Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Tamron SP 70-300mm f/4 - 5.6 Di VC USD - Test

Avtor:Matjaž Intihar
03.11.2010 16:40
Stran:

Odkar so tudi pri Tamron osvojili tehnologijo tihih in hitrih motorčkov za ostrenje (Ultrasonic Silent Drive) in stabilizacije slike (Vibration Compenstaion), vse hitreje dodajajo na trg nove objektive.
Eden izmed zadnjih je Tamron SP 70-300mm f/4 - 5.6 Di VC USD. Zanimivo, da sta obe potrebni lastnosti za današnje telezum objektive (70-300mm) prišli na trg hitreje pri njih kot pri konkurenčni Sigma. Res, da stabilizacija v objektivu ni potrebna za Olympus, Pentax in Sony kamere, vendar je na žalost teh kamer na proti Canon in Nikon bolj kot ne za vzorec. Obenem pa seveda kupcev objektivov neodvisnih objektivov. Zaenkrat ta objektiv Tamron za Pentax in Olympus niti ne nudi. Za Sony kamere pa je brez stabilizacije slike, saj imajo le te stabilizacijo že v ohišju preko premikanja tipala.

Videz, velikost, teža
Ko objektiv primemo v roke dobimo takoj občutek, da nudi nekaj več od dosedanjih Tamron 70-300mm objektivov.
V dolžino meri 142mm, širok pa je kar 81.5mm, kljub temu, da je navoj za filter samo 62mm. Zgleda da rabi Tamron nekaj več prostora za motorček in stabilizacijo slike. Se ga pa zaradi velikosti prav lepo drži v roki in podpre. Tako kasneje stresemo fotografijo. Omenim naj še, da je objektiv primeren tudi za kamere polnega 35mm formata. To nam pri Tamron objektivih pove oznaka Di. Oznaka Di II pa, da so namenjeni za APS-C kamere.

Konstrukcija
Objektiv je sestavljen iz 17 leč, ki so postavljene v 12 skupin. Zaslonka ima odličnih 9 lamel, kar lahko pripomore k boljšemu zarisu neostrine (razpršnih krogov). Motivu se lahko približamo do 1,5m. USD sistem ostrenja kot VC stabilizacija slike solidno delujeta tudi v primerjavi z originaloma Canon EF 70-300mm IS in Nikon AF-S 70-300mm VR (test).
Tudi v sami kakovosti materiala in izdelave ohišja ni večjih razlik.

Bajonet
Nastavek za kamero je kovinski in natančno izdelan. Nudijo nastavek za Canon, Nikon in Sony A.

Ostrenje
Tamron je v zadnjih dveh letih uspel že kar nekaj objektivom dodati sistem hitrega in tihega ostrenja. USD (Ultrasonic Silent Drive) dobro opravlja svojo delo pri tem objektivu. Glede na to, da je ta objektiv namenjen predvsem hobi fotografom je ta lastnost za to ceno še kako dobrodošla tudi tistim, ki bi se radi preizkusili v športni fotografiji. Obenem je pomemben še ta podatek. Boljšo kamero imate, t.j. z boljšim, hitrejšim, občutljivejšim AF sistemom, hitrejše bo ostrenje.
Pomembno za uporabnike novih Nikon kamer iz vstopnega razreda. Objektiv ima motorček v objektivu, torej deluje na vseh Nikon kamerah.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com