Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Sony Alpha / novi igralec v SLR svetu

Avtor:Matjaž Intihar
10.06.2006 18:23

Sony je naredil nov, velik korak v fotografskem svetu. V zadnjih desetih letih so prodali preko 50 milijonov kompaktnih digitalnih kamer pod imenom Cyber-Shot. Glede na dejstvo, da se je že začelo počasi ustavljati večje povpraševanje po kompaktnih kamerah (za leto 2006 se predvideva v svetu samo še 3 do 5% rast) in da je v tem prodajnem segmentu vse več nizko cenovnih ponudnikov ter da so dobički iz tega segmenta vse nižji, je odločitev podjetja Sony, da vstopi tudi na trg SLR foto kamer povsem logična. Po letnem prometu so med prvih 30 podjetij v svetu, kar jim omogoča, da z večjimi finančnimi vložki hitro prehajajo v bolj donosne posle. Med njimi je tudi svet SLR digitalnih foto kamer. Trg SLR digitalnih foto kamer bo v letošnjem letu hitro zrasel za vsaj 40%. In ker so te kamere krepko višjega cenovnega razreda, predvsem pa se lahko proda v tem razredu mnogo več dodatne opreme je odločitev za Sony vstop v ta za njih povsem novi svet foto kamer še toliko večja.

Mesto Marrakech v Maroku je bilo rojstno mesto prve Sony-jeve SLR foto kamere z oznako Alpha.

 

Sony pa nikakor ni neznan v vrhunskem svetu digitalnega zapisa. So eni izmed tistih, ki že vsaj 15 let krojijo vrh digitalnega video zapisa in tisti, ki so v njemu povsem vodilni. Tako fotografi še lažje opazimo, da bodo nova podjetja v foto SLR svetu kmalu začela močno napadati klasična foto podjetja. Najprej so na udaru tista, ki nimajo svojega lastnega razvoja glede elektronike.

V svetu fotografske tehnike že nekaj let ni več tako kot je bilo včasih. Klasična foto podjetja, ki so še 10 let nazaj izdelovala predvsem mehanske foto kamere sedaj potrebujejo močno podporo podjetij iz sveta elektronike. Le tako lahko danes še lahko preživijo v surovem svetu hitrega napredka in razvoja predvsem iz pogleda elektronike (prav nekdaj vrhunski izdelovalec SLR kamer Minolta je bila prva žrtev potrebe bo velikih vlaganjih v lastni razvoj). S tem pa danes vse več podjetij iz nekdaj fotografu poznanega sveta televizorjev in Hi-Fi-jev že prehaja med fotografe. Eno izmed takih podjetij je prav vodilno podjetje iz sveta elektronskih komponent za domačo uporabo. To je vsem nam zelo poznano ime Sony. Naj vas zbudijo sredi noči in vprašajo kaj je Sony, vedeli boste za njih in njihovo ponudbo. Od sedaj naprej tudi pri foto konkurenci iz SLR sveta sanjajo njihovo ime.

Več kot 200 evropskih novinarjev se je zbralo v pravem puščavskem kampu.
Ob rojstvu je prav, da so prisotni tudi domačini s plesom...
...glasno glasbo...
...piskanjem...

 

Alpha

Leta 1985 sem se pri foto SLR kameri Canon T90 sam spraševal, le kaj sploh še lahko dodajo v foto kamero. In odgovor je prišel zelo kmalu. Fotografsko podjetje Minolta, ki je vedno bilo med tremi vodilnimi japonskimi foto podjetji nam je leta 1985 predstavilo SLR kamero z imenom Alpha (Japonska), Dynax (Evropa), Maxxum (Amerika) in številko 7000. Minolta »Alpha« 7000 je bila prava revolucija, ki je fotografu že kazala novo smer razvoja. Ta kamera je kot prva v SLR ohišju že ponudila avtomatsko ostrenje (AF). Minolta se je vsa leta močno trudila z novimi inovacijami in vrhunskimi Rokkor objektivi poseči še višje. Vendar, prišel je digitalni razvoj in Minolta je vse bolj izgubljala stik z vodilnimi. Leta 2003 jo je pod svoje okrilje vzelo prav tako močno fotografsko podjetje Konica. Vendar pa tudi v tem združenem podjetju niso mogli konkurirati na še vedno razvojno in s finančnimi vložki izredno brutalnem trgu digitalne foto opreme.

...in glasno napovedjo začetka.

 

Nova era

Januarja 2006 pa je prišlo do zelo zanimivega preobrata. Podjetje Sony je napovedalo, da je prevzelo foto del združenega podjetja Konica Minolta. Seveda ne iz namena, prevzeti njihov tržni delež iz kompaktnega sveta. Ampak prevzeti tehnologijo SLR foto kamer. In prav ta korak daje danes nov zagon in nove smernice v celotni fotografski tehnologiji. Lahko zapišem, da tudi v foto svetu »nič več ne bo kot je bilo«! Podjetje iz sveta elektronike, ki za večino podjetij izdeluje tudi CCD in CMOS vezja je pred dnevi predstavilo SLR kamero pod svojim imenom.

Keichi Ishizuka je uradno napovedal rojstvo novega imena.
Ko se je znočilo, se je ob polni luni nad puščavo začelo.
In ob ognjemetu je bila Alpha rojena.

 

Sony Alpha 100

5.6.2006 je dan, ki za fotografski svet podaja novo prelomnico. Danes za množice fotografov tega še ni opaziti. Verjamem pa, da bo že v letu, dveh Sony med vodilnimi ponudniki foto kamer z izmenljivimi objektivi v vstopnem in srednjem razredu. Sony je s pomočjo »stare« Minolta ekipe predstavil vstop v SLR svet z novim/starim imenom. Ime Alpha je povzeto iz imena Minolta SLR kamer, ki so se prodajale pod tem imenom na japonskem. Sedaj je Sony združil ime Alpha za celoten svetovni trg.

Predstavitev je bila povsem v stilu prikaza popolne novosti. Sony je stotnijo novinarjev iz Evrope (ta že vodi v % prodaje) popeljal na predstavitev kamere izven nje. Maroko oziroma puščava v okolici mesta Marrakech je bila mesto, kjer se je Alpha tudi uradno rodila in naslednji dan predstavila. Od naprednega sveta umaknjenem delu maroškega pogorja Atlas je v večernih urah zadonel močan pok in nato še naslednji. Velik ognjemet je osvetljeval veliko črko Alpha in uradno je Sony napovedal dolg in močan boj za velik tržni delež v fotografskem SLR svetu.

V izrednem okolju hotela Palmeraie Golf Palace v mestu Marrakech je Sony 6.6.2006 pripravil novinarsko konferenco in predstavitev same kamere.
Fujio Nishida, predsednik Sony Evropa je začel predstavitev z dejstvi zakaj je Sony vstopil v SLR svet foto kamer.
Takashi Kondo, pod predsednik Digital Imaging Evropa pri Sony Europa je pokazal in predstavil novo kamero.
Kornelius Mueller, Marketing Manager Carl Zeiss nam je predstavil Zeiss objektive za Alpho.
Richard Kalvar, fotograf / Magnum Photos je predstavil delovanje kamere Alpha 100. Navdušen je bil nad vgrajeno možnostjo brezžičnega proženja dodatne bliskavice preko kamere.

 

Uradna predstavitev SLR kamere Alpha 100
V izrednem okolju hotela Palmeraie Golf Palace v mestu Marrakech je Sony 6.6.2006 pripravil novinarsko konferenco in predstavitev same kamere. Le ta pa je bila kratka, a na nivoju in ugledu podjetja. Ni bilo pretirane samohvale, govorjenja, da so že v tem trenutku najboljši ali da bodo že kar takoj zavzeli svet SLR kamer. Toda na obrazih se je videlo, da so z začetim zelo zadovoljni, predvsem pa močno prepričani v svoj začetek, v za njih povsem novem foto digitalnem svetu. To priznavajo tudi sami in zato tudi začetek s kamero iz najnižjega SLR razreda. Pri Sony dobro vedo, da se je treba učiti in hoditi počasi, če želiš dolgoročno delovati in sčasoma zavzeti najvišja mesta.

Tudi uporabniki kamer drugih podjetij so si vzeli kamero Alpha 100 na preizkus.
Preizku kamere Alpha 100 na ulicah Marrakhesa.
Preizkus vseh funkcij je marsikdo opravil pod različnimi pogoji.
Alpha 100 ima vgrajeno tehnologijo stabilizacije slike Super SteadyShot.
Sony je kameri dodal novo tehnično lastnost. Na tipalo so nanesli poseben antistatični sloj, ki odbija prašne delce.
BIONZ procesor omogoča izredno hitro procesiranje podatkov.
Alpha 100 je kot prva SLR kamera s tehnologijo Dynamic Range Optimaser, ki nam pomaga k kakovostnejši fotografiji pri kontrastnih motivih.
Alpha nam omogoča uporabljati tudi starejše Minolta objektive.
Napovedan je prihod množice objektivov.
Carl Zeiss je za kamere Alpha naredil posebno serijo ZA objektivov. Do konca leta naj bi uporabniki že lahko izbirali med tremi ZA objektivi.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com