Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Test SONY GPS-CS1 / Povej mi kje sem (bil)!

Avtor:Matjaž Intihar
10.01.2007 20:15

 

Rdeča kapica, Janko in Metka, Sneguljčica. Tri lepe (otroške) pravljice. Njihova rdeča nit je beseda »izgubljen«. Ko pa boste eno od teh pravljic prebirali nadobudnemu malčku, nikar ne bodite presenečeni, če bo malček ob poslušanju, kako Sneguljčica brezupno tava v začaranem gozdu, naenkrat vprašal: »Mami (ali očka), a je Sneguljčica svoj Đi-Pi-Es doma pozabila?«. Naj vam to ne zapre sape. Današnja tehnologija (GPS je kratica za »Global Positioning System« oz. sistem satelitske navigacije) ne dopušča več takšnih pravljic. Današnja tehologija že v kali zatre pravljice o izgubljanju in morda bo kmalu prišel čas, ko bo treba pravljico o Sneguljčici napisati znova.


Dobra kombinacija SONY GPS-CS1 in Sony CyberShot T50.

 

Pa pustimo ob strani pravljice. Posvetimo se raje mali napravi, ki sliši na ime SONY GPS-CS1. Ta naprava je (čeprav na prvi pogled tega ne kaže) čisto pravi GPS sprejemnik. Nič več in nič manj. Nič več pomeni, da klub temu, da GPS-CS1 v vsakem trenutku natančno ve kje je, tega vam niti ne pove, niti ne pokaže. In nič manj pomeni, da si vse podatke skrbno beleži v svoj spomin. Preprosto bi mu lahko rekli »zapisovalec podatkov« (data-logger) in temu je tudi namenjen. Najbolj preprost scenarij za njegovo uporabo je takšen. Odhajate na daljše potovanje oboroženi s svojim zvestim fotoaparatom. S seboj vzamete tudi GPS-CS1. Ko se s potovanja vrnete, pregledujete množico slik in na lepem se vam zgodi, da se nikakor ne morete spomniti, kje za božjo voljo ste posneli sliko, ki jo ravnokar gledate. Tu zablesti GPS-CS1 v vsem svojem sijaju. Vaše slike lahko opremi z geografskimi koordinatami (zemljepisna dolžina in širina) in s pomočjo programa za prikaz podatkov (primer takšnega je npr. GoogleEarth) v trenutku odkrijete »lokacijo«, kjer ste sliko posneli. Preprosto, kajne?! Seveda, saj je tudi GPS-CS1 preprost za uporabo.

Potrebna znanja za njegovo uporabo ne vključujejo osnov kvantne fizike ali računanja matematičnih polinomov tretje stopnje. Dovolj je, da znate (na pravo mesto) vstaviti eno AA baterijo, da znate pritisniti gumb za vklop (in izklop) in da imate osnovno znanje, kako s pomočjo »USB kabla« povežete GPS-CS1 na računalnik. Od tu naprej je samo še nakaj »klikov« z miško in vaše slike so bogatejše za eno dimenzijo (vsaki sliki se v EXIF podatke zapišejo geografske koordinate). Seveda je pri uporabi GPS-CS1 potrebno vedeti nekaj »trikov«. Eden od njih je, da kljub temu da naprava lahko zapiše 360ur podatkov (koliko dni je to lahko izračunate s pomočjo euro-kalkulatorja), to ne pomeni, da bo toliko časa tudi nepretrgoma deloval. Baterija zdrži le kakšnih 10-12 ur in ponovno lahko (po enaki metodi kot je omenjena zgoraj) izračunate koliko baterij potrebujete, če se odpravljate na 10 dnevno potovanje. Seveda ob menjavi baterije ne boste izgubili nobenega podatka. Še bolj pomembno je, da natančno uskladite uri na GPS-CS1 in vašem fotoaparatu. Ura in datum je namreč »povezovalni« element pri opremljanju fotografij s koordinatami in če se uri ne bosta ujemali bodo pravilne fotografije opremljene z napačnimi podatki ali pa napačne fotografije opremljene s pravilnimi podatki. Kakorkoli že, zmeda bo popolna. In nenazadnje. GPS-CS1 je GPS sprejemnik in če želi upravičiti takšen naziv, mora »loviti« signale satelitov. Zato ga nikar ne imejte spravljenega na dnu nahrbtnika ali pa skritega v kakšnem žepu debele bunde. Najbolje bo, da ga nosite obešenega okrog pasu ali vratu. Ravno temu je namenjen tudi ličen karabin (za lažje pripenjanje). To pa je tudi vse na kar morate biti pozorni. In seveda. SONY GPS-CS1 je tehnološko dovršen in natančen merilni inštrument. Ni namenjen metanju ob tla, potapljanju ali pranju v pralnem stroju. Skratka, če ga boste uporabljali po pameti in v skladu z navodili, vam bo dolgo in zvesto služil.


USB vhod/izhod za prenos podatkov.

 

SONY GPS-CS1 ni naprava, brez katere si človek ne bi upal na potovanje. Tudi ni naprava, ki vas bo reševala iz vsakovrstnih situacij. Je lep pripomoček za popotnike (ali morda še koga), ki želijo imeti svoje slike »vedno na pravem mestu«. Lahko bi rekli, da si lahko s pomočjo fotoaparata, GPS-CS1, ustreznega programa in malo domišljije iz svojih fotografij sami ustvarite svojo pravljico. Pravo »slikanico v prostoru in času« za male in velike otroke. Le paziti morate, da se kdaj ne izgubite (pa naj si bo v prostoru ali v času).


Uporabniški vmesnik programa za prenos podatkov iz GPS-CS1 je sicer zelo špartanski, a služi svojemu namenu; enostavnemu opremljanju slik s podatki o geografskih koordinatah.


Program »Picture Motion Browser« je priložen nekaterim SONY-jevim fotoaparatom. Prvotni namen programa je pregledovanje in popravljanje slik, z njim pa ob pregledovanju slik lahko vidimo ali so le tej dodani podatki o geografskih koordinatah.


Programu »Picture Motion Browser« je dodan tudi vmesnik, ki nam (geografski položaj) slike prikaže na zemljevidu. Potrebna pa je povezava z internetom (od tam namreč program zajema zemljevide).


Za tiste najbolj iznajdljive ni ovir pri sproščanju domišljije. S programom GoogleEarth lahko našim slikam dodamo čisto novo dimenzijo (in tako »pravljice« zares oživimo).

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com