Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Svetlobni obroči, skodelice in mehčalci

28.05.2009 08:58
Alan Orlič

Gospodinjske pripomočke bomo pustili ob strani in se posvetili dodatkom za izmenljive bliskavice, ki z veliko hitrostjo pridobivajo na veljavi.

Za začetek makro oziroma obročaste bliskavice, dva pristopa za en končni učinek. Orbis je novinec na tem področju in je drugi proizvajalec, ki se je lotil pretvorbe klasične izmenljive bliskavice v obročasto. Pristop je malce drugačen, kot ga ima Ray Flash, saj zahteva držanje bliskavice v roki oziroma postavitev na stativ. To pomeni, da z bliskavico upravljamo daljinsko oziroma uporabimo povezovalni kabel. S tem so se rešili dodatnega odboja, obroč je lahko večji in s tem tudi malce težji, a ne obremenjuje glave bliskavice, kar je najbolj pomembno. Zanimivo je, da Orbis ne cilja le na ljubitelje makro fotografije, ampak predvsem na modne in studijske fotografe.


Metz MZ15S


Orbis Ringflash


Metz 15S nastavitve, lepo je vidno, da trenutno deluje v Canon način


Metz MZ15S in Orbis, slednji ima veliko večjo svetlobno površino

Metz zna presenetiti in tokrat mu je to uspelo z makro bliskavico MZ-15S. Na prvi pogled gre za klasično obročasto bliskavico, a nekaj manjka ��" povezovalni kabel. Namreč glavni način za krmiljenje je brezžično, za tiste, ki tega ne zmorejo je na bliskavici klasični kontakt. Druga stvar, ki preseneti je to, da Metz prodaja le eno različico bliskavice. Nič več izbire proizvajalca, ampak to naredi uporabnik. Podprti so vsi pomembni, le ustreznega je potrebno izbrati. Od tu naprej imamo klasično obročasto bliskavico, kjer lahko krmilimo obe polovici ločeno, eno izklopimo, na voljo je tudi lučka za pomoč pri ostrenju.

Primerjava Orbisa in Metza morda ni najbolj na mestu, a smo se jo vseeno lotili. Zunaj, na travniku razlike praktično nismo opazili, Orbis je malce bolj osvetlil ozadje. Pri beli podlagi so razlike vidne, saj ima Metz na račun dveh malih bliskavic močnejše sence. Je tudi lažji in manjši, a zato dražji. Kaj vam bo bolj ustrezalo, je odločitev vsakega uporabnika.


Orbis na račun velike površine naredi zelo mehke sence


Metz 15S pričakovano da od sebe bolj trde sence


Osvetlitev z Metz MZ15S


Osvetlitev z Orbis Ringflash - razlika je le v malo bolj osvetljenem ozadju


Osvetlitev z Metz MZ15S


Osvetlitev z Orbisom, tudi tu je opazna večja osvetlitev ozadja

Magic Diffuser in Aurora Lite Bank poskrbita za lepše razpršeno svetlobo, vsak s svojim pristopom. Prvi je mali posebnež, ki na prvi pogled spominja na lonček oziroma skodelico. Kave iz njega ne bomo pili, saj ga nastavimo na glavo bliskavice. Za razliko od drugih podobnih izdelkov je Magic Diffuser tipa ena velikost za vse. Ima namreč pašček za pritrjevanje, ki omogoča uporabo na različnih bliskavicah. Na voljo sta dva pokrova za odboj, eden prosojnejši, drug malo manj. Poleg so tudi barvni filtri za dodatne svetlobne učinke.


Aurora lite Bank, pritrditev z ježki


Aurora Lite Bank


Magic Diffusor

Za Auroro Lite Bank se skriva set mehčalcev, dva kvadratna in en okrogel. So primerni za nastavitev na vsako izmenljivo bliskavico. Svetloba je zelo podobna tisti, ki jo naredi Lumiquestov MiniSoftbox, tudi zložena velikost je podobna. Oboje se je v praksi dobro obneslo, kaj več pa bodo povedale same fotografije.


Primer uporabe Magic Diffusorja in modrega filtra


Osvetlitev vojaka z Aurora Lite Bankom, sence so pričakovano mehke

Povezave:
www.orbisflash.com

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com