Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Podvojena slika / Odboj svetlobe od filtra ali leč v objektivu

Avtor:Matjaž Intihar
13.11.2008 16:37

V desnem krogu lahko vidite zrcalno sliko motiva v močni nasprotni svetlobi. Napaka se največkrat zgodi zaradi filtra na objektivu. Slabši je filter hitreje so lahko težave. Fotografi, ki želijo iz fotografije tudi po tehnični plati iztisniti največ, se filtrov, predvsem pa cenenih objektivov izogibajo. Toda ti profesionalci ali znajo hraniti svoje objektive ali pa jih lahko zaradi dobrega zaslužka menjajo. Brez zaščitnega filtra so raze na objektivu hitro tu.

Predvsem ob močni nasprotni svetlobi lahko opazimo kakovost našega objektiva, ali pa napako pri uporabi določenih pripomočkov. Ko svetloba pade v objektiv se le ta od leč tudi odbija nazaj. In če leče ali poseben antirefleksni nanos nista kakovostna, se lahko zgodi, da vidimo odboj dela motiva na sliki. Največkrat pa se ta napaka pojavi ob uporabi cenejših zaščitnih, UV ali Sky Light filtrov. Na spodnji sliki lahko opazimo refleks motiva v močni protisvetlobi. Objektivi so prava znanost. Slabše so leče ali filter slabši bo končni rezultat. Filtri v digitalni tehniki nimajo več tako veliko vpliva na kakovost slike kot na filmu. Vendar vsem, ki želite zaščititi prvo lečo kakovostni zaščitni ali UV filter toplo priporočam.

(Bralcu, avtorju fotografije, ki mi je poslal fotografijo z vprašanjem se opravičujem za nepodpisano fotografijo. Mail sem že pred časom izbrisal, zato lepo prosim, da se mi še enkrat javi, da fotografiji dodam ime avtorja.)

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com