Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Photoshop Layers - Spoznavanje zelenjave po slojih

14.02.2004 20:48

avtor: Jernej Burkeljca

 

Tokratna učna ura magičnih trikov za začetnike se spet osredotoča na Photoshop in njegove bisere. Predstavil bom delo z layerji oziroma po domače sloji, plastmi ali kako drugače prosto po učenih slavistih.

Ne bom se spuščal v detajle ker ni nobene potrebe za kaj takega. Vse kar fotograf potrebuje so osnovne operacije, ki se jih lahko naučite v nekaj minutah ostalo pa odkrivajte po želji z malo domišljije. Photoshop je peskovnik, igrajte se in ustvarite kakšno umetnino iz peska.

 

 

Ogromna peščena skulptura v Dublinu. Na fotografiji je viden samo zelo majhen del.

 

 

 

Standardna paleta plasti. Do nje pridemo preko menija Window -> Layers

 

 

A – prostor kjer se pojavljajo razne ikone.

- Če je na plasti dodana maska bo prikazana ikona kot je v zgornjem primeru.

- Če kliknemo v ta prostor povežemo trenutno aktivno plast (označena modro) in to v kateri se je po kliku pojavila ikona verige. Vse kar storimo z aktivno plastjo se prenaša tudi na njeno povezavo.

- Ostaneta še dve možnosti. Lahko je prazen prostor (neaktivna plast) ali pa se pojavi ikona čopiča kar označuje trenutno aktivno plast, ki pa nima dodane maske

 

B – Add layer style. Bolj podrobno o tem kasneje.

V paleti se pod plastjo, ki smo ji dodali stile oz. efekte pojavi podskupina Effects kjer so našteti aktivni efekti.

 

C – Add layer mask. Maske so tako koristna zadeva, da jim bom namenil posebno učno uro.

 

D – Create new set. Po pravici povedano tega še nikoli nisem uporabil v resne namene. Omogoča nam obravnavanje plasti po skupinah predvsem za lažjo organizacijo v primeru velike količine (tudi 100 in več plasti lahko spravimo skupaj). Dodajamo skupne efekte itd. kjer bi obdelava vsake posamezne plasti bila nesmiselna predvsem pa zamudna.

 

E – Create new fill or adjustment layer. Tu notri se skrivajo prireditvene plasti kot sem nekje opazil da jih imenujejo. Torej Levels, Curves... vsak ima svojo funkcijo zato jih ne bom razlagal na tem mestu.

 

F – Create new layer. Zelo uporabno v primeru, ko želimo kopirati obstoječo plast. Po principu povleci in spusti željeno plast potegnemo nad to ikono in v paleti že imamo njeno kopijo.

 

G – Delete layer. Smeti... podobno kot novo plast ustvarimo jo lahko tudi izbrišemo. Potegni in spusti v smeti.

 

H – Blending Mode. O tem tudi raje kdaj drugič. Še naboljši nasvet, ki ga lahko ponudim je da eksperimentirate in sami opazujete rezultate. Ta možnost NE deluje na ozadju samo na plasteh nad njim.

 

I – S klikom na to ikono ugašate oz. prižigate vidnost plasti. Če želite pogledati kakšen je rezultat brez označene plasti jo enostavno ugasnete za trenutek.

 

J – Opacity oz. prosojnost plasti nastavljamo od 100% (neprosojna) do 0%. Kadar je efekt, ki ga ustvari plast premočan ga z zmanjšanjem prosojnosti »umirimo«.

K – kot vedno so s klikom na to ikono dostopne vse nastavitve in še nekatere dodatne možnosti naprimer izgled ikon v paleti.

 

 

Že na začetku sem omenil da ne bom našteval vseh lastnosti, ki nam jih ponujajo plasti ker jih je enostavno preveč in mnoge so za fotografe nepomembne. Z osnovnim znanjem, domišljijo in željo po odkrivanju in eksperimentiranju lahko sami odkrijete marsikaj.

Izpostavil bi še možnost dvoklika na ikono plasti v paleti. Če to storite na adjustment ali fill layerju se vam odprejo njihove lastnosti. V primeru Curves se vam naprimer odpre okno kjer popravljate krivuljo in rezultat izživljanja spremljate v živo.

Če to storite na navadni plasti pa se vam odpre okno Layer style katerega sem omenil zgoraj. Tu lahko nastavljate vse od načina mešanja (blending mode) do efektov in stilov (drop shadow itd.) ter njihovih lastnostih.

 

 

Pravi peskovnik z množico igrač. Možnosti je preveč za kratek opis. Raziskujte...

 

Če so kakšne nejasnosti ali dodatne želje vprašajte na forumu.

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com