Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Praktica Dpix 5000WP - Poceni Water Proof

Avtor:Matjaž Intihar
28.05.2011 20:00

 

Praktica pri nas nikakor ni nepoznano ime. Nekdaj vzhodnonemško podjetje, je bilo eno tistih, ki je nas film fotografe v malo drugačnih časih skoraj edino oskrbalo z zrcalno refleksnimi kamerami.
Zdaj je Praktica eno izmed tistih redkih ne japonskih podjetij, ki se bori na trgu kompaktnih kamer iz nižjih razredov.
Prav nizka cena in solidna kakovost sta glavni dobri lastnosti njihov foto in video kamer. Zdaj gre Praktica še bližje široki množici družinskih fotografov. Ponudili so kamero Dpix 5000WP, ki je zaščitena na prah in vodo. Brez težav jo lahko potopite nekaj metrov pod vodo. Kot nalašč za dopustnike, ki bi radi iz plaže, barke, radi prinesli kakšno fotko.


Kot podvodna kamera potrebuje enostavnost. Fiksni objektiv (zum je samo digitalni) in malo nastavitvenih gumbov.

Uporaba v praksi

Praktica Dpix 5000WP je namenjena predvsem za fotografiranje ob in v vodi. Vse kompaktne kamere, ki nudijo možnost fotografiranja pod vodo, so na suhem močne nekonkurenčne iz pogleda kakovosti slike. Tudi pri kameri Praktica Dpix 5000WP ni drugače. Oziroma, kamera kar takoj pokaže, da je njena uporaba omejena in namenska.
5M točk, objektiv z eno goriščnico, malo nastavitev preko menija kaže, da je kamera namenjena tistim, ki jim je zajem slike s fotokamero bolj občasni dogodek. Želijo pa imeti nekaj dopustniških fotografij.
Kamera Praktica Dpix 5000WP nudi 4X-ni digitalni zum, interpolirano ločljivost do 16M točk in celo HD video (720i).
Mogoče bo kdo rekel, a samo 5M točk. Toda ali jih za fotografije pod vodo iz dopusta rabimo. Kdor želi kakovost in velike povečave bo tako ali tako izbral kamero DSLR in ohišje. Fiksni objektiv tudi ni ovira. Pod vodo ne zumiramo, zunaj pa stopimo korak naprej in nazaj. Za druge motive, ta kamera niti ni namenjena.
Ohišje je dokaj majhno 94x64x24mm. Je dovolj trdnih materialov in dobro izdelano. Funkcij in gumbov je malo, zato je preprosta za uporabo.


V kameri sta dve AAA bateriji. Ob njih je reža za SD pomnilno kartico. Pri zapiranju vratic dobro preverite, da ni kakšna večja smet ali las na sami gumi. Tako se boste izognili pronicanju vode v kamero.

Kakovost slike

Od kompaktnih fotokamer, ki so namenjene za pod vodo, ne pričakujte preveč. To velja tudi za druge proizvajalce (test podvodnih fotokamer ��" Kodak PlaySport, Fujifilm Z33, Pentax W60, PentaxW80, Pentax W90, Canon D10).
To velja še toliko bolj za Praktica Dpix 5000WP, saj že njena cena cca. 79€ s pomnilno kartico 4GB pove, da je kamera namenjena najbolj osnovnim fotografskim zahtevam.





Video posnet s kamero Praktica Dpix 5000WP


Video zapis - Potopljena kamera in pomnilne kartice (za ogled videa klikni na sliko ali tekst)

 

Za konec

Tudi možnost podvodnega fotografiranja je s kamero Praktica Dpix 5000WP postalo zelo poceni. Kot omenjeno. Ne računajte, da vam bo kamera služila za vse namene. Namenjena je predvsem za razigrano dopustniško fotografiranje ob in v vodi. Dobrodošla bo tudi v puščavskem pesku, na snegu, v dežju. Torej povsod tam, kjer si dražjo kamero ne bi upali vzeti. Kamera Praktica Dpix 5000WP je tako poceni, da če tudi vam jo zalije voda, ne bo večje škode. Slike pa vam vsekakor ostanejo (članek / Fotokamera v vodi - Kaj je s fotografijami?).
Praktica Dpix 5000WP nikakor ni nek tehnološki biser. Nudi pa možnost fotografirati in snemati HD video tam, kjer večina drugih kamer ne more. Na koncu pa vse to dobite še za razumljivo ceno in nič vam ne bo žal, če jo boste na dopustu uporabljali samo v bližini ali pod vodo.

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com