Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Olympus PEN E-P3, E-PL3, E-PM1 – Preizkus treh mušketirjev

Avtor:Matjaž Intihar
14.10.2011 11:16
Stran:

Olympus je tisto podjetje, ki je v fotografijo vedno prinašalo inovacije. Zanimivo pa, da so večkrat potegnili kratko. V analogni tehniki so imeli odlične kamere SLR iz sistema OM, kateri pa je žal bil ukinjen takoj po prihodu avtomatskega ostrenja (AF).

V digitalni tehniki so leta 2003 prišli nazaj z velikimi upi. Ob predstavitvi sistema in kamere mi je Toshiyuki Terada, glavni inženir sistema E v intervjuju zagotavljal, da nikoli več ne bodo ponovili napake iz analognega AF sistema. A glej ga zlomka, točno to kar sem jim serviral v prvem vprašanju, se je zgodilo. E sistem kamer DSLR je šel po sedmih letih po tihem v pozabo.
Toda Olympusov duh je še tu in še vedno so polni inovacij. Fotografski trg so leta 2009 presenetili s kakovostnim kompaktnim ohišjem, »velikim« tipalom iz sistema 4/3 in možnostjo menjave objektiva. Toda manjkal je sistem zrcala, medlice in prizme. Tako so pridobili krajši prostor med zadnjo lečo in tipalom ter uspešno zmanjšali objektive, ter posledično tudi kamero samo. Rojen je bil sistem micro 4/3, katerega danes več ali bolj kopirajo tudi drugi.
Ob preizkusu kamere iz micro 4/3 sistema Panasonic DMC-GF2 (test maj 2010) sem zapisal.
»Ko je Olympus leta 2009 predstavil kamero PEN E-P1 in sistem micro 4/3, si nisem bil na jasnem kaj z njim sploh želijo. Toda morali so narediti nekaj novega, drugačnega, saj Canon in Nikon dobesedno požanjeta vse med kamerami DSLR. Vsi ostali so obrobni igralci in sam razvoj stane preveč, da bi sploh lahko konkurirali.
Na prvi pogled te kamere izgledajo kot male kompaktne, le da imajo na ohišju nekam velik objektiv.
Ideja sistema je zanimiva, že dolga leta poznana in želena. Veliko tipalo, ki omogoča kakovost in izmenljivi objektivi. Tako v mali »škatlici« dobimo vse tehnične možnosti, katere nudijo kamere brez zrcal, obenem pa odlično sliko in možnost menjati objektive.
Sam si še danes nisem čisto na jasnem kako naj tem kameram sploh rečem. Po razmisleku naj bodo, »kompaktne kamere brez zrcala, z izmenljivimi objektivi«!


Olympus PEN E-P3. Zaradi večjega ohišja in dodatnega držala se najbolje drži v roki. Na ohišju ima največ funkcijskih gumbov, edina ima vgrajeno bliskavico in zaslon občutljiv na dotik.


Olympus PEN E-PL3 (L - lite). Za tiste, ki si žele še manjše ohišje in premikajoči zaslon.


Olympus PEN E-PM1 (M - mini). Najmanjša, najlažja, najbolj enostavna PEN kamera, vendar z enako kakovostjo slike.

 

Olympus PEN E-P3, E-PL3, E-PM1

Konkurenca postaja vse močnejša. V bistvu manjka v tem trenutku samo še Canon. Olympus in Panasonic sta v sistemu m4/3. Fujifilm, Samsung in Sony nudijo večja tipala. Pentax in Nikon manjša. Vsem pa je skupno to, da je kamera majhna, kompaktna, brez zrcala in z možnostjo menjave objektiva.
Vendar, Olympus je bil prvi med sedaj enakimi in svoje določene prednosti imajo. In tokratni preizkus (prvo mnenje po praktičnem preizkusu kamere E-P3) že kaže eno izmed njih. Olympus ima v trenutni ponudbi kar tri nove kamere in najširšo paleto objektivov.


Olympus PEN E-P3.


Olympus PEN E-PL3.


Olympus PEN E-PM1.

 

Ohišje

Tu je med kamerami še največja razlika. PEN E-P3 je največja 122x69x34, E-PL3 srednja 110x64x37mm, E-PM1 pa od nje malenkost manjša 110x64x34mm in še to samo zaradi negibnega zaslona.
Prav pri velikosti in barvami ohišja, količini funkcijskih gumbov, Olympus išče ponudbo za več uporabnikov.
PEN E-P3 se zaradi velikosti najbolje drži v roki in ima dodatno manjše držalo na prednjem delu ter zaslon občutljiv na dotik.
E-PL3 je za tiste, ki imajo radi še manjšo kamero, a vrtljiv zaslon, brez katerega pa je E-PM1.


Olympus PEN E-P3 ima zaslon občutljiv na dotik. Preko njega lahko izbiramo veliko funkcij.


Olympus PEN E-PL3 nudi manj funkcijskih gumbov, vendar ima nagiben zaslon.


Olympus PEN E-PM1. Kamera za tiste, ki bi radi samo fotografirali in čim manj izbirali ter nastavljali dodatne funkcije.

 

Tehnika

Največ nudi PEN E-P3. Na ohišju je največ direktnih gumbov in ima hiter dostop do nastavitev preko zaslona občutljivega na dotik.
Zaslon ima največ točk 614.000, v kamero je vgrajena bliskavica, katere drugi dve kameri nimata. Lahko pa na vse tri dodamo zunanjo bliskavico.
Vse tri kamere PEN E-P3, E-PL3, E-PM1 imajo enako tipalo z 12M točkami, občutljivostjo od 100 do 12800 ISO, enako kakovostnim JPEG kot RAW zapisom, 35 točkovnim AF, časi osvetlitve med 1/4000 sekunde in 60 sekundami, vsemi slikovnimi in programskimi izbirami, med njimi so tudi kreativni, AVCHD video zapisom polne HD ločljivosti, korekcijo osvetlitve med +/-3 EV, spot, centralnim in Multi merjenjem svetlobe, enake so baterija kot vsem je lastna uporaba SD pomnilniških kartic.
Zanimivo pa, da E-P3 lahko zajema samo tri slike v sekundi, medtem ko ostali manjši dve PEN kameri s 5.5 posnetka v sekundi.


Olympus PEN E-P3 je namenjena tistim, ki si žele hitrih programskih prenastavitev.


Olympus PEN E-PL3 edina nudi nagibni zaslon. Zanimivo za vse, ki več snemate video.


Olympus PEN E-PM1 in dodatna bliskavica, ki jo lahko nastavimo na vse tri kamere. Samo Olympus PEN E-P3 ima bliskavico že vgrajeno.

 

Meni in nastavitve

Glede menija ni večjih razlik. Bistvenega pomena je, da je v celoti v slovenščini in tako lažje razumen v vseh pogledih.
Pri nastavitvenih gumbih je v prednosti PEN E-P3, če želite več hitrih možnosti. Ima več gumbov za samo izbiro, obenem pa možnost uporabe izbire funkcije z dotikom zaslona.
E-PL3 in E-PM1 sta namenjeni uporabnikom, ki si nekih večjih posegov ne želijo. Uporabljajo avtomatske izbire in preko teh dveh kamer jih je dovolj enostavno najti in izbrati.
Pri E-PM1 je treba programsko izbiro osvetlitvenih avtomatik iskati preko menija, saj je edina kamera katera nastavitev nima preko vrtljivega gumba na zgornjem delu kamere.
Vse tri kamere imajo na voljo kopico ART programskih nastavitev, nekatere izmed njih sem že predstavil ob predstavitvi kamere Olympus E-P3 na Dunaju.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com