Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus XZ-2 iHS / Nadgradnja svetlega očesa

Avtor:Matjaž Intihar
16.01.2013 13:51
Stran:

Uvod

Olympus je bil v fotografiji vedno znan in priznan po objektivih serije ZUIKO. To ime so prenesli tudi med digitalne fotokamere. Pri Olympus so zaradi svojega znanja iz medicinskih pripomočkov, kjer znajo narediti najmanjše vrhunske naprave, le tega vedno prenašali tudi v fotografijo. Pri njihovih objektivih kot kamerah, kompaktnost in visoke tehnične rešitve, niso bile nekaj nenavadnega.
Tudi v digitalni dobi ni drugače. Že leta 2002, so s kamero Camedia C-5050 in objektivom s svetlobno močjo f/1.8 pokazali kaj njihovi optični inženirji zmorejo.
Olympus je že januarja 2011 predstavil nov ZUIKO optični tehnološki biser, katerega konkurenca še ni ujela. Na kamero Olympus XZ-1, ki se je postavila ob bok močni konkurenci Canon S95, Nikon P300 in Panasonic LX5, so dodali svetlobno odličen objektiv. Da je vse skupaj delovalo še bolj digitalno so na objektiv dodali črko i, iZUIKO.
Septembra 2012 je Olympus predstavil XZ-2 iHS, naslednico XZ-1. Sedaj kamera nima prednosti samo v svetlem objektivu. Saj so z dodatnimi tehničnimi rešitvami, konkurenci še bolj otežili delo.


Spodnji zunanji gumb nam nudi možnost preklopa na ročno ostrenje, notranji služi kot funkcijski gumb, kateremu lahko preko menija nastavimo želeno funkcijo.

Olympus XZ-2 iHS

Na proti XZ-1 je kamera pridobila 2M točk, polni HD video, majhno, vendar zelo uporabno držalo, premakljiv visoko ločljivi zaslon občutljiv na dotik, funkcijska gumba in stereo snemanje zvoka.
Ob prvem stiku z Olympus XZ-2 iHS takoj vemo, da je kamera iz višjega razreda. Tudi če je pokrovček še na objektivu in ne vidimo napisa o njegovi svetlobni moči, nas v to prepriča trdno, iz močne matirane plastike in aluminija grajeno ohišje. Na koleščku za izbiro programov opazimo poleg avtomatskih izbir iAUTO, SCENE, C (Custom) in ART, še kreativne nastavitve P, A, S, M. Obenem imamo možnost nastavitve lastne programske izbire preko funkcije C.
Tipalo ima 12M točk, za doseganje najvišje kakovosti iz zapisa tipala, je pri kameri Olympus XZ-2 iHS možno delovati v RAW zapisu.

 

Zaslon ločljivosti 920.000 točk je premičen in gibljiv po višini ter občutljiv na dotik. Pogled na sliko je odličen. Na kamero lahko dodamo dodatno bliskavico in zanimiv dodatek, ki ga poznamo iz Olympus PEN kamer. To je zadovoljivo ostro in ločljivo elektronsko iskalo. Ne gre pozabiti, da lahko za kamero Olympus XZ-2 iHS dokupite trpežno ohišje, s katerim lahko delujete tudi 40m pod vodno gladino.
Da lahko fotografije hitro prenašamo na računalnik, tablico, pametni telefon in v spletna omrežja pa služi Eye-Fi pomnilna kartica in programska podpora.

 

Objektiv

Kot pri XZ-1, tudi pri kameri Olympus XZ-2 iHS kraljuje objektiv. Razmerje med goriščnicami je 4X-no (28 ��" 112mm). Sicer je svetlobna moč pri najkrajši goriščnici tudi pri vseh konkurenčnih kamerah primerljiva. Od f/1.8 do f/2.0, kar je zanemarljiva razlika. Toda Olympus je naredil nekaj več. Tudi pri najdaljši goriščnici (112mm ekv.35mm) je svetlobna moč še vedno odličnih f/2,5. Objektiv je v tem goriščnem razmerju za skoraj dve zaslonki bolj svetel od Nikon P310 (f/4.9) in za več kot dve od Canon S110 (f/5.9).
Kameri Olympus XZ-2 iHS je možno dodati konverter TCON-17X. Z njegovo pomočjo lahko podaljšamo goriščnico za 1.7X (190mm ekv.35mm), s tem, da svetlobna moč f/2.5 ostane.

 

Uporabnost v praksi

Olympus XZ-2 iHS ni kamera, katero bi izbrali za družinsko popotniško fotografiranje. Seveda je tudi za to primerna, čeprav ji manjka daljših goriščnic. Toda njene tehnične in uporabniške lastnosti želijo dati več na drugih področjih.
Za navadno kompaktno uporabo ima za večino družinskih fotografov previsoko ceno (cca. 520€). Tudi 4X-no razmerje med goriščnicami (28 ��" 112mm) je za današnje razmere in tudi želje, skromno.
V kameri je manjša Li-Ion baterija, zato za popotniško fotografijo obvezno izberite še dodatno.
Vendar kamera Olympus XZ-2 iHS zna bolj zahtevnim fotografom še kako dobro služiti takrat, ko si s seboj žele še dovolj majhno, trpežno in po funkcijah zelo zmogljivo kamero.
Objektiv je zelo oster, z bližnjimi motivi se zaradi odprtih zaslonk da lepo korigirati globinsko ostrino, obenem pa kamera nudi še RAW zapis in kreativne programske nastavitve (P, A, S, M). Ker ima objektiv odlično svetlobno moč, lahko v slabih svetlobnih pogojih pozno, zelo pozno dvigujemo občutljivost, kjer se začenja opazno slabšati kakovost zapisa.
Sliko lahko zajamemo s pritiskom na zaslon. Na prednjem delu kamere pod objektivom je funkcijski gumb, ki omogoča preklop med MF/AF ostrenjem, z vrtljivim obročem ob objektivu pa lahko v ročnem načinu premikamo ostrenje ali goriščnico.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com