Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

SanDisk Extreme IV proti konkurenci / Test spominskih kartic

Avtor:Matjaž Intihar
30.10.2006 19:24
Stran:

Preizkušene pomnilne kartice.

 

Hočem hitrost! Še več hitrosti!

Takšne so bile in so še danes želje mnogih fotografov, kateri fotografijo doživljajo predvsem iz tehničnega gledišča. In seveda tudi proizvajalcev. Saj se le z novimi tehničnimi rešitvami razlikujejo od drugih in na ta način lahko postavljajo nove cenovne meje. Več milijonov točk, več posnetkov v sekundi, več minut video zapisa, prinese nove potrebe. To je več spomina in še večjo hitrost zapisa na spominsko enoto.

Digitalne kamere premorejo vse več točk in potrebno je kupovati vse bolj zmogljive spominske kartice. Tako po možni količini sprejemanja podatkov kot hitrosti zapisa. Vendar vedno se postavi vprašanje. Koliko spomina in predvsem kako hitro kartico sploh kupiti za svojo kamero in način dela. Zmogljivejše in predvsem hitrejše kartice so dražje. Če nam potrebo po količini prostora na kartici diktira naš način fotografiranja, pa nam hitrost zajema v praksi pokaže zanimive rezultate. Torej! Ali se splača kupiti novo, najhitrejšo tehniko?

 

Najnovejše male kompaktne kamere nam že ponujajo deset milijonov točk. Vendar le peščica fotografov, ki si kupi tako kamero to veliko ločljivost potrebuje. Le malo lastnikov teh po mega točkah zmogljivih kamer se odloči za fotografiranje pri nižji ločljivosti. Pa fotografija sama ne bi nič izgubila na kakovosti. Deset milijonov točk za povprečnega hobi fotografa prinaša možnost povečanja fotografije na vsaj 40 x 60 cm ali še več. Koliko tako velikih fotografij v resnici potrebujemo pa je drugo vprašanje. Redki, res zelo redki si bodo zaželeli tako velike povečave.

Vendar nam proizvajalci vsak dan ponujajo več točk, s tem pa nas ujamejo v nove pasti. Če nam je za fotografiranje s kamero s tri milijonskim tipalom povsem zadovoljevala spominska kartica velikosti 128MB, nam danes pri sedmih milijonih točk lahko služi samo še kot zadnja rezerva. Na njo lahko shranimo samo še cca. 25 fotografij v JPEG zapisu. Vemo pa, kaj pomeni to število za uporabnika digitalne kamere? Je skoraj enako nič.

USB in FireWire čitalci. Pri kartici SanDisk Extreme IV dobite v kompletu tudi FireWire ali USB čitalec (lahko pa kupite tudi kartico posebej, a le z novim čitalcem bo izkoristila polno hitrost). Le z njim lahko izkoristite vso moč prenosa iz ali na kartico. Starejši Lexar FireWire čitalec mi kartice sploh ni zaznal.

 

Tehnično še bolj zahtevni fotografi pa si ne želijo samo zmogljive spominske kartice po količini spomina. Ampak je njihova nova želja hitrost zapisa. Vendar je podatek o hitrosti zapisa lahko močno zavajajoč faktor. Le zakaj potrebujemo hitre kartice, če naš način fotografiranja teh hitrosti niti ne potrebuje. V različnih zapisih na internetnih straneh lahko zasledite hitrosti zapisa v številu zapisanih MB v sekundi. V povprečju vam starejša CF spominska kartica po zapisih proizvajalcev (praktični preizkusi pokažejo drugačne vrednosti) zapisuje cca. 4MB/sek. in bere 5MB/sek. Hitre kartice, deklarirane s 60X-no hitrostjo zapisujejo cca. 8MB/sek in berejo 10MB/sek. Najnovejša in zaenkrat najhitrejša CF kartica SanDisk Extreme IV pa po zagotovilih proizvajalca zapisuje in bere do 40MB/sek.

 

Toda kaj uporabniku foto kamere povedo zgornji podatki? Veliko, če gledamo zgolj številke in njihovo teoretično vrednost in zelo malo, če kartice v praksi primerjamo med seboj. Pri hitrosti zapisa nam zgornje primerjalne številke pokažejo zelo veliko razliko. Od zapisa samo 4MB/sek. do 40MB/sek. In če uporabnik ne ve, kaj nam razlika v hitrosti pomeni, lahko hitro pride do napačnega nakupa spominske kartice. Za veliko večino uporabnikov je mnogo bolj uporabno kupiti zmogljivejšo kartico po količini zapisa, kot po hitrosti. Zakaj?

 

Najbolj enostaven odgovor je, »spomina je vedno premalo«. Vendar s tem odgovorom nismo odgovorili, kaj pomeni hitrost zapisa kartic.

Hitrost zapisa že proizvajalci označijo z X. Vrednost X je prenos 150kb/sek. Večja številka je pred oznako X, hitrejši naj bi bil zapis in prenos podatkov. Kartice izpred nekaj let so imele 4X-no ali 8X-no hitrost zapisa. Še marsikatera kartica v današnjih kamerah je te zmogljivosti. Pa večina uporabnikov digitalne kamere na lastnost »hitrost zapisa« kartice ne polaga veliko pozornosti. Enostavno ga še tako počasna kartica pri namenu uporabe »družinska« ali »popotniška« fotografija popolnoma zadovoljuje. Ko pa začnemo uporabljati zmogljivejše kamere po številu točk, hitrosti zajema (posnetkov v sekundi) in dolžini zajema videa, pa se že pokažejo prve težave. V teh primerih je že pametno uporabiti kartice z višjo hitrostjo zapisa.

In ker sem sam vedno skregan s številkami in opisovanje tehnike z njimi, sem zopet naredil povsem svoj, praktični preizkus. Torej, kaj nam različne hitrosti pomenijo v realnem fotografskem svetu. Še enkrat bom poudaril. Več kot 40X-no hitrost v kompaktnih kamerah ne potrebujete. Pa še to hitrost potrebujete samo tisti, ki kompaktno kamero s sedem in več milijoni točk uporabljate za hitro fotografiranje večih posnetkov v seriji ali snemanje video zapisa 10 in več minut neprekinjeno.

Ker pa sem imel na preizkusu tudi najhitrejšo kartico tega trenutka me je praktično res zanimalo kaj take možne hitrosti zapisa pomenijo v praksi. Sam uporabljam že nekaj let povsem različne kartice, nekatere boste še danes opazili tudi v uporabi pri reporterskih fotografih.


 

SanDisk Extreme IV in konkurenti

 

Preizkusil sem osem kartic različnih proizvajalcev in hitrosti.

Med njimi je najstarejša kartica Kodak 512MB. Po navodilih proizvajalca ima 10X-no hitrost zapisa (5MB v sekundi). Spremlja me že nekaj let in mi tako v kompaktnih kamerah kot v SLR odlično služi. Seveda pa z njo ne fotografiram veliko fotografij v hitrih serijah. Naslednja moja kartica, ki sem si jo vzel na preizkus je od podjetja PQI. Sama nalepka in napis HighSpeed obljublja 40X-no hitrost zapisa. Sledijo klasična SanDisk 40X kartica s prav tako obljubljenih 40X-no hitrostjo zapisa. SanDisk ULTRA II s 60X-no hitrostjo zapisa je še vedno reden spremljevalec reporterskih fotografov. Preizkusil sem kartico, ki mi že nekaj časa odlično služi in je bila tudi po hitrosti zelo konkurenča vsem z hitrostjo napihnjenimi številkami, to je Lexar 80X z WA tehnologijo. Sledi po številkah izjemna Apacer Photo STENO ProIII s 150x-no hitrostjo zapisa. Obenem sem v primerjalni test vzel še Sony MemoryStick PRO Duo in jo uporabljal s pomočjo adapterja za CF vhode. Zadnja izmed preizkušenih kartic pa je SanDisk Extreme IV, za katero obljubljajo v najbolj optimalnih pogojih kar 40MB zapisa v sekundi. In ob preizkusu vseh teh CF kartic sem prišel do sledečega zaključka.

 

Že drugi preizkusi, ki jih dobite na spletu nam dajo vedeti, da zapisi na kartici o hitrosti zapisa nimajo veliko skupnega z realno vrednostjo. Pri uporabi kartic v kompaktnih kamerah, so me zadovoljile vse. Tudi moja najstarejša in po hitrosti najpočasnejša SimpleTech (katere zaradi samo 256MB spomina niti preizkušal nisem) in Kodak 512MB. Problem teh dveh kartic se je pojavil samo pri digitalnih kamerah z zmogljivim video zapisom 600x400 točk, 30 slikami v sekundi in neprekinjenim nekaj minutnim snemanjem. Za kompaktne kamere s temi zmogljivostmi in seveda vaše želje po takem načinu snemanja potrebujete hitrejše kartice. Za ostale načine fotografiranja, pa vas bodo tudi te počasne in s tem cenejše kartice povsem zadovoljile.

 

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com