Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

Pentax DA* 16-50 f2.8, DA* 50-135 f2.8 in DA* 200mm f2.8 / Preizkus objektivov

Avtor:Matjaž Intihar
02.06.2008 16:40
Stran:
Igor Vizec

Nova serija Pentaxovih objektivov z oznako DA* je namenjena najzahtevnejšim uporabnikom, ki od objektivov pričakujejo izredne optične lastnosti, dobro izdelavo ter hiter, tih in natančen autofokus. Ti objektivi predstavljajo vrh ponudbe Pentaxovih objektivov in so sinonim za kakovost.

Toda ali to vedno drži?

 

 

Splošen opis DA*

 

Kot vsi objektivi iz družine DA* so tudi ti trije »weather resistant«, kar nam omogoča, ob uporabi s K10D ali K20D, fotografiranje tudi na dežju, snegu ali pa celo sredi puščave brez bojazni, da bi nam vlaga ali prah prišel v objektiv ali v fotoaparat.

 

Prav tako ima DA* serija prenovljen sistem ostrenja. Za razliko od kardanskega prenosa uporablja t.i. SDM (Supersonic Drive Motor) v samem objektivu kar omogoča hitrejše in predvsem veliko tišje ostrenje. Uporabnik bo že ob prvem ostrenju opazil, da je skoraj neslišno, kar je zelo velik napredek od ostrenja s kardanskim prenosom. Tako je Pentax s SDM odpravil še zadnjo večjo pomanjkljivost – glasno ostrenje dosedanjih FA in DA objektivov.

Omenjena trojica ima tudi Pentax Quick-Shift sistem, ki omogoča ročno ostrenje brez preklopa na MF način ostrenja. Tako lahko uporabnik v situaciji kjer AF ne more pravilno izostriti (zaradi premalo kontrasta ali premalo svetlobe) sam hitro koregira ostrenje. Vsi trije objektivi imajo notranje ostrenje – prednja leča na objektivu se ne vrti. To omogoča enostavno uporabo filtrov. Prav tako je vsem objektivom priložena sončna zaslonka.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com