Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Torbe in nahrbtniki

30.06.2006 18:32

 

Kako bomo nosili svojo opremo? Vsekakor primerno zaščiteno in lepo urejeno. Ampak, ali bomo raje nosili torbo za čez ramo ali nahrbtnik? Vse je odvisno od prioritet in načina slikanja, saj vsaka od teh dveh izbir nudi očitne prednosti in slabosti. Vsekakor bomo v nahrbtniku lažje nosili večjo težo, vendar bo menjava objektivov kar dolgotrajen postopek. Poleg tega pa je nahrbtnik vsakič treba položiti na tla, ki niso vedno čista. Tista umazanija gre potem neposredno na našo obleko. Na poroki verjetno to ni najprimernejše. No, če imamo srečo, bo v bližini kakšna prazna miza. Pri naramni torbi je to precej lažje. Ni je treba sneti, preprosto jo odpremo, vzamemo ven nov kos opreme in jo zapremo. Nekateri je niti ne odpirajo in zapirajo več, vendar se mi zdi to preveč tvegano. Vendar če bomo v taki torbi več ur nosili težko opremo, bodo ortopedi kmalu zelo veseli našega obiska.

 

Osebno se marsikdaj odločim kar za dvojno rešitev. Opremo, ki jo manj uporabljam, spravim v nahrbtnik, objektive, ki jih v tistem trenutku pogosto zamenjujem, pa v torbo. Izdelava velcro trakca, ki drži naramnice obeh skupaj, da ne drsijo, je itak sila preprosto opravilo. Naramna torba naj bo v tem primeru dovolj majhna, da ne opleta preveč, saj rabimo res le nekaj osnovnih kosov opreme. Kaj pa, če moramo vso težko opremo nositi na kraj, kjer se potem med fotografiranjem bolj malo premikamo? To pa je seveda idealna naloga za nahrbtnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvedli smo kratko testiranje torbe Lowepro Stealth Reporter 200 AW ter nahrbtnikov Tamrac Cyberpack 6 in Lowepro Micro Trekker 200. Videti so idealna kombinacija za bolje založenega e-fotografa brez kakšne res posebno velike opreme, kot so luči, dodatni stativi ali pa objektivi nad 400 mm.

 

Tamrac Cyberpack 6

 

To je vsekakor vrhunski nahrbtnik za tiste, ki bi radi težko opremo spravili na hrbet in pozabili nanjo. Vanj mi je uspelo brez težav spraviti 70-200 F2,8, 24-70F2,8, 17-40F4, fisheye, 50 mm 1,4, macro, tele extender, tri profesionalne bliskavice (Canon 580EX) in macro flash, prenosne softboxe, stativ in prenosni računalnik s polnilcem. Prostor za objektive je dovolj visok, da so tudi 18 cm dolgi flashi v vzravnanem položaju. To se mi zdi skoraj preveč in bi raje videl, da bi bil za kake 3 cm nižji, saj bi bilo potem nošenje manj okorno. Ne pozabimo, da tudi prenosni računalnik vzame nekaj prostora, zato je na koncu ta nahrbtnik debel približno 30 cm. Vendar pa vsekakor ni namenjen gibanju v gneči. Dodatne malenkosti lahko lepo spravimo v žepke. Teh je toliko, da morate imeti zelo dober spomin, da veste kam ste kaj dali. Na srečo jih je večina prozornih in se vidi notranjost. Zunaj je prostor za stativ, ki se vstavi v mrežast žep in se potem pritrdi s tremi paski vse do vrha. Imate pa tudi nastavke, da na dno postavite vrečo zanj. Seveda so ob robovih tudi nastavki za dodatne torbice. Zadrge so zelo robustne in se odprejo do konca, torej se ne nategujejo in uničujejo, kadar je nahrbtnik odprt. Nahrbtnik sicer nima dežne prevleke, vendar dobro zadržuje vodo. Moti me samo slabše izdelano hrbtišče, ki nima prostorov za prezračevanje, ni izdelano posebno ergonomsko in je tudi popolnoma mehko, tako da hrbet močno pritiska na prenosni računalnik in ga lahko poškoduje (sploh med dajanjem nahrbtnika gor in dol).

 

Lowepro micro trekker 200

 

Prejšnji je bil velikan, ta pa je praktičen majhen nahrbtnik za osnovno opremo, ki nas niti v gneči niti med športno dejavnostjo ne bo oviral. Je dovolj velik, da vanj spravite profesionali body, 70-200F2,8, 17-40F4, 24-70 F2,8, fisheye, dva flasha in nekaj malenkosti. Ima dovolj notranjih žepov za urejeno spravilo malenkosti, spodaj pa paske za stativ. Hrbtišče je za tako majhen nahrbtnik presenetljivo dobro izdelano in tudi naramnice so dovolj ergonomske. Če ne potrebujete računalnikov ali ogromno opreme, je ta majhen nahrbtnik idealna rešitev. Pogrešam pa protidežno zaščito.

 

Lowepro Stealth Reporter 200 AW

 

Ta sicer zelo majhna in priročna torba ima vseeno dovolj prostora za body, 70-200F2,8, 17-40F4, 50 mm 1,4, fisheye in en flash. Kot pove že ime, je namenjena reporterjem, zato je zelo dobro zaščitena, tudi proti dežju. Ves notranji del lahko odstranimo z eno potezo, tako da lahko nastane tudi torbica za potovanje, pa tudi čiščenje je olajšano. Ima več notranjih žepov, od katerih se dva zaradi dodatne varnosti zapreta z zadrgo. Izdelan je iz močnega ripstopa. Na pokrovu ima zadrgo za še hitrejši dostop do opreme, vendar se v tem primeru sončne zaslonke kar rade zatikajo. Tako kot drugi ima tudi ta nastavke za pritrditev dodatnih torbic, ki pa uničijo glavni adut te torbice, torej priročnost. Vanjo gre ravno toliko opreme, kolikor je lahko brez težav nosimo na eni rami, sploh z dovolj kakovostnim trakom (res toplo priporočam njihov Deluxe Shoulder Strap). Kljub omejitvam glede velikosti bi ji za funkcionalnost dal čisto desetko, sploh v kombinaciji z dodatnim nahrbtnikom za težjo, okornejšo in manj rabljeno opremo.

Jernej Filipčič / www.fotosfera.info

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com