove Olympus kamere.

 

Vsi gumbi so povsem na desni strani kamere. Osnovne funkcije za zajem slike lahko upravljamo samo z eno roko.

 

Uporaba kamere je enostavna. Gumb za vklop in prožilec na zgornjem delu kamere sta kakovostna in na pravem mestu.

 

Na prednji strani kamere je povsem v zgornjem desnem kotu objektiv s 3X-nim optičnim zoom-om (38-114mm ekv.35mm), povprečno svetlobno močjo f/3.5 ��" f/5.0, bliskavica in povsem zgoraj levo mikrofon.

 

Na desni strani kamere so vratca za katerimi je USB/AV/DC vhod.

 

Kamera je majhna in lahka, predvsem pa zelo robustna. Število gumbov je minimalizirano na res najbolj potrebne.

 

Zadnji del kamere nam v 2/3 nudi 2,5 palca velik zaslon s povprečno ločljivostjo 115.000 točk in osem gumbov za premik funkcij. Povsem zgoraj sta gumba za premik goriščnic objektiva, sledi gumb s tremi funkcijami za delovanje kamere v P (programski) nastavitvi, vklop elektronske stabilizacije slike (kamera nima optičnega stabilizatorja ampak dvigne občutljivost) in nastavitev osvetlitve preko 25 scenskih nastavitev. Tudi pri teh scenskih nastavitvah so kratka navodila zakaj je uporabna določena nastavitev v slovenskem jeziku. Sledi gumb za pregled že posnetih fotografij, nato štirifunkcijski gumb (EV korektura, bliskavica, makro, samosprožilec/služi tudi za izbris slike pri pregledu) in v sredini gumb za vklop funkcij oziroma potrditev nastavljene lastnosti v meniju. Povsem spodaj sta gumba za vstop v MENU in prenos slike v tiskalnik.

 

Spodnji del kamere pa nudi navoj za stojalo in vratca za katerimi je Li-Ion baterija in reža za xD pomnilno kartico (v kameri je že 16MB notranjega pomnilnika).

 

Vse odprtine so zaščitene z gumo, da kamera zdrži tudi pritisk treh atmosfer.

 

Da je kamera lahko majhna pomaga xD pomnilna kartica in majhna baterija. Pri tej kameri je priporočljivo takoj dokupiti dodatno baterijo, saj vam zdrži samo okoli 180 posnetkov.

 

Odlična novost Olympus kamer. Nastavitve preko menija so v slovenskem jeziku.

 

Scenske nastavitve so prikazane slikovno...

 

...kot tudi tekstovno.

 

V nastvitvi fotografiranja pod vodo, vas tekst v slovenskem jeziku opozori na še dovoljeno globino.

 

Kamera nam omogoča delovati od 64 do 1600ISO.

 

Tudi olympus se je odločil, da nam najbolj želene nastavitve ponudi preko funkcijskega gumba. Tako nam ni treba v meni in smo pri nastavitvah hitrejši.

  

Izrez 1:1 pri 100ISO.

 

Izrez 1:1 pri 100ISO. Majhen objektiv je onstrukcijsko narejen tako, da sploh ne gre iz kamere. Povsem razumljivo je, da od njega ne moremo pričakovati preveč. Slika na robovih je že delno neostra. Toda kot že zapisano. mju 720SW nam nudi visoko uporabno vrednost drugje.

 

400ISO.

 

400ISO. Majhno tipalo velikosti 1/2.3" s kar 7M točkami nam hitro doprinese izrazit šum.

 

1600ISO.

 

1600ISO. Šum je močno izrazit. Toda to je povečava kot bi na papir naredili sliko velikosti A4. Na sliki formata 10x15cm bo krepko manj izrazit.

 

1600ISO. Kamera ni namenjena temu, da boste z njo zajeli vrhunsko sliko v vseh pogojih. Bistvo visoke občutljivosti v tej kameri je, da v slabih svetlobnih pogojih sploh zajamete fotografijo.

 

400ISO. Napake zapisa boste težko opazili.

 

V izrezu 1:1 pa so napake levo 100ISO, desno 400ISO izrazitejše. A kot že zapisano. To je povečava kot, da bi sliko povečali na papir v velikosti A4, ali za 2X čez celoten zaslon monitorja z visoko ločljivostjo.

 

400ISO. Tudi tu na manjši povečavi napake niso izrazite.

 

Levo 100ISO, desno 400ISO. Olympus mju 720SW vam nudi digitalno stabilizacijo slike. Toda v tem načinu stabilizacije vam kamera samo zviša občutljivost, da se fotografira pri še zadovoljivo kratkem času, da posnetek ne bo stresen. Sliko sicer imamo, vendar slabše kakovosti.

 

Zaključek

Glede na celoten pregled kamere lahko rečem, da je Olympus mju 720SW prava kamera za fotografe, ki dlje časa preživijo ob rekah, jezerih morju, bi radi s kamero fotografirali tudi pod vodo in obenem se ne bodo bali, da bi kamera padla na tla jadrnice, ali na kakšen kamen ob reki. Primerna je tudi za vse tiste, ki bi radi s kamero fotografirali v visoki vlagi, dežju, snegu. Kot nalašč je tudi za vse, ki radi plezajo v stenah gora in med tem tudi fotografirajo. Sedaj ni več bojazni, da če imate kamero okoli vratu in če z njo udarite v steno, da bi kamera nehala delovati. Nekaj prask najbrž bo na ohišju, a štejejo samo dobre fotografije. Ni pa priporočljivo, da jo s seboj odnesete v Saharo. Sicer bo zaradi drobnega napihanega peska utrpela bistveno manj škode kot druge kamere. Toda prednja kovinska zaklopka pred objektivom se ob vklopu umakne v ohišje. Prav ta zaklopka pa bi zaradi drobnega peska kaj kmalu nehala delovati. Toda če pogledamo ostale kamere (razen Pentax WPi), vam jih za v Saharo niti priporočal ne bi. Seveda pa je kamera odlična tudi za na smučišča ali kakšno iskanje motivov v mokrem vremenu ali na blatnem terenu, saj jo lahko kasneje speremo z vodo.

Dodatna vrednost kamere poleg vodo in na udarce odpornega ohišja so nastavitve v slovenskem jeziku (Olympus ima tudi spletno stran naproti konkurentom odlično predstavljeno in v celoti prevedeno) in možnost delovanja pri 1600ISO v polni ločljivosti. Marsikateri kupec željan digitalne kamere se bo odločil za Olympus prav zaradi slovenskega menija.

Če pogledam kamero Olympus mju 720SW ima vse odlične lastnosti digitalnih kompaktnih kamer iz razreda manjših kompaktnih kamer s trdnim aluminijastim ohišjem in 3X-nim zoom-om. Njena prioriteta je predvsem robustnost in s tem zelo široka uporabnost. Le v enem kamera pokaže, da ni za vsakega kakovostne digitalne kamere željnega uporabnika. Cena cca.100.000SIT je tisti faktor, ki kamero postavi za marsikoga na »pre« visoko stopnico. Vse skupaj je podobno kot pri avtomobilu z vso opremo. Na zunaj ni veliko razlike, znotraj je že opaznejša. Marsikateri žep si dodatnih lastnosti ne more privoščiti in seže v nižji razred opreme, marsikdo pa lahko poseže po nečem več. Če si lahko privoščite za 100.000 tanjšo denarnico ob nakupu kompaktne kamere in seveda si želite majhno, trdno, zaščiteno kamero proti udarcem in vodi, za družinsko, popotniško, poslovno fotografijo, potem je Olympus mju 720SW ena izmed boljših izbir. Če pa kamero iščete iz pogleda odpornosti na udarce pa sploh edina.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com