Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Preveč globinske ostrine / Rešitev?

12.12.2003 23:21

avtor: Bojan Ekselenski

Makro malce drugače / Za iznajdljive in kreativne ni ovir

Bralec: Imam kompaktno kamero. V veliko primerih mi je globinska ostrina zadovoljiva. Le pri fotografiranju makro posnetkov je včasih le te preveč. Kako rešiti težavo?

Digitalni kompakti imajo težave z globinsko ostrino. Enostavno jo je preveč. A lastniki hišnih abakov lahko problem vsaj omilite in mogoče dodate še ščepec kreativnosti.

Gremo po vrsti. Najprej si oglejte surovo sliko! Kaj ji manjka? Poudarek na cvetu! Ozadje je enostavno preveč ostro. Nimajo odveč Japonci posebnega izraza, ki označuje kvaliteto “neostrine”. Ni vse v ostrini.

 

 

 

Korak 1: Izbiranje objekta, ki naj ostane oster

Z magnetnim lasom ( Magnetic lasso tool – bližnjica [L]) izberete cvet. Ne imejte prevelike širine meje (naj bo kar 0), kontrast prilagodite pogojem (ne pretiravati,a premalo tudi ni dobro – okoli 10 do 15 % je za naš motiv prava mera), frekvenco sider nastavite nekje med 10 in 20. Vsekakor imejte obkljukano Anti-aliased ter Pen Pressure. Za manj zahtevno obdelavo izberite samo svet s pecljem. Sedaj naredite inverzni izbor. Kliknite z desnim mišakovim uhljem na cvet in izberite Select inverse ukaz. Sedaj je izbrano vse, razen cveta

Korak 2: Izberimo filter za zamik

V meniju Filter -> Blur se nahaja nekaj filtrov za zamegljevanje slike. Najprej bomo uporabili Motion Blur. Imejte na pogovornem oknu obkljukano preview in si nastavite drsnik učinka na želeno vrednost (a ne pretiravati).

Korak 3: zamegljevanju ozadja

Seveda še ni vse OK. V isti skupini filtrov izberite Gaussian Blur. Tudi njegov učinek nadzorujete z drsnikom. Ne pretiravajte, naj se malce vidi ozadje.

Korak 4: Malce lišpa

Kliknite z desnim miškinim uhljem na ozadje in ponovno ukažite Select Inverse. Sedaj je izbran cvet. V meniju Enhance izberite postavko Adjust Color -> Color Variations. Odpšre se pogovorno okno, kjer drsnim Amount postavite malce desno. Kliknite zatem na okence Increase Blue in zatem še Increase Red. Kliknite OK in dobili ste zanimivo sliko.

 

 

 

Korak 5: Izrez

Seveda ta posnetek še ni primeren za izpis na fotopapir. Še vedno je v razmerju 4:3, a mi za fotografijo potrebujemo 3:2. Seveda ne bomo dela prepustili fotostudiju, temveč bomo vzeli v roke digitalne škarje. Z orodjem Crop Tool [C] bo opravilo enostavno. Izberite mere width: 3 in height: 2. Z orodjem naredite izrez, kot ga želite in na koncu kliknite [ENTER]. Dobili boste nekaj, kar je podobno spodnji sliki.

 

 

 

Korak 6: Misli digitalno!

Seveda lahko mnogo tega postorite, samo rešiti se morate analognih spon dokončnosti po pritisku na sprožilec. Berite nas in razodeli vam bomo še kakšno skrivnost.

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com