Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Photoshop / Črno belo z barvami

09.03.2004 21:58

avtor: Primož Jerončič

Velikokrat ste že opazili zanimive slike pri katerih je bil del ali večina slike spremenjena v črno belo sliko. Izdelava takih fotografij je bil v preteklosti zapleten postopek, danes pa je s pomočjo programov kot npr. Photoshop dokaj preprost postopek. Dva od načinov za izdelavo takih slik bom poskušal prikazati v naslednjem članku.
Načinov za izdelavo delno črno belih slik je verjetno toliko, kot je uporabnikov, ki se tega dela lotevajo. Zaradi tega prikazani načini niso neka v naprej postavljena pravila, ampak le predlogi za razmišljanje o dodatnih možnostih, ki se ponujajo z uporabo programa Photoshop.
Uporabo orodij za označevanje določenih delov slike (selection tool, magic wand...) in nato pretvarjanje teh področij slike v črno belo sliko, ne bom opisoval, saj so to prvi načini, katere uporabnik sreča pri izdelavi takšnih slik. Poskusil bom opisati dva načina, ki pripeljeta do istega rezultata z manj dela. Vsak način izdelave delno črno belih slik pa je odvisen od namena uporabe končnega izdelka, ter tudi časa, katerega ste ga pripravljeni vložiti v izdelavo take slike.
 

1. Način – spreminjanje zasičenosti posameznih barv

 

Glavno orodje za izdelavo delno črno bele slike s spreminjanjem zasičenosti posameznih barv se najde v meniju Image > Adjustments > Hue/Saturation (bližnjica: Ctrl+U). Večina uporabnikov že pozna to orodje, vendar uporabljajo le osnovno funkcijo tega orodja. Poleg osnovne funkcije spreminjanja zasičenosti celotne barvne skale, pa lahko s tem orodjem spreminjamo zasičenost tudi posameznim barvam.

 

 

Na moji sliki sem se odločil ohraniti samo rdečo in modro barvo tekmovalnega dresa, medtem ko bom vse ostale barve spremenil v črno belo skalo. Najprej izberemo orodje za spreminjanje zasičenosti barv Hue/Saturation, nato pa spremenimo zasičenost na minimalno vrednost (-100) za vse barve, razen za rdečo in modro. Barve izberemo v meniju Edit (št. 1 na sliki). Za bolj natančno izbiro barv pa lahko uporabimo barvno lestvico (št. 2 na sliki) in drsnike orodja za spreminjanje zasičenosti barv. Rezultat dobljen v nekaj sekundah je viden na sliki 3.

 

 

Ker je v ozadju slike še nekaj ljudi oblečenih v rdeče modra oblačila in ker želimo obdržati barve samo na glavnem objektu (tekačici na smučeh) je potrebno še nekaj dela preden bo slika dokončana tako, kot smo si želeli.

Če želimo označiti vse preostale neželjene objekte rdeče in modre barve lahko uporabimo orodje za označevanje Lasso, ali pa izberemo orodje za maskiranje - Edit in quick mask mode (št. 1 na sliki). Ko smo v maskirnem načinu lahko izberemo željeno orodje za risanje (svinčnik, čopič, ...) in s samim risanjem označimo željen predel (št. 3 na sliki).

 

Ko smo označili vsa območja, katera moramo še spremeniti v črno belo sliko, preidemo zopet v normalen način (ang. Edit in standard mode) s pritiskom na gumb na sliki označenim s številko 4. Ko smo zopet v standardnem načinu izberemo še inverzno selekcijo (meni: Selection -> Inverse) tako, da dobimo označen željen del slike. Sedaj lahko zopet uporabimo orodje za spreminjanje zasičenosti barv, katerega najdemo v meniju Image > Adjustments > Hue/Saturation, in spremenimo zasičenost barv celotnega označenega dela slike na minimalno vrednost (-100).

 

S tem smo v nekaj minutah, brez zamudnega dela z orodji za označevanje, dobili črno belo sliko pri kateri je določen objekt še vedno v barvah.

 

 

2. Način – uporaba plasti in brisanje določenih predelov

 

Za začetek si naredimo dodatno plast (lahko tudi dve, če želimo originalno plast za vsak slučaj pustiti nespremenjeno) z ukazom Layer > Duplicate Layer, katero bomo nato uporabili za tisti del objekta, kateremu želimo ohraniti barve. V primerih, ko je prehod med ozadjem in predmetom, kateremu želimo ohraniti barvo, dovolj kontrasten, lahko uporabimo več plasti (ang. layers), pri katerih spodnjo plast spremenimo v črno belo sliko z uporabo ukaza Image > Adjustments > Desaturate. S tem orodjem spremenimo zasičenost barv celotne plasti tako, da celotna aktivna plast (št. 1 na sliki) postane črno bela slika.

 

Nato izberemo zgornjo plast, ki še vedno vsebuje celotno barvno paleto (št. 2 na sliki) ter pa orodje za brisanje (ang. eraser) (št. 1 na sliki). S tem orodjem izbrišemo celoten del slike, katerega želimo na končni sliki videti kot črno belo sliko. Pri brisanju nastavimo orodje za brisanje tako, da nima ostrih oz. trdih robov, ampak da deluje kot čopič. S takšnimi nastavitvami bodo robovi med preostalo sliko in pobrisanim delom lepo prehajali iz popolnoma netransparentne slike v transparenten del. V večini primerov prevelika natančnost ni potrebna, je pa pri izdelavi takšne slike potrebno že v naprej vedeti kako velika bo povečava končnega izdelka, saj je potrebno biti bolj natančen pri večjih povečavah, medtem ko smo pri manjših povečavah lahko manj natančni.

 

 

Ko smo pobrisali vse, kar na končnem izdelku ne želimo imeti v barvah, samo še prikažemo vse plasti skupaj, ter shranimo končen v željen format.

 

 

Sicer pa sem že na samem začetku napisal, da to niso neka pravila, ampak samo predlogi, kako se lahko iz programa, kot je Photoshop iztisne nekaj več. Zato miško v roke in na delo.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com