Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Panasonic DMC-F1

Avtor:Matjaž Intihar
02.12.2003 16:12
Panasonic DMC-F1. Aluminijasto ohišje, zanimiva oblika in barva in napis LEICA. Kombinacija, ki pritegne marsikaterega kupca, ki v fotografijo vstopa prego sveta zabavne elektronike.

Fotografu iz foto analognega sveta je to podjetje znano samo po elektroniki. Audiofilom pa ime Technics, katero je tudi pod velikim dežnikom imena Panasonic. V svetu digitalne foto tehnologije, pa se predvsem med kompaktnimi kamerami karte že močno mešajo. Ni rečeno, da je kamera z foto imenom boljša od tiste, ki jo poznamo samo iz sveta zabavne elektronike. Večina elektronskih delov, ki je vgrajeno v foto zveneča imena so tako po razvojni kot tehnološki poti plod elektronskih podjetij. Le ta morajo samo narediti ohišje, nekje kupiti objektiv in dobra digitalna kamera je tu. Kako pa jim uspeva narediti ohišje in katero optiko uporabljajo pa je drugo vprašanje. In Panasonic je pokazal, da zna narediti tako elektroniko, kot izbrati pravega partnerja za sodelovanje. Koliko pa to koristi foto partnerju pa je drugo vprašanje?

Sam med digitalnimi kompaktnimi kamerami preizkusim samo tiste, ki me zanimajo zaradi nečesa več. Ali je to večje zanimanje uporabnikov za določeno kamero, specifična možnost uporabe, prava kompaktnost ali pa njena uporabnost.

DMC-F1. Kamera ima kar nekaj skupnega s Panasonic filozofijo, ki so jo pokazali tudi z vstopom v F1 preko podjetja Toyota. In če ima Olympus kamero mju 400, ki je nekako povezana s F1, oziroma je to prva uradno Ferrari foto kamera, potem se tudi za giganta kot je Panasonic spodobi da pokaže kamero, ki je tudi povezana s hitrimi športi. No vsaj z barvo in več posnetki v sekundi.

Kamera me je prijetno presenetila. Pa ne iz pogleda oblike, škrlatno rdeče barve, aluminijastega ohišja ali super tehničnih podatkov. Le ti sploh niso nič posebnega. Kamera je za mene zanimiva predvsem zaradi izredne enostavnosti uporabe. Vse na ohišju se mi zdi zelo logično in enostavno. Malo gumbov, ti so na pravem mestu s pravimi funkcijami. Na srečo različnih funkcij niti ni veliko. Dosegljive so samo tiste najbolj fotografsko osnovne, s še nekaj digitalnimi začimbami. Na kameri niti ni zapisa koliko Mega točk premore. Bravo Panasonic.

Vse na svojem mestu. Gumbov in lastnostni ni veliko. In to je dobro. Le za kaj bi družinski fotograf kamero s 1000+1 nastavitvijo.

Logične programske nastavitve nas same vodijo k načinu izbire zajema motiva. Na sredini pa je hitri gumb za izbiro zajema štirih posnetkov v sekundi. Naj se ve, da je Panasonic sponzor ekipe Totota v F1.

In to je tisto kar fotograf potrebuje. Enostavnost uporabe in kakovost slike, ki uporabnika kamere zadovoljuje za namen fotografiranja. Kamera pa z obliko, zanimivo rdečo metalno mat barvo, kompaktnostjo čvrstim aluminijastim ohišjem in predvsem zelo enostavno uporabo nakazuje za katere uporabnike je namenjena. Želi ugajati vsem, ki jim tudi oblika in vpadljivost kamere pred drugimi da veljavo. Ga ni bilo, ki je nebi želel vsaj prijeti v roke. Seveda pa svoje naredi še en argument. Ko kamero vključimo, se odmakne zaščitna lamela izpred objektiva in prikaže se mogočni napis LEICA. Vsaj za fotografa je to ime močan magnet. In napis na objektivu pritegne. No, da bi zaradi tega bila slika kaj bolša nimam argumementov. Vidi pa se, da pri Panasonicu razmišljajo odprte glave in vzamejo najboljše ime.

V kameri je zmogljiva Li-Ion baterija in reža za SD kartice. TFT zaslon je dober, iskalo samo za okras, tudi bliskavica ni bog ve kaj, oziroma v ničemer ne odstopa. Toda vse ne more biti na svojem mestu. Tega nobena kamera nima.

Poleg DMC-F1 sem preizkusil še kompaktno kamero LC-33.

Torej. DMC-F1 je kamera ki je po mojem mnenju za družinskega fotografa odlična. Brezpredmetno je naštevati funkcije, kaj ima in kaj nima. Saj le to samo otežuje nakup in zelo malo pove o kakovosti kamere. In če želite kakovostno kamero, z enostavno uporabo je DMC-F1 prava kamera za vas. Seveda pa vam mora biti novo fotografsko ime Panasonic všeč, prav tako oblika in barva. No to zadnje se da izbirati. In če vas fotograf zaradi imena Panasonic malo zbode "kaj pa imaš to"? Samo prižgite kamero in prikaže se magična beseda LEICA! Vsak fotograf bo vedel za kaj se gre. Seveda pa se ne spuščajte v debate ali je to pravi Leica objektiv ali ne. Za vas je! Vam lahko dokaže, da ni?

In na koncu cena: 108.000 SIT

Uvoznik: Petra Marketing d.o.o. Ljubljana

In še nekaj fotografij posnetih s DMC-F1.

Barve so kljub turobnemu oblačnemu vremenu dovolj zasičene.

Na manjši oddaljenosti bliskavica dobro deluje. V temnejših prostorih in pri fotografiranju bolj oddaljenih motivov pa je prešibka.

Posnetek preko stekla na analognega fotografa.

Avtomatika zadovoljivo poskrbi, da bo vaša fotografija dobro osvetljena.

Nikoli ni dobro, da si prvi v vrsti.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com