Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax *ist D in Canon EOS 300D že pri nas

Avtor:Matjaž Intihar
05.09.2003 15:22
 

PENTAX *ist D. Napovedana je bila že za maja 2003. Takrat bi bila prava uspešnica. Sedaj pa bo to kamera, ki bo zadovoljila predvsem dosedanje Pentax uporabnike.

Digitalne kamere prihajajo na tržišče kot rastejo sedaj gobe po dežju. 3. septembra sta pri nas že kameri, ki jih ljubitelji teh znamk že nestrpno pričakujejo. Pentax *ist D in Canon EOS 300D. Seveda samo kot vzorčna modela, ki še nista namenjena resnemu preizkusu. Prodaja kamer bo stekla šele konec septembra.

1 : 1. EOS 300D in *ist D. Pogled na kamero in predvsem občutek v roki je stvar osebnega okusa.

Čeprav kameri ne moremo metati v enaki koš, pa jih primerjam že iz pogleda istočasne možnosti preizkusa.


Obe kameri imam že na preizkusu. Vendar na žalost sta to le vzorčni kameri. Torej ne ocenjujte kakovosti fotografij prekmalu. Predvsem Pentax zna z novimi algoritmi še marsikaj popraviti v kakovosti slike. Tiste prave, dokončne kamere s katerimi bom lahko naredil pravi preizkus pa pridejo na naš trg šele konec septembra. Toda prvi občutek in zmožnosti si že lahko ogledam. Koliko boljše pa bodo potem na prodajnih policah pa bomo videli kmalu.

*ist D v ozadju EOS D60. Pogled na velikos ohišja.

*ist D. Vedite kamera še ni namenjena preizkusu kakovosti slike. Vendar me je vseeno zanimala primerjava s EOS 300D. *ist D deluje v standardnem načinu v najnižji ločljivosti 200 ISO. Zato sem tudi primerjavo naredil pri tej občutljivosti. Nato pa sem šel tudi navzgor v višje ločljivosti. O čemer pa bo več zapisanega v preizkusu. Barve so nekoliko preblede še nasploh če povem, da je bilo fotografirano v pozni popoldanski svetlobi. Vendar to je moje mnenje. Nekdo si višje zasičenosti barvn niti ne želi, oziroma to lahko kompenzira z nastavitvijo v programu kamere ali pa potem v računalniku. Objektiv 18 -35 mm, f/16, čas 1/250 sek, ISO 200.

EOS 300D in objektiv 18 - 55 mm EF-S, f/16, čas 1/250 sek, ISO 200. Na vseh posnetkih sem opazil da so barve za odtenek prezasičene. Zopet za moj pogled. Vendar pa že nekaj časa opažam, da je Canon s svojim CMOS senzorjem in algoritmi na kakovostnem vrhu. Tudi med EOS D60 in Olympus E-1, zaenkrat nisem opazil večje razlike v kakovosti slike. Seveda pa E-1 še ni bila dokončna verzija.

EF-S 18 - 55 mm pri 18mm. (sample camera )

Pentax 18 - 35 mm pri 18mm. (sample camera )

EF-S 18 - 55 mm pri 35mm. (sample camera )

Pentax 18 - 35 mm pri 35mm. (sample camera )


Čez vikend bom pretenstal kameri in napravil prvo oceno.


Na kameri PENTAX *ist D pa sem že našel zanimivo lastnost. Na njo pašejo tudi objektivi srednjeformatnih PENTAX kamer, pa še časovna avtomatika deluje. Prav tako lahko s posebnim adapterjem na kamero najsodobnejše tehnike privijete objektive z navojem M42. Torej če boste v digitalni svet skočili direktno iz vaše 30 let stare Practice so vaši objektivi na *ist D še vedno uporabni.

Na PENTAX *ist D lahko nastavimo množico objektivov iz različnih kamer. Zanimiva rešitev predvsem za lastnike kamere PENTAX 645. Na sredini srebrn obroč, ki nam omogoča naviti strejše objektive navoja M42. Zanimivo je tudi to, da nam deluje časovna avtomatika.

PENTAX *ist D in objektiv iz kamere PENTAX 645 formata 4,5 X 6 cm, s konverterjem.

PENTAX *ist D in objektiv PENTACON - CARL ZEISS JENA 135 mm, z navojem M42.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com