Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Photoshop - Mask

12.04.2004 20:54

avtor: Jernej Burkeljca

 

Kaj sploh so maske? Predstavljajte si neko folijo, ki jo odstranjujete ali dodajate in s tem regulirate koliko se vidijo spodnje plasti. V osnovi je maska črnobela plast. Tam kjer je popolnoma bela je neprosojna, popolnoma črna pa spusti skozi prav vse. Kar je vmes sivine temu ustrezen odstotek se vidi skoznjo.

 

Photoshop dejansko pozna tri tipe mask. Quick Mask, Layer Mask in Vector Mask. Vector Mask je v fotografiji skoraj neuporabna zadeva zato jo bom izpustil. Kako pridemo do drugih dveh ter kakšen je njun namen pa lepo po vrsti...

 

Quick mask najdemo v paleti orodij takoj pod območjem izbora barv. Tam sta dve ikoni: Edit in standard mode ter Edit in Quick mask mode, med obema pa lahko preklapljamo tudi s tipko Q.

Standardni in Quick mask sta načina selekcije. V standardnem načinu za označevanje selekcije uporabljamo recimo laso, magično palčko (magic wand), marquee tool itd. Za isto nalogo pa lahko uporabimo Quick mask s katero željeno selekcijo pobarvamo. S črno barvo območja odstranjujemo iz selekcije, z belo pa dodajamo.

Tudi ko imamo selekcijo že narejeno lahko enostavno preklapljamo med različnimi načini za lažjo vizualizacijo ali natančno obdelavo. Lasje so en tak tipičen primer, ko je potrebna velika natančnost in si nekdo lahko zelo pomaga z drugačnim načinom izbire.

 

Layer mask je zelo podobna po principu delovanja kot Quick Mask. Lahko jo dodamo vsaki plasti razen ozadju (background layer) in s tem nadzorujemo kakšen efekt dosežemo na lokalni ravni (globalno lahko to storimo enostavneje z zmanjšanjem prosojnosti plasti).

 

Pred praktičnim primerom pa še razlaga orodja.

 

 

legenda

 

A – navaden čopič. Ni pomembno katero orodje se uporablja za barvanje (npr. paint bucket tool), izberite najbolj ustreznega za nalogo. Čopič ima prednost vsestranske uporabnosti. Z zmanjševanjem radija povečujete natančnost, z velikim radijem pa hitro prebarvate celotno površino. Za samo delno odstranitev maske orodju zmanjšate učinek z nižanjem prosojnosti.

Nastavitve orodij se nahajajo levo zgoraj pod glavnimi meniji.

 

 

Zgoraj levo so zbrane nastavitve za posamezno orodje

 

B – s klikom na to ikono hitro zamenjate primarno in sekundarno barvo. Isto dosežete s pritiskom na tipko X.

 

C – V primeru, ko nista izbrani črna in bela barva ju s klikom na ikono enostavno prikličete nazaj. Ekvivalent na tipkovnici je D.

 

D – Izbira med Edit in standard mode ter Edit in Quick mask mode. Ekvivalent na tipkovnici je Q.

 

E – Add layer mask in Add vector mask

 

Opozoril bi še na pazljivost pred barvanjem. Prepričajte se da je izbrana maska (klik na ikono) in da je aktivna črna oz. bela barva.

 

 

Gremo na praktični primer...

Fotografija iz Walesa, brez obdelave izredno nekontrastna zaradi poletne meglice. Čez sem dodal plast (kopijo ozadja) v načinu (blending mode)  hard light. Bolje ampak še vedno ne to kar bi si želel. Dodam, še eno, pa še eno... in fotografija je že bolj všečna.

Ampak... trava in hribi so res postali prav stereotipno zeleni toda prej lepo vidna ovca je kar naenkrat postala snežno bela gmota brez detajlov.

 

 

za lažjo predstavo kakšna je bila fotografija pred obdelavo sem odstranil masko na dveh predelih.

 

Rešitev je seveda v dodajanju maske s katero bom odstranil efekt zgornjih plasti in spet pridobil lepo vidno volno (mislim da ni merino) ;)

 

 

zamaskirajmo volka

 

Ker sem uspel prežgati še nekatere predele jih z zmanjšano prosojnostjo čopiča samo delno popravim in fotografija je postala kičasta valižanska razglednica.

 

mt. Snowdon, Wales
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com