Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Polet z balonom in snemanje iz zraka

24.04.2004 21:59

avtor: prof. Marko Gorenc

Pogled iz notranjosti balona. Ta posnetek in tisti s pogledom na cirkus sta posneta s kamero EOS 10D. Ostali s kompaktno kamero C-5050.

 

Prvi balon je poletel leta 1783 v Parizu. Poznamo tako imenovane plinske balone, ki so polnjeni s plini: vodik, helij, metan, kateri pa se redkeje uporablja in kasneje amoniak, ki se ni obnesel. Ti baloni so lahkoleteli višje in dalj časa kot toplozračni, pri katerih je bila večja težava gorivo, saj so kurili na balonu in tako segrevali zrak v kupoli.

 

Danes prevladujejo v glavnem toplozračni baloni, saj so ekonomsko gledano cenejši od plinskih. Plin je sila drag, po končanem poletu pa se ga ne da uskladiščiti in se ga mora spustiti v zrak. Toplozračni baloni so se po letu 1960, ko so se razvili kvalitetnejši propanski gorilci razširili tudi zaradi nižjih stroškov, čeprav so slabše vodljivi in ne dosegajo takšnih višin kot plinski baloni.

 

Za uravnavanje višine leta oziroma za dvig potrebuje balon 10 do 15 stopinj Celzija razlike v toploti zraka v kupoli glede na temperaturo zunanjega zraka. Današnji baloni premorejo temperature zraka v kupoli od 120 do 150 stopinj Celzija, odvisno od materiala ( najlon, poliester ) in seveda višine poleta. Višine pa ne spreminjajo le zaradi razgleda ali rekordov ampak predvsem zato, ker vetrovi v različnih višinah pihajo v različnih smereh in tako spremenijo smer letenja balona.

 

Taki baloni spadajo v komercialni razred ( več kot 4 potniki in pilot ), ostali pa so športni baloni ( do 4 potniki in pilot ).

 

Vsi pa so opremljeni z navigacijskimi inštrumenti in radijsko postajo za povezavo pilota s kontrolo letenja in zemeljsko ekipo, ki spremlja balon v vozilih za prevoz potnikov in samega balona.

 

 

Pogled na cirkus Moira Orfei na Rudniku.

 

 

Posneto z ozkim kotom in od daleč.

 

 

Posneto s širokim kotom in konverterjem, proti robovom oz. vogalom je zamaknjen oz. neoster, kar se pogosto zgodi zaradi naglega premikanja kamere.

 

Že od malih nog sem imel željo po fotografiranju iz zraka. Razmišljal sem celo o izdelavi malega balona na plin, s katerim bi dvignil fotoaparat in z višje perspektive posnel nekaj zanimivih fotografij, saj sem sanjaril o čudovitih posnetkih sončnega vzhoda in zahoda.

 

Veliko let kasneje se mi je uresničila želja, da sem posnel nekaj zanimiv fotografij iz zraka na mojem prvem poletu z balonom. Takrat sem imel s seboj le »trotlzihr« kamero, katero pa sem s pridom uporabili in posnel zanimive posnetke Ljubljanskega gradu z okolico, vendar ne preveč pozorno saj sem predvsem izredno užival v samem poletu tik nad krošnjami dreves na Ljubljanskem gradu.

 

Ne glede na prav posebne in svojstvene vtise pri nadaljnih dveh poletih pa prav gotovo nikoli ne bom pozabil prvega poleta, ker je bil pač prvi z nepozabnim krstom in vpisom svečane listine ob podelitvi stanovskaga naziva, kar daje še poseben pečat ne glede na vso ostalo romantiko.


Pred časom sem ponovno letel sem z balonom Balonarskega društva Barje in sicer že drugič z njihovim, trenutno največjim balonom BTC, ki sprejme do 9 potnikov in pilota. Od dna košare meri v višino približno 26 metrov, kupola pa premore 5100 kubičnih metrov prostornine. Kupolo napolnijo s pomočjo ventilatorja z zrakom, nato pa začnejo ta zrak segrevati, da se preje napihnjena in ležeča kupola dvigne v zrak.

 

Posnel sem nekaj zanimivih fotografij Ljubljane (Trnovo,  Stara Ljubljana, okolica Križank z gradom ter v smeri proti Viču preko Ljubljanskega barja do Vnanjih Goric).Ob tem mojem drugem poletu z balonom sem uporabljal digitalno kamero OLYMPUS C-5050. Nastavil sem optimalno resolucijo HQ 3200 x 2400 glede na spominsko kartico.

Pri ostalih nastavitvah sem dodal sharpnes 1+, kontrast sem odvzel –1, ostril sem pretežno z avtofokusom in meril točkovno nekaj dotografij, sicer pa večino z ESP meritvijo. Skoraj pri vseh posnetkih sem uporabljal tudi širokokotni konverter.

 

Moj tretji sicer nekoliko krajši polet nad trgovskim centrom E.Leclerc in cirkusom Moire Orfei pa mi je omogočil veliko več zbranosti in natančnosti pri snemanju, saj sem letel s tako imenovanim športnim balonom za tri osebe sam s pilotom Gregorjem Trčkom. Ta dan sem snemal s kamero CANON 10D v maksimalni velikosti zapisa JPEG. Ostril sem ročno, svetlobo pa največkrat meril na celi površini ESP. Pri obeh snemanjih sem uporabil avto whitebalans predvsem zaradi spremenljivega položaja balona in sebe na njem. Seveda je najlažje snemati s svetlobo v hrbet, kar pa žal ni vedno mogoče; odvisno od velikosti balona oziroma košare in števila potnikovv njej. Prepričan sem, da vse nevšečnosti nadomesti ali pa opraviči sorazmerno počasno letenje, saj ni treba prositi pilota za še en krog za boljšo fotografijo kot na primer pri letenju z letalom ali helikopterjem.

 

Fotografije so naknadno minimalno obdelane v ostrini, gostoti in barvnem kontrastu ter redko v izrezu.

 

 

Posnetek je narejen protisvetlobno.

 

 

Posneto z maksimalnim širokim kotom in konverterjem.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com