Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Pentax smc DA* 50-135mm f/2.8 ED (IF) SDM / dober kompromis goriščnic za APS-C format

Avtor:Matjaž Intihar
10.02.2011 19:53
Stran:

 

 

Včasih je lahko neobremenjenost celo prednost. In Pentax se ne obremenjuje s kamerami polnega 35mm formata. Tako lahko ob izdelavi novih objektivov razmišlja drugače in išče nove, drugačne poti. Že v dobi filma so nastali zum objektivi s srednjimi ozkimi goriščnicami od 80-200mm in svetlobno močjo f/2,8. Na to so proizvajalci zamenjali spodnjo goriščnico s 70mm, da so lepo dopolnili svoje 24-70mm objektive z nadaljevanjem goriščnic. V digitalni dobi smo dobili kamere DSLR z manjšimi tipali. Osnovni objektivi z dobro svetlobno močjo za te kamere se končujejo z goriščnico okoli 50mm. In če so bili in so še za 35mm kamere koti zajema kot ga dajo objektivi 70-200mm »zakon«, zakaj naj ne bi bili tudi za kamere z manjšimi APS-C tipali.

 

 

 

 

Tako je Pentax naredil objektiv Pentax smc DA* 50-135mm f/2.8 ED (IF) SDM, ki nudi kote zajema, kot jih imajo v 35mm razredu, 70-200mm objektivi. Pametno?
Pentax uporabniki so zaradi te goriščne kombinacije dobili dokaj majhen in optično zmogljiv objektiv. Drugim, ki takega objektiva med svojimi proizvajalci nimajo, se lahko zdi ta kombinacija čudna. Večina tako ali tako misli, da jim vedno primanjkuje dolgih goriščnic. Toda kompromisi so vedno dovoljeni in ko enkrat imaš, preizkusiš, znaš iz vsake kombinacije povleči nekaj zanimivega in uporabnega.

 

 

 

 

 

 

 

Videz, velikost, teža
Ob podatku, da je to objektiv s svetlobno močjo f/2.8, hitro ugotovimo, da je še vedno dovolj kompakten.
V dolžino meri 136mm, širok je 76.5mm. Premer filtra je 67mm, teža s sončno zaslonko 765g.

 

 

 

 

 

 

 

Konstrukcija
Objektiv Pentax smc DA* 50-135mm f/2.8 ED (IF) SDM je iz serije DA*. Kar pomeni najboljšo Pentax izdelavo in zaščitenost ohišja proti vlagi, dežnim kapljam, prahu...

 

 


Puščavski pesek se prilepi na vse. Objektiv je odlično zaščiten, saj v njega ni prišel.

 

 

Zunanjost objektiva je iz trdne plastike, notranjost iz aluminija. Goriščnice 50 do 135mm nam prinesejo v razmerju s 35mm razredom kot zajema enaka goriščnicam 75-203mm.
Obroča za premik goriščnice, kot za ostrenje sta zelo široka in lahko vodljiva. Ostrenje in menjava goriščnic poteka preko notranjih leč, za to objektiv ne spreminja velikosti. Med obročema je skala s številkami glede oddaljenosti in večji gumb za premik med AF in M načinom ostrenja.
Objektiv Pentax smc DA* 50-135mm f/2.8 ED (IF) SDM je sestavljen iz 18 leč, ki so postavljene v 14 skupin. Tri leče so ED, posebej brušene z minimalno disperzijo svetlobe. Zaslonka ima 9 lamel, kar doprinese k lepo okroglemu zarisu snopov svetlobe in s tem povezano lepo neostrino ozadja.

 

 

 

 

 

 

 

Bajonet
Nastavek za kamero je klasični KAF, izdelan iz kovine. Objektiv ima poleg vgrajenega motorčka za ostritev, še nastavek za kardansko vodilo iz kamere na samem obroču.

 

 

 

 

 

 

 

Ostrenje
Pentax ima v novejših objektivih višjega razreda vgrajen hitri in tihi SDM motorček. Ostrenje je res hitro in tiho, bolj kot od motorčka v objektivu pa je hitrost odvisna od moči svetlobe na motivu. V slabih svetlobnih pogojih se opazi, da Pentax ostritveni sistem ni tako občutljiv in hiter kot pri konkurenci.
Objektiv ima oznako IF, kar pomeni, da se za izostritev izkorišča notranji komplet leč in se ob premiku ne podaljšuje. Prav tako se pri izostritvi ne vrti prednja leča, kar je zelo dobrodošlo pri uporabi polarizacijskega filtra.
Ročno ostrenje poteka preko prednjega obroča. V primeru ročne ostritve nas ob premiku obroča in izostritve, kamera na to s piskom in rdeče obarvano ostritveno točko opozori.

 

 

 

 

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com