Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

S kolesom in digitalcem po Afriki - 3. del

25.04.2005 14:52

Besedilo: Gregor Födransperg – Fedr

Fotografije: Gregor Födransperg – Fedr in Monika Bogataj

Kolesarja v vroči Afriki

 

Za menoj je pol leta kolesarjenja po Afriki in po povratku domov je, kot ponavadi po zaključku epskih popotovanj, napočil čas za refleksijo. Med drugim se seveda porodi tudi vprašanje, kako se na takem potovanju odreže digitalni fotoaparat, oziroma v mojem primeru kar dva, oba Olympusa: c-5060 Wide Zoom in c-765 Ultra Zoom.

Med leto in pol trajajočim potovanjem okoli sveta, ter med polletnim pohodom čez ZDA od mehiške do kanadske meje sem prisegal na klasičen fotoaparat in diapozitive. Svoje digitalno devištvo sem izgubil med enoletnim kolesarjenjem po Sredozemlju, nato sem se kalil med lanskim poletnim kolesarjenjem čez Balkan, Olympus Slovenija pa mi je tudi tokrat priskočil na pomoč in me opremil z vsestranskim aparatom c-5060 Wide Zoom. Med mojo maratonsko odsotnostjo je Olympus ta aparat sicer že upokojil, nasledil (in predvsem nadgradil) pa ga je model c-7070.

 

 

Ko se peš hitreje pride kot na kolesu

 

Poleg digitalca sem na uporabo dobil tudi celo paleto dodatne opreme: podvodno ohišje, rezervno baterijo, nekaj prostornih spominskih kartic, ter dva konverterja, ki sta razpon zooma, ki sicer v klasičnem smislu sega od 27-110mm, še povečala. S telekonverterjem je objektiv segel do 180mm, s širokokotnim pa sem dobil zavidanja vrednih 19mm. Taista konverterja, vključno s potrebnim adapterjem, se prilegata tudi na novi c-7070, poleg tega pa je Olympus ob novem modelu predstavil še dodaten telekonverter, ki goriščnico poveča kar trikrat, torej na zavidljivih 330mm.

Ko se mi je za božič pridružila punca Monika, mi je z Olympusa prinesla še pravega malega velikana, c-765, ki se ponaša predvsem z mogočnim, desetkratnim zoomom, ki se razteza od 38 do 380 klasičnih milimetrov. Namen aparata so bili predvsem safariji vzhodne Afrike, kjer je ta aparat res prišel v svoj element.

 

 

Kolo je afriško prevozno sredstvo številka 1

 

 

Kolo je afriško prevozno sredstvo številka 1

 

Prenosna pisarna

 

Odkar potovanja niso več le moj konjiček, ampak so postala kar življenjski slog, se je povečala tudi količina opreme, ki jo tovorim s seboj. V kratkem obdobju tranzicije, ko sem pešačil čez Ameriko, sem poslikane dia filme sproti pošiljal v ljubljanski Fotoformat, kjer so mi jih razvili in - po izboru brata Žige – najboljše posnetke tudi poskenirali. Redne mesečne reportaže sem takrat pisal kar v zvezek in jih v lokalnih knjižnicah tipkal in pošiljal po elektronski pošti.

Na kolesu imam poleg digitalnega fotoaparata (ali dveh) s seboj še prenosni računalnik, mobilni telefon, Garminovo GPS napravo eTrex Vista, in image tank Xs Drive Pro z zmogljivostjo 40Mb (darilo Fotoformata iz pasaže Nebotičnik), na katerega lahko fotografije prenašam direktno s spominskih kartic. Vsa tehnična oprema je bila varno spravljena v Lowepro DryZone nahrbtnik, ki je povsem nepremočljiv, kar pomeni tudi odlično zaščito pred prahom.

V Afriki sem digitalna fotoaparata, prenosni računalnik in image tank povezal v učinkovito terensko pisarno, ki mi je omogočala redno posodabljanje moje spletne strani (www.fedr.net), sprotno urejanje fotografij in pisanje rednih tedenskih in ostalih reportaž.

Xs Drive Pro image tank je škatla malo večja kot walkman (dimenzije so 130x85x34mm, tehta pa 350 gramov). V njej se skriva računalniški trdi disk, kakršne najdemo v prenosnih računalnikih, torej 2,5 palčni. Na voljo imamo 20 in 40Gb modele, ter samo škatlo, ki nam lahko pride prav, če imamo doma kakšen odslužen prenosni računalnik, ki ima še dober trdi disk.

 

 

Utrinki ob afriški cesti: nasmeh ob sončnem zahodu …

 

 

kupovanje nakita …

 

 

in pripravljanje sadne solate na stojnici

 

Med potovanjem sem z več kot 7000 fotografijami do polovice napolnil svoj 40Gb image tank, ki je sicer naprodaj za 65 tisočakov. Napaja ga litij-ionska baterija, ki zdrži približno dve uri in pol (datoteke s polne 512Mb spominske kartice Compact Flash prenese v manj kot desetih minutah). Glasbeno razpoloženim preko slušalk igra tudi melodije v MP3 formatu, pri čemer pa bi priporočil, da se ga preko priloženega adapterja priklopi na električno omrežje.

Na računalnik se image tank poveže preko USB vmesnika (uporablja enak kabel kot oba digitalca), predstavlja pa idealen prenosni disk za prenašanje fotografij in ostalih datotek s prenosnega računalnika do internet kafeja, od koder potem lahko po elektronski pošlji pošljemo reportaže, posodobimo spletno stran ali pa samo na ogled postavimo svoje najnovejše fotografije. Za isti namen se lahko uporabi tudi sam digitalni fotoaparat, vendar le-ta ljudem – še posebej potencialnim nepridipravom – ponavadi preveč pade v oči.

Celotna prenosna pisarna nam ne pomaga, če interneta ni na voljo, kot se nama je zgodilo v Zambiji in Malaviju. Kolesarila sva od ene prestolnice do druge, torej skoraj tisoč kilometrov od Lusake do Lilongweja, ne da bi imela dostop do interneta. Tedenske reportaže je bilo tam treba precej pazljivo načrtovati in poslati tudi po dve naenkrat.

 

 

Popravilo špice na svojem kolesu …

 

 

in na Monikinem

 

Velike malenkosti

 

Svoje potovanje sem pričel v Cape Townu, oziroma na Rtu dobre nade, končal pa po 4000 prevoženih kilometrih in petih prehojenih dneh na strehi Afrike, torej njenem najvišjem vrhu, 5895 metrov visokem Kilimandžaru. Prvo polovico potovanja sem opravil sam, preostanek pa v družbi svoje punce Monike. Tako kot vsako, je bilo tudi to potovanje sestavljeno iz dobrih in manj dobrih izkušenj, vendar po pravilu na situ spomina sčasoma ostanejo le one najlepše. Ker pa se prehlada, ki sem ga staknil na mrzlem vrhu Kilimandžara, še nisem povsem znebil, se lahko spomnim tudi nekaj manj prijetnih doživetij.

 

 

Olympus c-765 Ultra Zoom: desetkratni razpon (38-380mm); krater Ngorongoro v Tanzaniji

 

 

Olympus c-765 Ultra Zoom: desetkratni razpon (38-380mm); krater Ngorongoro v Tanzaniji

 

Ponavadi sva taborila kar v džungli ob cesti. Ko sva nekega jutra ob zori po goščavi lezla nazaj proti cesti, mi je na spolzkih tleh spodrsnilo in težko otovorjeno kolo mi je ušlo izpod nadzora in padlo, krmilo pa je ob okvir stisnilo torbico s c-5060. Zgrožen sem ugotovil, da se je razbil displej in s tresočimi rokami sem aparat vklopil, medtem ko so mi po glavi šibale najbolj temne misli, ter seveda očitanja samemu sebi, kako da nisem mogel biti bolj pazljiv. Na srečo je močno ohišje iz magnezijeve zlitine aparat - vključno s premičnim zaslonom - dovolj zavarovalo, da je ostal drugače nepoškodovan in mi je zvesto služil do konca potovanja.

Drugačno izkušnjo nama je zagotovil c-765. Počivala sva na mostu nad reko in fotografirala trop pavijanov. Ko sva se po makadamski cesti zopet pričela vzpenjati v klanec, sta iz grmovja planila mladeniča, ki sta šla prej mimo naju čez most. Tekla sta proti nama in ko sem skočil s kolesa in s prikolice za vsak slučaj snel veliko, močno palico, sem opazil, da eden od njiju v roki drži veliko, rjasto mačeto, obenem pa sta se tudi začela dreti: Give money, give money! Ko sta videla dvignjeno gorjačo in zaslišala bojni krik v obliki sočnih srbskih kletvic, sta se obrnila in zbežala. Oddahnila sva si, vendar sta si napadalca vse prehitro opomogla od šoka in se vrnila, oborožena z velikimi kamni. Bilo je proti koncu potovanja, tako da sva bila res že povsem obubožana, kar sva jima tudi poskusila razložiti, vendar domačini v belem človeku avtomatično vidijo bogastvo. Napadalca sta poleg tega imela še en tehten argument: You have money, you have camera! Imata denar, saj imata fotoaparat! Šokantna izkušnja s prvinskim zakonom močnejšega, vendar naj vas ne skrbi, na Olympus bom vrnil oba fotoaparata.

 

 

Samo midva sva še v pižami!

 

Težka odločitev?

 

Kot ponavadi, v domovini pogosto slišim vprašanje: Bi šel še kdaj nazaj? Odgovor na to je enostaven. In za kateri izmed Olympusovih aparatov bi se takrat odločil? Tu pa bi se malo zamislil, saj sta si c-5060 in c-765 med seboj povsem različna, kot nam povesta že njuna priimka, Wide Zoom oziroma Ultra Zoom.

Wide Zoom se nanaša na – med digitalci - izjemno široki kot objektiva 27-110mm, Ultra Zoom pa na izjemno dolgi, desetkratni 38-380mm. Ultra Zoom je manjši, lažji (280g proti 430g) in cenejši (80 proti 120 tisočakom). Wide Zoom je občutno hitrejši, ima višjo ločljivost (5,1 proti 4 milijonom svetlobnih točk) in fotografu poleg popolne avtomatike in petih tematskih programov omogoča tudi popoln nadzor nad aparatom, kar pa seveda zahteva tudi višjo stopnjo teoretičnega znanja. Njegova baterija zdrži dlje, vendar se tudi dlje polni.

 

 

Neprijetna zver s prijetne razdalje

 

 

Temu napadu je sledil še eden

 

Jaz sem torej imel na voljo idealno kombinacijo obeh digitalcev, če pa bi se moral odločiti za enega, bi c-765 priporočil manj zahtevnemu uporabniku, ki mu največ pomenita dolg objektiv in majhen aparat. Aparata c-5060 žal ne morem več priporočiti, ampak njegov naslednik c-7070 obeta več kot dostojno nadgradnjo, ki bi jo brez oklevanja priporočil prav vsakemu fotografu.

 

 

Lowepro DryZone vodotesni nahrbtnik je idealna zaščita pred prahom in obilnim dežjem afriške deževne dobe

 

 

Na cilju po pol leta potovanja

 

S Fedrom v svet

Dogodivščine z moje enoletne kolesarske odisejade po Sredozemlju si lahko preberete v knjigi Kilometri Sredozemlja, ki na 232 straneh vsebuje tudi 278 fotografij. Po 4999 SIT je naprodaj v vseh knjigarnah, boljših kolesarskih in fotografskih trgovinah, po posebni ceni pa jo je s plačilom po povzetju mogoče naročiti tudi na moji spletni strani ali po telefonu 041.648.522.

Moje dogodivščine s kolesarjenja od Cape Towna do Kilimandžara si lahko preberete v obliki SMS dnevnika in tedenske reportaže na moji spletni strani, jeseni pa jih bom strnil tudi v knjigi z naslovom Kolo, severovzhod. V začetku julija bom izkoristil svoje izkušnje in organiziral skupinski izlet na Kilimandžaro, s kratkim safarijem in zaključkom na peščeni tropski plaži; podrobnosti so na spletni strani, v skupini pa je še nekaj prostih mest.

www.fedr.net

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com