Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Olympus XZ-1 / Svetlo oko

Avtor:Matjaž Intihar
11.09.2011 21:10
Stran:

Uvod

Olympus je bil v fotografiji vedno znan in priznan po objektivih serije ZUIKO. To ime so prenesli tudi med digitalne fotokamere. Pri Olympus so zaradi svojega znanja iz medicinskih pripomočkov, kjer znajo narediti najmanjše vrhunske naprave, le tega vedno prenašali tudi v fotografijo. Pri njihovih objektivih kot kamerah, kompaktnost in visoke tehnične rešitve, niso bile nekaj nenavadnega.
Tudi v digitalni dobi ni drugače. Že leta 2002, so s kamero Camedia C-5050 in objektivom s svetlobno močjo f/1.8 pokazali kaj njihovi optični inženirji zmorejo.
Olympus je že januarja 2011 predstavil nov ZUIKO tehnološki biser, katerega konkurenca še ni ujela. Na kamero Olympus XZ-1, ki se postavlja ob bok močni konkurenci Canon S95, Nikon P300 in Panasonic LX5, so dodali svetlobno odličen objektiv. Da vse skupaj deluje še bolj digitalno se na objektivu kaže nov napis z dodano črko i, iZUIKO.

 

Olympus XZ-1

Ob prvem stiku z Olympus XZ-1 takoj vemo, da je kamera iz višjega razreda. Tudi če je pokrovček še na objektivu in ne vidimo napisa o njegovi svetlobni moči nas v to prepriča trdno, iz močne matirane plastike in aluminija grajeno ohišje. Na koleščku za izbiro programov opazimo poleg avtomatskih izbir iAUTO, SCENE in ART, še kreativne nastavitve P, A, S, M. Obenem imamo možnost nastavitve lastne programske izbire preko funkcije C.
Tipalo ima »samo« 10M točk, kar je še kako dobrodošlo. Mogoče bo kdo celo zastrigel z ušesi in podal, a samo 10M točk? Danes je v kompaktih že 16M točk nekaj običajnega. Toda vemo. Manj točk in večje tipalo doprinese k višji kakovosti zapisa v slabših svetlobnih pogojih. Za doseganje najvišje kakovosti iz zapisa tipala, je pri kameri Olympus XZ-1 možno delovati v RAW zapisu.

Zaslon je s tehnologijo OLED. Pogled na sliko je vrhunski. Na kamero lahko dodamo dodatno bliskavico in zanimiv dodatek, ki ga poznamo iz Olympus PEN kamer. To je zadovoljivo ostro in ločljivo elektronsko iskalo.
Ne gre pozabiti, da lahko za kamero Olympus XZ-1 dokupite trpežno ohišje, s katerim lahko delujete tudi 40m pod vodno gladino.

Objektiv

Seveda pa pri kameri Olympus XZ-1 kraljuje objektiv. Že opisana konkurenca ima v goriščnicah podoben objektiv (28 - 112mm). Tudi svetlobna moč pri najkrajši goriščnica je pri vseh primerljiva, od f/1.8 do f/2.0, kar je zanemarljiva razlika. Toda Olympus je naredil nekaj več. Imajo najdaljšo goriščnico (112mm ekv.35mm) obenem pa še vedno svetlobno moč f/2,5. Objektiv je v tem goriščnem razmerju za skoraj dve zaslonki bolj svetel od Canon S95 in Nikon P300 (f/4.9).


Kameri olympus XZ-1 je možno dodati konverter TCON-17X. Z njegovo pomočjo lahko podaljšamo goriščnico za 1.7X (190mm ekv.35mm), s tem, da svetlobna moč f/2.5 ostane.

Uporabnost v praksi

Olympus XZ-1 ni kamera katero bi izbrali za družinsko popotniško fotografiranje. Seveda je tudi za to primerna. Toda njene tehnične in uporabniške lastnosti želijo dati več na drugih področjih.
Za navadno kompaktno uporabo ima za večino družinskih fotografov previsoko ceno (cca.440€). Tudi 4X-no razmerje med goriščnicami (28 - 112mm) je za današnje razmere a tudi želje skromno.


V kameri je manjša Li-Ion baterija, zato za popotniško fotografijo izberite še dodatno baterijo.

Vendar kamera Olympus XZ-1 zna bolj zahtevnim fotografom še kako dobro služiti takrat, ko si s seboj žele majhno, trpežno in po funkcijah zmogljivo kamero.
Objektiv je zelo oster, z bližnjimi motivi se zaradi odprtih zaslonk da lepo korigirati globinsko ostrino, obenem pa kamera nudi še RAW zapis in kreativne programske nastavitve (P, A, S, M). Ker ima objektiv odlično svetlobno moč, lahko v slabih svetlobnih pogojih pozno, zelo pozno dvigujemo občutljivost, kjer se začenja opazno slabšati kakovost zapisa.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com