Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Spyder 3 Elite / Enostavnost kalibracije zaslona

Avtor:Matjaž Intihar
20.07.2008 17:06

Članek je bil že objavljen v 33. (december 2007) številki revije e-Fotografija.

Digitalni fotograf vsak dan spozna vse več nove tehnologije, ki je tudi del fotografovega sveta, predvsem pa je zaradi množice novih spoznanj in dejstva, da se je nemogoče vsega naučiti po daljši poti vse bolj odvisen od nje. Danes se od fotografa ne zahteva samo to kar je počel v analogni dobi, da fotografira in doda v svoj foto album fotografijo ali da prinese naročniku fotografije ali film. Sedaj digitalni fotograf v veliki meri dela še delo, ki sta ga za njega včasih opravila fotolaborant ali skenerist. To pa je tonska korektura slike, priprava slike za izpis ali še celo sam izpis.

Če so mojstri priprave slike v foto ali grafičnih delavnicah to zaradi znanja in prakse lahko delali po občutku tudi na slabih zaslonih ali celo brez, pa je danes novodobni fotograf popolnoma izgubljen kako priti do dobre tonske korekture.

Zaslon je večini glavna opora kako do pravilne korekture svojih fotografij. Toda zaslonov poznamo več vrst, predvsem pa je tudi med njimi večina takih, ki zelo povprečno kažejo tonsko bogastvo naših fotografij. Večina zaslonov kaže prezasičene tonske vrednosti, močno prevelik kontrast, predvsem pa sliko s premalo detajli saj so v glavnem namenjeni za prikaz teksta in slik za hitro všečen pogled.

Industrija je znala odgovoriti na prihod digitalnih fotografov. Podjetje DataColor je eno izmed tistih, ki je kaj hitro spoznalo, da se bodo hobi fotografi s svojimi zasloni že na začetku hitro spoznali z napačnim prikazom tonskih vrednosti. Na trg so že pred leti dali cenovno dokaj ugodne (gledano iz profesionalne opreme) in za uporabo enostavne kalibracijske naprave Spyder. Fotografi so kaj hitro posegli po njih mnenja, da jim bo že sama kalibracija zaslona omogočala visoko kakovost fotografij. Vendar se tudi tu skriva več pasti.

Samo kalibracijo zaslona se da dokaj uspešno opraviti tudi ročno. Vendar napredek je tu, tehnologija nam vse skupaj omogoča narediti mnogo bolj enostavno in kar je najpomembnejše, večina uporabnikov je po kalibraciji pomirjena in še bolj verjame v kakovost svoje fotografije.

Spyder 3 Elite je zadnji iz te serije kalibracijskih naprav. Oblika kot sama uporabniška vrednost se ni dosti spremenila. Je pa sama kalibracija postala izredno enostavno in hitro opravilo ter za hobi fotografa s povprečnim kakovostnim zaslonom dokaj dober in natančen pripomoček.

CD medij s programom vložimo v računalnik in že po nekaj minutah je inštalacije konec. V USB vhod priključimo kalibracijsko napravo, zaženemo program, izberemo nastavitve (program nam že nudi optimalne glede gamma, K - temperature barve svetlobe) in kalibracija se samostojno zažene. V nekaj minutah pridemo do nastavitev zaslona, ki nam glede njegovih zmožnosti kažejo umerjene sive tonske vrednosti in glede gamma pravilne zasičene osnovne barve. To je tudi bistvo kalibracije. Napačno je mnenje, da bomo s pomočjo kalibracije prišli do všečnejših fotografij. V bistvu pridobimo samo tonsko umerjenost sive barve, svetlosti, temine in zasičenih vrednosti. S tako umerjenim zaslonom lahko lažje delujemo naprej in nastavljamo nadaljnje barvne profile za naše izpisovalne enote oziroma ocenjujemo fotografije na zaslonu. Konec koncev tudi tiste na spletni Galeriji e-Fotografija.


Prvo okno, ki nas opozori na trenutne nastavitve.


Začetek kalibracije. Prikaz kam dodati senzor.


Izberite si gamma vrednost in temperaturo bele. (Več o pomembnosti nastavitve obeh vrednosti ... KLIK)


Spyder 3 Elite ima tudi senzor za meritev svetlobe samega ambienta ter nas opozarja na njeno moč in s tem vplivanje na pogled same slike na zaslonu.


Če se gremo resno delo je svetloba v ambientu zelo pomembna. Najbolje je, da imamo v prostoru vedno enake pogoje. V prostor naj ne sveti direktna močna zunanja svetloba. Sam prostor naj bo tonsko umirjenih brav, itd. O pomembnosti dobrega pogleda na zaslon brez motečega ozadja ali menjave moči ambientalne svetlobe spoznavo več, ko vsakodnevno obdelujemo fotografije.


Testna sivinska skala nam že v fazi kalibracije pokaže zapis našega zaslona. Ko na zaslon postavimo kalibrator samo še pritisnemo gumb Continue.


Po končani kalibraciji si lahko ogledamo fotografije v primerjavi s prejšnjimi nastavitvami.


Kalibracija je zaključena.

Kalibracijska naprava Spyder 3 Elite se izkaže za cenovno dosegljiv in odličen pripomoček za vse, ki si radi pomagajo na lažji način s pomočjo tehnike priti do kakovostnejših fotografskih rezultatov. Seveda kalibracija zaslona ni vsemogoča, oziroma je samo začetek neke lepo uhojene poti. Fotograf kaj hitro spozna, da tudi pri zaslonih velja tista pesem, “kolikor denarja toliko glasbe”. Pri LCD zaslonih danes šele pri cca. 1800€ (danes julija 2008 samo še 1200€) začnemo govoriti o dobrih zaslonih za ogled in korekturo tonskih korektur. Pa vseeno. Tisti, ki si želite lažje poti in počasi spoznavati skrivnosti gledanja slike in tonov je lahko Spyder 3 Elite že prvi pripomoček, ki se vas bo držal dlje kot trenutni in bodoči novi zaslon. Tudi tega boste zamenjali hitreje kot potrebo po še kakovostnejši kalibracijski napravi. Kako si znamo s kalibracijo urediti in uhoditi pot naprej pa v kakšnem od člankov o zaslonih, kalibracijihskih napravah, ICC profilih in izpisovalnih enotah. Spyder 3 Elite ima tudi senzor za meritev svetlobe samega ambienta ter nas opozarja na njeno moč in s tem vplivanje na pogled same slike na zaslonu. Naj omenim, da eno izmed prvih rešitev za boljši pogled na zaslon lahko izdelate iz kartona kar sami. Senčnik, ki je pri boljših zaslonih že zraven je priporočljivo uporabiti, saj nam drugače svetloba iz prostora premočno vpliva na pogled pravih kalibriranih vrednosti. Le tako vse nastavitve, ki jih je opravil Spyder 3 Elite izkoristite.

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com