Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Photoshop - Action / Več funkcij z enim klikom

Avtor:Matjaž Intihar
25.12.2003 23:53

V Photoshopu je med najbolj uporabnimi orodji rezervirano mesto za akcije (oz. če vam je ljubše - skripte ali makro ukaze). Predstavljajte si da imate okroglih 100 fotografij, ki jih želite spraviti na internetno galerijo. Fotografije je seveda pred objavo potrebno primerno obdelati, v skrajnem primeru samo pomanjšanje na velikost, ki bo sprejemljiva za večino obiskovalcev saj ne želite da bi čakali po par minut da se stran naloži.
Namesto da venomer ponavljate ene in iste ukaze jih med obdelavo prve enostavno posnamete v akcijo in zadeva bo tekla naprej brez vaše intervencije še za ostalih 99.


 

primer palete akcij

 

Tu imate primer palete akcij, ki jo odprete v meniju window -> actions in oštevilčene določene funcije, ki jih bom razložil po vrstnem redu.

1.) STOP ACTION - deluje pri predvajanju ali snemanju akcije

2.) RECORD ACTION - prične snemanje akcije ali doda nove korake na koncu akcije (če je izbran določen korak v akciji nadaljuje s snemanjem za tem korakom)

3.) PLAY ACTION - začne z izvajanjem akcije v primeru da je izbrana akcija. Če je izbran korak znotraj akcije začne z izvajanjem od tega koraka naprej.
Lahko izvajate samo določen korak v akciji na dva načina. Označite korak in med držanjem tipke CTRL (na Jabolčnih mislim da se temu gumbu reče COMMAND) kliknete na gumb PLAY ali pa med držanjem CTRL (COMMAND) dvokliknete na korak.

4.) CREATE NEW SET – ustvari nov set akcij. Potrebno predvsem v primeru, ko želite akcije izvažati na drug računalnik

5.) CREATE NEW ACTION – ustvari novo akcijo, od vas zahteva da jo poimenujete, ji določite v katerem setu domuje, dodate bližnjico gumbov ter barvo gumba v primeru da imate akcije urejene v BUTTON MODE (več o tem kasneje)
Akcije in sete znotraj palete enostavno premikate po principu drag and drop. Če set ali akcijo odpeljete do ikone smeti oziroma gumba...

6.) DELETE se od njih lahko za večno poslovite saj ne obstaja možnost UNDO.

7.) AKCIJA

8.) SET AKCIJ

9.) DODATNE MOŽNOSTI


 

10.) DIALOGUE CHECKBOX – V primeru da je ta možnost vključena za celo akcijo ali set bo pri vsakem koraku akcije uporabnik dobil možnost nastavljanja vrednosti koraka (kjer je to možno seveda). Če je označena samo za določen korak se o akcija ustavila samo na tistem koraku.

Praktična uporaba: želite da se akcija ustavi pri koraku Gaussian Blur in vam ponudi možnost nastavljanja vrednosti.


 

 

Še nekaj nasvetov:

- Dvoklik na določen korak v akciji vam odpre okno s parametri za ta korak in omogoči da jih ponovno nastavite (primer: gaussian blur prestavite iz radius 1pixel na 1.2)

- Če kliknete na ikono (9) se vam odpre obilo novih možnosti. Med njimi so bolj pomembne:

BUTTON MODE: vse akcije v paleti so predstavljene v obliki gumbov s čimer "izgubite" možnost pregleda nad dogajanjem.

 

INSERT STOP

 

vpišite sporočilo drugim uporabnikom kar v potek akcije

- v akcijo lahko vstavite neko sporočilo -> primer: Ko se akcija ustavi na tem koraku se uporabniku pojavi sporočilo. Recimo: v naslednjem koraku nastavi xx in yy vrednosti. 

 

PLAYBACK OPTIONS - na izbiro imate: pospešeno izvajanje, izvajanje po korakih in pavzo med vsakim korakom za določeno število sekund

LOAD ACTIONS - če vam nekdo po emailu pošlje akcijo jo na ta način naložite v svojo paleto

SAVE ACTIONS - obratni primer od LOAD ACTIONS


 

 

Za konec pa še dejanska uporaba na imaginarnem primeru:

Imam fotografije, ki jih želim poslati po emailu. Vse so potrebne manjših barvnih popravkov, pomanjšanja na uporabniku prijazno velikost ter ostrenja (posledica interpolacije je zmanjšana ostrina).

Torej... ustvarim novo akcijo in jo poimenujem EMAIL. Ker je sedaj aktivna (gumb record sveti) se bo zapisoval vsak korak, ki ga naredim (seveda je možen UNDO itd).
Ker sem rekel da je potrebna manjša barvna korekcija bom uporabil kar ukaz Auto Levels (Image -> Adjustments),
sledi pomanjšanje (Image -> Image Size),
pa ostrenje z Unsharp Mask (v prihodnje USM, najdete ga pod Filter -> Sharpen -> Unsharp Mask)
in za konec še shranjevanje (File -> Save as).
Snemanje akcije zaključim z gumbom STOP.

Da preneham z mučenjem in ponavljanjem istih ukazov za vse ostale fotografije bom od sedaj naprej samo še pritiskal na gumb PLAY in naloga je končana.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com