Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus SZ-30MR / Odličen kompakt poln kompromisov

Avtor:Matjaž Intihar
06.09.2011 21:08
Stran:

Uvod

Med ponudniki fotokamer Olympus dobro vzdržuje sloves posebneža. V analognem svetu so se na svoj, drugačen, bolj inovativen način predstavljali s serijo SLR pod imenom OM. Med kompakti so kraljevali s serijo mju. Povsem posebna, tehnično samosvoja pa je bila serija IS.
Tudi v digitalnem fotografskem svetu hočejo pokazati svojo posebnost. Prvi so predstavili sistem 4/3 in sistem micro 4/3. Kot vedno si tudi danes želijo navdušiti z optiko, ter dodatnimi programskimi možnostmi. In Olympus je kot posebnež tudi v prevodu menija. Bili so prvi in poleg Praktica so še vedno edini s slovenskimi meniji.

 

Olympus SZ-30MR

Že na zunaj je kamera drugačna. Lahko rečem, da ob hitrem pogledu združuje od vsake konkurenčne nekaj pozitivnega. Je dovolj kompaktna (106.3x68.7x39.5mm), z dokaj trdnim ohišjem, dobrim držalom, kar 24X-nim zumom (25-600mm ekv.35mm), HD video zapisom, 3D zajemom fotografije, združljivostjo in prenosom podatkov preko Eye-Fi kartic ter s kopico programskih rešitev. Torej, za začetek bi lahko rekli, »ni da ni«!
Glede mer in teže 226g je kamera res kompaktna. Obenem ima odlično držalo. Zato močno preseneti, da omogoča tak razpon med goriščnicami, 25-600mm ekv.35mm, kar znese nekaterim bolje razumljeno 24X-ni zum.
Funkcijskih gumbov ni veliko, so pa dobro postavljeni. Obilo je programskih rešitev. Ni kaj, zelo dobrodošlo kot dober prodajni magnet. Uporabniško so programi kot 3D, panorama, slikovni efekti MAGIC (risba, punk, vodenke...), slikovni programi (SCENE) za tekst, mačko, psa..., možnost 9 posnetkov v sekundi pri polni ločljivosti, takojšen posnetek z izrezom, za mnoge, ki si žele samo družinske fotografije za domači spomin, bolj kot ne odveč. Saj pravim, za prodajni uspeh je kopica dodatkov lahko zanimiva. Po nakupu so ti efekti več ali manj zanimivi samo na začetku. Po nekaj dneh igranja pa več nastavitev lahko samo moti, saj družinski fotograf potrebuje le spominsko sliko. No to je moje mnenje. Marsikomu je lahko množica efektov celo všeč in bo prav zaradi tega izbral Olympus SZ-30MR. Ko tržnik iz svojega pogleda vpliva na izdelavo kamere, je to, to.

Tipalo je CMOS. Premore 16M točk in občutljivost od 80 do 3200 ISO. Zaslon je 3 palčni z odličnim pogledom na meni in motiv, le zajeta slika mi je na zaslonu vseskozi delovala medlo, mehko.

 

Uporabnost v praksi

Olympus SZ-30MR me preseneča z res kompaktnim ohišjem in objektivom s kar 24X-nim razmerjem med goriščnicami. Kamera je lahko celo v srajčnem žepu, tako je majhna in lahka, pa toliko zmore iz pogleda zuma.
Programskih rešitev je izredno veliko. Vendar vsakdo hitro spozna, da je fotokamera najprej namenjena zajemu nam všečnega motiva, sami efekti so ponavadi bolj v zadnjem planu. Vendar tu so in kdor si jih zaželi so mu na voljo. Se pa zaradi obilice programov in vrtljivega programskega gumba kaj hitro zgodi, da se nam izbira obrne in fotografiramo z napačno nastavitvijo.
iAUTO program bo večini najbolje služil. Lahko rečem popolna avtomatika, ki sama razpozna motive, katere fotografiramo in kamera prilagaja nastavitve.


Kamera ima HDMI izhod za priklop na TV in USB vhod preko katerega tudi polnimo baterijo.

Tu so slikovni programi (SCN), ki nam lahko lepo pomagajo do boljšim fotografij v posameznih situacijah.
Poleg je še programska rešitev, ki omogoča ročno nastavljanje glavnih funkcij. Žal pa ne moremo nastavljati časa osvetlitve in zaslonke.
Zato pa so tu dodatne programske rešitve. Enostavno je narediti panoramsko sliko, pa 3D in 9 zaporednih posnetkov v sekundi v polni ločljivosti.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com