Naročite se na enovice

http://osvoji-nagrado.si/igra/dobrodosli-v-vesolje-zabave/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Skeniranje starih fotografij iz fotoalbumov

Avtor:Matjaž Intihar
26.07.2012 17:25

Naše slike - mar ni to naša zgodovina, tradicija in dediščina - dokaz bivanja in ustvarjanja?!

 

Nekje v omarah ali predalih se skrivajo spomini vaših prababic, dedkov, mam in vas samih. V fotoalbumih so spravljene fotografije že vsaj štirih generacij. Ko se spomnite na njih točno veste, kje jih imate in kdo je na fotografijah. V dobi filma se je fotografiralo mnogo manj, vsaka fotografija zase je imela svoj pomen in nenazadnje svoje mesto. Tako za tistega, ki je fotografiral kot tiste, ki so stali pred fotografskim objektivom. Oziroma tudi za vse, ki so te osebe poznali.

Le redko kdaj so se fotografije izdelovale v več kopijah. Tako v večini primerov vam želene fotografije sicer obstajajo, vendar vi sami jih v svojih fotoalbumih nimate.


V fotoalbumih "spominov" naših staršev in nas samih je že veliko obledelih, strganih, ali kako drugače poškodovanih fotografij. Skenirajte jih, naredite si digitalni arhiv in fotoknjigo. Generacije vam bodo za te spomine zelo hvaležne.

Pomembno je vedeti še nekaj, o čemer sem že pisal in je celo slogan e-Fotografije. »Ne izgubite vaših spominov.« Fotografije na papirju kot filmu po nekaj 10 letih začnejo opazno izgubljati na kakovosti in ne malo fotografij v vaših družinskih fotoalbumih je že močno obledelih. Menim, da imate kopico takih fotografij tudi sami. Čas je že, da jih pretvorite v digitalno obliko, da se tako vaše starejše fotografije na papirju ali filmu ohranijo za spomine prihodnjih rodov.

In ne samo to. Če združite vaše fotoalbume in fotografije, ter tiste katere imajo drugi, recimo ostali sorodniki, kolegi, sošolci, vendar pri njih kopij za vas ni, si lahko izposodite te albume, jih skenirate in izdelate lastno fotoknjigo z vsemi spomini. Izdelate jih lahko v poljubnem številu kopij in si fotoknjige z združenimi fotografijami razdelite.


40 let stara fotografija. Kljub temu, da je vseskozi v fotoalbumu varno shranjena pred svetlobo, kemikalije, ki so ostalo v emulziji in papirju vplivajo na obledelost.


Fotografija je skenirana, dodatno računalniško popravljena in primerna za prezentacije preko zaslonov ali izpis na papir preko tiskalnika, fotolaboratorijskega stroja, oziroma iztisa v fotoknjigi.

 


Če boste skenirali vaše "spomine" in naredili več kopij na DVD medij ali celo več fotoknjig, vam bodo močno hvaležni tudi drugi, katerih se ti spomini tičejo. Mnogo fotografij je po večih albumih v širši družini ali prijateljih. S skeniranjem le teh, združite fotografije v celoto.

Glede arhiviranja in skeniranja filmov sem že napisal članek (Trajnost filmov in fotografij). Da povzamem. Za kolikor toliko solidno kakovost skeniranja je že težko dobiti skener in tudi cena skeniranja v studiih ni ravno poceni (cenik).

Skeniranje fotografij lahko opravite lažje, hitreje in ceneje kot skeniranje filmov. Le treba je izbrati želene fotografije, kupiti namizni skener in pričeti s skeniranjem. Ker se namizni skenerji uporabljajo tudi za domačo in pisarniško uporabo, jih je lažje dobiti kot filmske skenerje. Sam postopek skeniranja je tudi bolj enostaven kot skeniranje filmov.


Namizni skenerji so majhni in dovolj zmogljivi za domače skeniranje.

 

Namizni skenerji

Že ime pove, da ga imamo lahko na mizi ob računalniku. Danes so namenski majhni, dovolj poceni, ali pa so vključeni v domačo kopirno/tiskalnik napravo. Skeniranje s ploskovnimi skenerji je dovolj enostavno, poznati moramo samo nekaj osnovnih zakonitosti. (Skenerji - poglavje iz knjige e-Fotografija l.2001)
Za 1:1 velikost izpisa skenirane fotografije na papir, uporabimo ločljivost 300ppi (točk na inč). Želite 2X-no povečavo, uporabite 600ppi ločljivosti. 600ppi ločljivosti omogoča, da fotografijo 10X15cm uporabite v tisku za fotoknjigo ali v fotolaboratoriju v velikosti 20x30cm. Torej tako velika slika gre čez celotno A4 stran fotoknjige.


Če je težko dobiti soliden skener za skeniranje filmov, je soliden skener za skeniranje fotografij še vedno lahko dobiti.

Nekateri skenerji omogočajo še večje ločljivosti skeniranja, vendar je v večini primerov ta ločljivost interpolirana in kakovost slike je malo slabša. Vsekakor velja. Boljši skener imate, bolje znate obdelati fotografijo v računalniškem programu, boljši bo končni rezultat, to je sama kakovost fotografije.


Možen končni izdelek. Skenirane stare fotografije in izdelana fotoknjiga z vsemi družinsko zgodovinskimi opisi.

 

Skeniranje DIA, negativ in Fotografij na papirju (ponudba)

 


 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com