Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Postarajmo fotografije

24.02.2005 15:28

Mnogi ljubitelji fotografije še vedno prisegajo na stare, preizkušene načine izdelovanja fotografij. Morda se ne morejo navaditi na novo tehniko ali pa jim je (časovno) ljubše, da počasi naredijo kakšno staro fotografijo zase lepo v miru. Imamo kar nekaj navdušencev, ki prisegajo samo na črno belo fotografijo, spet drugi samo na barvno, poznam pa nekaj takšnih, ki prisegajo na » postarane » fotografije. In te si oglejmo danes.

 

Kar nekaj naših zvestih bralcev nas je zaprosilo, da bi v člankih omenjali tudi programe za obdelavo fotografij, ki so brezplačni, imajo pa nekaj podobnih efektov kot n.pr.Photoshop. Seveda je to tudi naša želja, velja pa zapisati, da je tovrstnih foto programčkov toliko, da bi o tem lahko izšla knjiga. Bralcem priporočamo, da si občasno kupijo katero izmed revij, ki opisujejo digitalno fotografijo in imajo priložen CD, na katerem so zagotovo tudi takšni programi.

Druga možnost je, da si jih snamete z Interneta, pri iskanju pa ne pozabite vpisati besedice »free«, s čimer že nakažete brkljalniku, da so vam cekini sveta stvar.

No, eden izmed tovrstnih programčkov je PhotoFiltre (www.photofiltre.com), ki je namenjen za domačo, nekomercialno rabo, nudi pa veliko efektov in je primeren ter enostaven za začetnike in polprofesionalce.

 

 

Slika 1

 

Potem, ko ste fotografijo izbrali ( slika 1), lahko z različnimi orodji malce »poškodujete« sliko, (prostoročne črte, prah), nato pa jo z ukazom »old photo« takoj postarate.

Iz barvne fotografije nastane tudi črnobela, če pa kliknete na orodje » Hue variation », pa si na dolgi paleti barv, kar sami izberete tisto, v kateri bo fotografija izdelana. Veliko je še enostavnih ukazov za izboljšanje kvalitete slik, okvirje in napise.

Za ljubitelje potegavščin, programček omogoča, da iz ene fotografije izrežete n.pr.lepotico in jo prilepite v drugo k vašemu »najboljšemu prijatelju«, ter jo pokažete njegovi ženi….., fotografirane vstavite v vodo, nočni efekti itd.

 

Drugi takšen programček je Photo Studio 5 (www.arcoft.com), ki ga dobite ob nakupu skenerja Canon in je zelo zanimiv, ker ima tudi dober kreator napisov, s katerim pa že lahko naredite kakšno zanimivo naslovnico – tudi za katalog ali album.

Izbrano fotografijo odprete, v meniju efekti pa kliknete na »old photo«, ker si izberete še »prah« na sliki in okvirčke /prozorne, navadne in barvne/. Če s fotografijo niste zadovoljni kliknete na ikonico » zajčka v klobuku – čarovnik « , kjer so vam na voljo še drugi efekti in možnosti obdelave fotografij./slika 2/

 

 

Slika 2

 

Obraten postopek je kadar želite stare fotografije obnoviti. Z orodjem »stamp» popravite poškodovane površine, osebe, ki jih nočete na fotografiji pa enostavno » zradirate«. /slika 3 in 4/

Najlepše fotografije dobite, če jih » pretočite «  v črno belo varianto. Izberete še ustrezen okvir in odnesete fotografu, da vam jih izdela.

Zahvala programerjem gre vsekakor v smeri obnove starih forografij, po drugi strani pa tudi v neštete možnosti kombiniranja efektov, barv in trikov , ki imajo za posledico prelepe posterje, embalažo in kataloge. Ne moremo mimo dejstva, da nam je računalniška tehnika prinesla neštete možnosti oblikovanja fotografij in da so že na pohodu tudi » digitalni slikarji », ki sploh platna in čopiča, ne poznajo.

 

 

Slika 3

 

 

Slika 4
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com